Sunday , May 26 2024

Ucrainenii iau cu asalt  universitățile, ca să nu fie trimiși pe front

În Ucraina, dreptul la amânare de la mobilizare pentru studenții la instituțiile de învățământ superior acreditate este consacrat prin lege. Și este un drept folosit tot mai des de bărbații care nu doresc să intre în armată.

În articolul 23 din Legea „Cu privire la pregătirea și mobilizarea în armată” se indică faptul că cei care au în derulare studii superioare profesionale și tehnice, profesionale preuniversitare, stagiarii asistenți, studenții postuniversitari și doctoranzii care studiază învățământ cu normă întreagă sau forme duale nu sunt supuși recrutării pentru serviciul militar în timpul mobilizării. De obicei, această perioadă se derulează până în momentul primirii diplomei sau mai devreme, ca de exemplu, în situații precum excluderea, aceasta din urmă ducând automat la pierderea dreptului la amânarea mobilizării.

Institutul de Comerț și Economie Cernăuți

Conform unor anchete și studii recente care au fost date publicității de media ucraineană precum Glavkom, bărbații de vârstă militară iau cu asalt universitățile. În condițiile unei reduceri semnificative a populației (conform ONU, peste 5 milioane de oameni au fost nevoiți să părăsească Ucraina), teoretic ar trebui să scadă și numărul studenților cu taxă. Conform publicației Pravda, cel puțin 85.000 de bărbați din Ucraina cu vârste de încorporare au profitat de oportunitatea noii legi pentru a încheia un contract în anul universitar 2022/2023. Ținând cont de costul mediu al unui an de studiu (20,8 mii grivne), venitul suplimentar al universităților ucrainene poate fi estimat la 1,7 miliarde de grivne, potrivit jurnaliștilor publicației „Banii noștri” din Liov,  în ancheta „Cum fac universitățile ucrainene bani în (vreme de) război”.

Desigur, publicațiile din țara vecină au avut reacții mai mult sau mai puțin ferme vizavi de situația ca atare, la fel cum și părerile oficialilor și ale societății civile sunt cât se poate de împărțite.

Instituțiile de învățământ superior din Ucraina înregistrează o creștere fără precedent a studenților cu taxă (termenul folosit s-ar traduce mai degrabă „contractual”, dar am preferat utilizarea „cu taxă” fiind mai aproape de înțelesul nostru).  Vorbim despre zeci de mii de bărbați – cei mai mulți cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani – care s-au hotărât brusc să urmeze studii superioare. Iar asta în vreme ce sunt tot mai puțini studenți bărbați și femei sub 20 de ani, vârsta tradițională pentru intrarea la universități.

Studiu realizat de IWP si „Banii nostri” – Liov cu privire la cresterea numărului de studenți în Ucraina

Față de anul trecut, numărul studenților noi cu taxă a crescut cu aproape 40%, iar dacă evidențiem doar bărbații, atunci creșterea este cu 82%. Ponderea este însă la nivelul întregii Ucraine, dar situația nu este nici pe departe uniformă pentru că în unele universități, numărul noilor studenți bărbați a crescut de zece ori sau mai mult, scriu publicații precum Glavkom care, la rândul lor, citează din date prelucrate de publicația „Banii Noștri” în colaborare cu IWP. Deținătorul recordului în rândul universităților mari este Institutul de Comerț și Economie Cernăuți (de fapt, o subdiviziune structurală a Universității de Stat de Comerț și Economie), unde numărul studenților cu taxă aflați în primul an de studiu a crescut de aproape 12 ori, mai exact +1134%. Și la Universitatea de Stat Ucraineană de Transport Feroviar din Harkov, numărul studenților cu taxă în primul an de studiu a crescut de aproape zece ori, dar publicația „Banii Noștri”-Liov îl citează pe prorectorul Vladislav Pancenco, potrivit căruia amânarea mobilizării nu are relevanță și creșterea mare a numărului de studenți „se datorează muncii eficiente a administrației”, dublate de un sistem de învățământ la distanță bine dezvoltat și de existența unui partenerat puternic cu Compania căilor ferate ucrainene.

Din motive evidente – așa au fost catalogate de publicația „Banii Noștri” Liov – cel mai mare număr de astfel de „studenți” este recrutat în regiunile de vest, dar statisticile arată o creștere bruscă a studenților în toate regiunile țării, cu excepția Regiunii Herson, care a fost ocupată o mare parte din anul 2022 de către invadatorii ruși. Cu titlu de exemplu, în regiunea Dnipropetrovsk (situată la interferența geografică dintre estul, centrul și sudul Ucrainei), numărul bărbaților care vor să aibă o educație superioară s-a dublat în ultima perioadă.

De partea cealaltă, în vestul Ucrainei, Ministerul Educației dă ca exemplu Politehnica din Liov (cel mai mare oraș și centru regional din vestul Ucrainei) unde au apărut în acest an peste trei mii de studenți, iar numărul studenților bărbați în regim „cu taxă” în primul an de studiu a crescut cu 187%. Alte universități din Ucraina în care procentul de creștere a numărului de bărbați este mare ar fi: Academia Ucraineană de Tipografie (+754%), Universitatea Națională de Management al Naturii din Liov (+616%), Universitatea Națională de Silvicultură din Ucraina (+606%), Universitatea Națională Tehnică din Luțk (+442%) și Universitatea Națională Tehnică de Petrol și Gaze Ivano-Frankivsk (+406%). „O astfel de creștere a numărului de studenți este legată atât de schimbările de transformare în universitatea noastră, cât și de îmbunătățirea calității procesului educațional. Am deschis noi programe educaționale care sunt solicitate pe piața muncii. În 2022 s-a înregistrat o creștere a cererii de specialități tehnice, de construcții, arhitectură și tehnologie informatică. Această tendință este observată și la alte universități”, a declarat Nadia Covalciuc, prorector la Universitatea Națională Tehnică din Luțk, citată de „Banii Noștri” Liov.

De cealaltă parte, Volodimir Zahorschi, rectorul Universității Naționale de Silvicultură din Liov, nu se sfiește să asocieze creșterea foarte mare a numărului de studenți cu taxă de declanșarea unei invazii la scară largă de către Rusia asupra Ucrainei. Este de menționat că sunt și câteva instituții de învățământ superior din Ucraina unde numărul studenților a scăzut în 2022, dar este vorba de situații unde examenele ori alte condiții de admitere sau de parcurgere a materiilor sunt mai dificile, în orice caz accesibile pentru un segment mai redus, și aici este vorba de medicină, arte și mai ales muzică. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Stoltenberg: Sprijinul Chinei pentru Rusia este crucial pentru cursul războiului din Ucraina

Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat …