Friday , April 26 2024

Astronomii au identificat cea mai veche stea din Univers

Astronomii au identificat o stea ca fiind cea mai veche din univers, la peste un secol după ce a fost descoperită.

Steaua se află la doar 186 de ani lumină faţă de Terra şi are cel puţin 13,2 miliarde de ani, fiind foarte probabil să aibă chiar mai mult de atât.

Big Bang-ul ar fi avut loc în urmă cu 13,77 miliarde de ani, iar această stea, cunoscută drept HD 140283, a fost printre primele care s-au format în univers.

“Credem că steaua este cea mai veche din univers, cu o vârstă bine determinată”, a declarat Howard Bond, astronom la Universitatea Pennylvania. Întrucât conţine câteva elemente grele, ar face parte din a doua generaţie de stele create după Big Bang.

Prima generaţie de stele nu conţinea elemente mai grele decât heliul, dar când au explodat într-o succesiune de supernove, la doar câteva sute de milioane de ani după ce s-au format, au fost înlocuite de stele precum HD 140283.

Observaţiile telescopului spaţial Hubble i-au ajutat pe cercetători să afle distanţa stelei faţă de Terra cu o acurateţe fără precedent, ceea ce le-a permis să facă măsurători mai bune ale strălucirii sale. După ce au  stabilit strălucirea, au putut să îşi dea seama cât de rapid este epuizat hidrogenul său şi, prin urmare, să îi afle vârsta.

Când stelele rămân fără hidrogen, ele îşi pierd din strălucire, acesta fiind un bun indicator al vârstei lor.

Vârsta aflată de astronomi era, de fapt, de 13,9 miliarde de ani, însă calculele de acest gen au margini de eroare mari, iar în cazul acesta marginea de eroare este de 700 de milioane de ani, de unde a reieşit că are cel puţin 13,2 miliarde de ani.

Mai există încă o stea, Methuselah2, care ar avea 13,2 miliarde de ani vechime, însă cercetătorii cred că au determinat vârsta lui HD 140283 cu mai multă acurateţe.

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …