Tuesday , March 19 2024

Semnale radio “ciudate” provenind de la o stea apropiată, detectate de cercetători

Astronomii americani au detectat o serie de semnale radio “ciudate”, a căror natură este necunoscută și care provin de la una dintre cele mai apropiate stele față de Terra, aflată la o distanță de doar 11 ani-lumină, informează AFP.

sunete radio

Acele emisii “foarte ciudate” par unice pentru o stea din categoria “piticelor roșii”, au dezvăluit cercetătorii de la Observatorul Arecibo din Porto Rico pe un blog, subliniind că monitorizarea stelelor asemănătoare aflate în vecinătate nu a permis captarea unor semnale similare.

În aprilie și mai, astronomii americani au înregistrat semnale provenind de la mai multe stele din aceeași regiune, inclusiv de la Gliese 436, Ross 128, Wolf 359 și HD 95735.

După ce au analizat datele, ei au constatat că steaua Ross 128 a emis o serie de semnale radio “ciudate”.

“Am înțeles că acele semnale erau stranii în intervalul de 10 minute în care le-am captat”, a dezvăluit Abel Mendez, directorul Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universității Porto Rico din Arecibo, adăugând că originea lor este necunoscută.

“Credem că aceste semnale nu sunt interferențe radio, deoarece sunt unice, provin doar de la Ross 128, și monitorizările altor stele apropiate, înainte și după captarea acestor emisii, nu au arătat nimic asemănător”, a adăugat același cercetător.

“Nu cunoaștem originea acestor semnale, dar există trei posibile explicații principale”, a continuat astronomul.

Ar putea fi vorba despre o erupție de tip solar, emisii provenind de la un alt obiect cosmic din câmpul de observare asociat stelei Ross 128 sau pur și simplu explozia unui satelit al stelei, care circula prin spațiu pe o orbită foarte îndepărtată.

Astronomul a subliniat, cu o ușoară doză de ironie, că “ipoteza unei emisii provenind de la o civilizație extraterestră se află la mare distanță în spatele multor alte explicații posibile”.

uminică seară, astronomii americani au efectuat noi monitorizări ale stelei cu instrumentele de la Observatorul Arecibo. Cercetătorii de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din Berkeley, California, au monitorizat și ei steaua Ross 128 cu ajutorul telescopului Green Bank și al Allen Telescope Array — o rețea de telescoape.

“Trebuie să colectăm datele de la celelalte telescoape, pentru a grupa toate aceste observații și să ajungem la o concluzie, cel mai probabil până la sfârșitul săptămânii”, a explicat luni, pe Twitter, profesorul Mendez.

Vezi si

O specialistă în longevitate dezvăluie cinci obiceiuri simple pentru o viață mai lungă

Un medic specialist în longevitate își împărtășește strategia pentru o viață mai lungă, bazată pe …