Friday , April 26 2024

Vizita de acum 25 de ani a Regelui Mihai la Mănăstirea Putna

După 45 de ani de exil, Regele Mihai a petrecut primul Paști în România la Mănăstirea Putna. Regele Mihai I și Regina Ana au sosit sâmbătă, 25 aprilie 1992, pe Aeroportul din Salcea, unde au fost așteptați de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Pimen. Peste 5.000 de oameni s-au adunat atunci la Putna pentru a asista la Slujba Invierii alături de Majestatea Sa. Starețul Mănăstirii Putna, părintele Melchisedec Velnic, a organizat primirea Regelui. El își amintește cum Mihai I a ieșit pe balconul casei domnești a slăvitului voievod Stefan și a adresat un mesaj de iubire poporului român, că s-a închinat la mormântul lui Stefan și la icoana Maicii Domnului.  «M-a impresionat în mod deosebit calmul său, pacea lăuntrică pe care o avea, te făcea să te simți mic», rememorează starețul Mănăstirii Putna  

 inviere putna mihai - 1

În perioada 25-27 aprilie 1992, Regele Mihai I, însoțit de Regina Ana, a efectuat o vizită cu caracter particular în România, dând curs invitației primite din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen, de a petrece sărbătorile Sfintelor Paști la Mănăstirea Putna.

Aceasta a fost prima vizită efectuată de Regele Mihai I în România, după aproape 45 de ani petrecuți în exil. După instaurarea regimului comunist la putere, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost obligat să abdice și să părăsească țara, la începutul lunii ianuarie 1948. Principalele momente ale vizitei Regelui Mihai I – la Putna, la București și la Curtea de Argeș -, pe parcursul căreia sute de mii de oameni l-au întâmpinat cu căldură, au fost reflectate pe larg de presa internă și internațională a vremii.

Un comunicat emis de Biroul de presă al Regelui Mihai I de la Versoix (Elveția) și primit de Rompres (denumirea oficială de la acea dată a AGERPRES, n. red.), la 21 aprilie 1992, preciza: ”Majestățile lor Regele și Regina vor sosi în România sâmbătă, 25 aprilie, și vor asista la slujba de Înviere la Mănăstirea Putna. Duminică, de Paști, Majestățile lor vor fi în București, unde vor asista la a Doua Înviere la Biserica Sf. Gheorghe, la ora 13.00. Majestățile lor vor înnopta în București și speră să viziteze, de asemenea, mormintele strămoșești din Curtea de Argeș. Vizita Majestăților lor în România, de natură privată și restrânsă, se va încheia luni, 27 aprilie”.inviere putna mihai -  4

 S-a cântat imnul regal și s-a scandat «Trăiască Regele!»

Regele Mihai I și Regina Ana au sosit sâmbătă, 25 aprilie 1992, pe aeroportul din Salcea, unde au fost așteptați de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Pimen. Pe aeroport se aflau, de asemenea, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, principesa Elena, și fiul acesteia, prințul Nicolae, sosiți în România cu două zile înainte. ”În buna tradiție a ospitalității bucovinene, Majestățile lor au fost întâmpinate cu pâine și sare, iar un grup de copii îmbrăcați în costume populare tradiționale le-au oferit flori”, relata Rompres în acea zi.

De la aeroport, coloana de mașini s-a îndreptat spre Mănăstirea Putna. Aici, Regele Mihai a participat la un serviciu religios oficiat lângă mormântul lui Stefan cel Mare. Vizibil emoționat de primirea care i-a fost făcută, Regele a adresat câteva cuvinte persoanelor aflate în incinta mănăstirii, vorbind despre absența sa îndelungată din țară. S-a cântat imnul regal și s-a scandat ”Trăiască Regele”, ”Regele Mihai”, relata, de asemenea, Rompres.

Într-o corespondență de la Mănăs­tirea Putna, agenția Associated Press transmitea că ”peste 5.000 de persoane s-au adunat în incinta acestei pitorești mânăstiri din nordul României” pentru a-l întâmpina pe Regele Mihai, înaintea slujbei ortodoxe de Paști.

Tot sâmbătă, 25 aprilie, peste 200 de reprezentanți ai presei române și străine, de la publicații, agenții de presă sau posturi de radio și televiziune, au asistat, în sala tronului domnesc de la Mănăstirea Putna, la conferința de presă a Regelui Mihai I.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 23.40, Regele Mihai, Regina Ana, principesa Elena și prințul Nicolae au asistat la slujba Învierii.

Mihai la Putna

Starețul mănăstirii Putna, amintiri despre vizita Regelui Mihai din 1992

Regele Mihai dădea dovadă de mult calm, modestie și bunătate. Este amintirea starețului Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, despre ultimul rege al țării noastre, pe care l-a cunoscut personal atunci, în 1992, când Majestatea Sa a petrecut primul Paște de după exil la mănăstire. Părintele s-a ocupat de eveniment. Regele a înnoptat atunci în lăcașul sfânt și chiar a lăsat un mesaj în cartea de onoare a mănăstirii.

„În aprilie 1992, atunci am primit cu bucurie vestea că la Sfintele Paști vom avea ca oaspete pe Regele Mihai și pe principesa Ana, ceea ce s-a și întâmplat. Cu o zi înainte de Sfintele Paști a sosit la noi la mănăstire Regele Mihai pentru a petrece primele Paști după ani de exil în România și nu în altă parte, ci lângă mormântul celui mai mare român.

Pentru că Regele Carol I al României a spus despre Măria Sa Stefan: «Un altul ca el nu veți mai avea».

Cugetând acum la ce a însemnat Regele Mihai pentru țara noastră, la eforturile lui, la credința lui, la modestia lui, pentru că Regele Mihai a avut o modestie a lui și după ‘90 a rămas într-o adâncă smerenie, l-am iubit, el s-a făcut iubit de către viețuitorii acestei mănăstiri pentru aceste daruri ale sale și cred că acum, la trecerea sa la cele veșnice, putem repeta și noi despre el, despre Regele Mihai, așa cum a zis Carol I despre Stefan: că un altul ca el nu vom mai avea. Si într-adevăr, un altul ca Regele Mihai nu vom avea. Si-a iubit neamul, și-a iubit patria, și-a iubit credința în care a fost crescut.

Si venind aici îmi amintesc foarte bine de acel moment, eram viețuitor al mănăstirii când a ieșit pe balconul casei domnești a slăvitului voievod Stefan, când a adresat un scurt mesaj poporului român, românilor, bucovinenilor care au venit atunci mulți la Înviere, la slujba de Înviere de la Mănăstirea Putna – nu numai pentru slujba în sine, ci pentru a-l vedea pe Majestatea sa Mihai I al României. Ei bine, atunci a adresat acest mesaj de iubire și că iubește din adâncul sufletului poporul român, atunci, la Putna, Majestatea sa Mihai I a României a scris: “Cu calde mulțumiri pentru ziua petrecută la Mănăstirea Putna pentru Înviere” și semnează Mihai și principesa Ana, 25 aprilie 1992.Rege la 2m

S-a închinat la mormântul marelui Stefan, în biserică la icoana Maicii Domnului, a fost primit cu foarte multă căldură și apoi a rămas aici peste noapte.

M-a impresionat în mod deosebit calmul său, pacea sa lăuntrică pe care o avea, căci el, Majestatea Sa Regele, avea o așezare lăuntrică, un calm, o așezare, o modestie extraordinară, toate acestea l-au făcut plăcut și iubit.

Prin virtuțile pe care le avea, prin așezarea lăuntrică pe care o avea, te făcea să te simți mic”, a declarat părintele Melchisedec pentru Digi 24.

 

 Regele Mihai, 1992: ”Dimensiunea cea mai importantă a acestor zile petrecute în țară rămâne, însă, reîntâlnirea mea cu poporul meu după aproape 45 de ani de pribegie”

Duminică, 26 aprilie, Regele Mihai a plecat la București, unde, la ora 13.30, a participat la a doua slujbă a Învierii, oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe. La sosirea la biserică, a fost întâmpinat de miile de bucureșteni care ocupaseră zona kilometrului zero. După terminarea slujbei, Regele Mihai a vorbit celor veniți să-l salute, mulțumindu-le pentru felul cum a fost primit și adresându-le mesajul ”Hristos a Înviat!”, scria Rompres.

Ziarul ”România liberă” relata, de asemenea, că pe parcursul vizitei Regelui Mihai I în România au fost 6.000 de participanți la Putna, 500.000 la București (cu această ocazie se afirmă că în cursul întregii zile de duminică, vizita Regelui a determinat în Capitală ieșirea în stradă a circa un milion de persoane, estimare avansată și de postul de televiziune CNN), aproape 30.000 la Curtea de Argeș.

În după-amiaza zilei de 27 aprilie 1992, Regele Mihai I și persoanele care l-au însoțit în timpul vizitei sale la Curtea de Argeș au revenit în Capitală. La Aeroportul Otopeni, Regele Mihai I a mulțumit din nou celor prezenți pentru ospitalitatea de care s-a bucurat în timpul șederii în România, după care, împreună cu suita sa, s-a îmbarcat într-o aeronavă specială, părăsind România în jurul orei 16.00.

 

Într-o declarație transmisă presei la revenirea sa la Versoix și preluată de Rompres, Regele Mihai I spunea: ”Dimensiunea cea mai importantă a acestor zile petrecute în țară rămâne, însă, reîntâlnirea mea cu poporul meu după aproape 45 de ani de pribegie. Dragostea, căldura și speranța cu care ne-a primit, venind să ne întâmpine în număr atât de mare, m-au emoționat și înduioșat în modul cel mai profund”.

Regele Mihai a încetat din viața, marți, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția. Trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi adus în România pe 13 decembrie, iar înmormântarea va avea loc pe 16 decembrie. (C. A.)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …