Wednesday , May 15 2024

Zece mii de oameni, ieri, la “Hora Bucovinei”

0 - Hora Bucovinei, 18 mai 2013

Mii de suceveni au participat participe la Hora Bucovinei, în acest weekend, în localitatea Bucşoaia din oraşul Frasin. De altfel, organizatorii – Consiliul Judeţean (CJ) Suceava – se aşteaptau ca la acest eveniment să fie prezent un număr mare de persoane. In prima zi, adică sâmbătă, au fost în jur de două mii de persoane, însă duminică, în jurul orei 13.00, numărul acestora era în jur de şase mii şi organizatorii se aşteptau ca să crească în continuare. La momentul de vârf, în jurul orei 15.00, estimările mergeau spre o participare de circa zece mii de persoane. 

La eveniment au participat meşteri populari, membri ai asociaţiei „Produs în Bucovina”, ciobani şi gospodari din mai multe localităţi ale judeţului, mulţi din ei îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Nu au lipsit nici oficialităţi locale în frunte cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, şefii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Direcţiei Agricole şi Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Eugen Mogoş, Vasile Schipor şi, respectiv, Vasile Costan şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii din domeniul agriculturii.
Deschiderea oficială a Horei Bucovinei a avut loc în prezenţa lui Cătălin Nechifor, a prefectului Florin Sinescu şi a şefilor instituţiilor din domeniul agriculturii din judeţul Suceava.
In prima zi a evenimentului, sâmbătă, 18 mai a.c., între orele 11.00 şi 14.00 a avut loc un simpozion intitulat „probleme ale spaţiului rural”, unul dintre subiectele dezbătute urmând să fie „Judeţul Suceava – potenţial lider naţional în agricultura ecologică”. In cadrul discursului său, Cătălin Nechifor, a spus că pentru Bucovina este necesară crearea unui concept ecologic, care să fie promovat la nivel naţional. El a mai arătat că judeţul Suceava are branduri locale, dar şi atu-uri din trecut şi, pornind de la principiul că „nu trebuie să inventăm roata”, s-ar impune o adaptare la ce înseamnă comerţul şi tehnologia modernă.
1 - Hora Bucovinei, 18 mai 2013Din discuţiile din cadrul simpozionului din prima zi a Horei Bucovinei a reieşit că judeţul Suceava este lider la nivel naţional în agricultura ecologică, acesta fiind şi una din temele abordate în cadrul simpozionului „Probleme ale spaţiului rural”. Astfel, consilierul din cadrul Direcţiei de Agricultură Suceava, Beatrice Botuşanu, a arătat că dacă în anul 2007 erau înregistraţi 2.365 de operatori în agricultura ecologică, în cursul anului 2012, numărul acestora a fost estimat la 4.358. De asemenea, suprafeţele agricole din judeţul Suceava pe care se face agricultură ecologică au crescut de la 13.844 de hectare în anul 2007, la 30.817 de hectare în anul 2012, reprezentând 8,8% din suprafaţa agricolă şi 18% din suprafaţa de fâneţe din judeţ. Potrivit celor afirmate de Beatrice Botuşanu, judeţul Suceava se află pe primul loc la nivel naţional din punct de vedere al numărului operatorilor înregistraţi în agricultura ecologică, la suprafeţele de fâneţe ecologice, dar şi la numărul de bovine crescute de agricultorii suceveni.
2 - Hora Bucovinei, 18 mai 2013Tot sâmbătă, de la ora 14.00, a avut loc vizitarea stânilor şi a standurilor de prezentare ale producătorilor agricoli, iar vizitatorii vor putea să vadă obiceiuri şi tradiţii de la stână, expoziţii ale meşterilor populari şi expoziţii de utilaje agricole. Sâmbătă seara, de la ora 19.00, a fost organizat un concert de muzică etno-pop-rock, susţinut de formaţiile Desperado, Pegas şi Axiome. De menţionat că prima zi a Horei Bucovinei s-a încheiat cu un foc de tabără.
A doua zi a evenimentului, duminică, 19 mai, a început cu vizitarea stânilor şi a standurilor de prezentare – obiceiuri de stână; specialităţi culinare de stână; expoziţii ale meşterilor populari; expoziţii cu utilaje agricole; demonstraţii şi concursuri cu utilaje de pădure şi spaţii verzi. De asemenea, un scurt discurs a rostit şi Cătălin Nechifor, imediat după vizitarea stânilor. Tot în prima parte a Horei Bucovinei a avut loc şi parada gospodarilor, unde participă grupuri care reprezintă vetrele folclorice prezente la eveniment, iar în partea a doua care a fost spre seară au participat pe lângă grupurile artistice ale vetrelor folclorice din judeţ, şi cele ale minorităţilor, precum şi grupuri din Basarabia şi din Regiunea Cernăuţi. Alte manifestări folclorice au fost reunite în cadrul spectacolului folcloric „Urcă oile la munte” a celor de la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.
Duminică a fost organizată şi o tombolă la care s-au oferit premii constând în motocositoare electrice, asigurate de către firmele participante la „Hora Bucovinei”. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …