Friday , April 26 2024

Valentin Popa, acuzat de cele mai mari universităţi din ţară că le taie dramatic din locuri pentru că nu-l susţin pe el şi PSD

Sute de locuri bugetate la Masterat şi Doctorat au fost şterse din dreptul universităţilor mari de stat, într-o lovitură mai puternică financiar decât cea primită la alocarea locurilor pentru licenţă, unde aceleaşi mari universităţi s-au trezit cu zeci de locuri “tăiate”. “Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, a tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc”, spune rectorul Universităţii Bucureşti,  Mircea Dumitru. Alte 50 de universităţi din ţară, cu performante mai modeste, au primit locuri în plus, fiecare din ele însă puţine la număr. Ministerul anunţă că “sunt neîntemeiate acuzaţiile”  

 valentin popa3

Aşezat în capul mesei printr-o loterie politică, Valentin Popa, rectorul suspendat al Universităţii sucevene, este acuzat acum că se răzbună pe cei cei care nu i-au susţinut ascensiunea în fruntea Ministerului Educaţiei.  Cei care-l cunosc spun însă că lui Popa, dintotdeauna,  “i-a stat în gât” Consorţiul Universitaria, din care fac parte cele mai vechi şi mai puternice universităţi din România. Sute de locuri bugetate la Masterat şi Doctorat au fost şterse din dreptul universităţilor mari de stat, într-o lovitură mai puternică financiar decât cea primită la alocarea locurilor pentru licenţă, unde aceleaşi mari universităţi s-au trezit cu zeci de locuri “tăiate”. Si de această dată, cele mai puternice pierderi le suferă Consorţiul Universitaria, cunoscut pentru că a criticat politicile PSD pe educaţie, precum şi SNSPA. Concret, Ministerul Educaţiei a decis ca Universitatea din Bucureşti să aibă din octombrie cu 335 de locuri mai puţin la Master, Universitatea Babeş-Bolyai – cu 200 de locuri mai puţin. Ceea ce înseamnă pierderi de jumătate de milion de euro, la Universitatea din Bucureşti, de exemplu. În afara a maximum 10 universităţi care pierd locuri, celelalte 50 câştigă, chiar dacă puţine locuri. De cealaltă parte, Ministerul anunţă că “sunt neîntemeiate acuzaţiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor (…) s-ar fi realizat pe criterii politice. Ministerul Educaţiei Naţionale a urmărit susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, cu respectarea principiului echităţii”.

Istoricul Bogdan Murgescu, vechi “neprieten” al lui  Valentin Popa, recent schimbat de acesta de la şefia consiliului care propune cifrele de şcolarizare, a declarat că aceste alocări nu respectă metodologia pe care a realizat-o. “Metodologia propusa de CNSPIS prevedea la licenţă şi la master o combinaţie de criterii şi algoritmi de calcul a locurilor care ar fi revenit atât pe universităţi, cât şi pe domenii. Din ceea ce se vede din cifrele care sunt pe site-ul Ministerului, un algoritm nu pare să existe sau nu reuşim să găsim nicio formulă matematică care să stea în spatele cifrelor“, a precizat Murgescu.

Acesta a explicat pentru HotNews.ro că valoarea unui grant de Master este “în principiu, de 2 ori cât este unul la licenţă, având o valoare de aproximativ 7.400 de lei la nivelul I, de Umanioare, ştiinţe sociale. Un grant doctoral variază intre 22.000 si 30.000 de lei”. Pe lângă pierderile financiare, avem de-a face “şi cu introducerea unui arbitrar în alocarea locurilor de studii în întregul sistem. (…) Amplitudinea modificărilor este foarte mare. Discutăm de unele universităţi care pierd mai mult de 10% din locurile de la Master”, a explicat Bogdan Murgescu.

  “Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria”

Rectorul Universităţii Bucureşti susţine că mi­-nistrul Popa a tăiat, “fără o justificare raţională”, din numărul de locuri alocate pentru admiterea la facultate, la master sau la doctorat, astfel, universitatea pierzând milioane de lei.

“Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018 – 2019, pe toate cele trei cicluri de studii”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de rectorul Mircea Dumitru.

“Trebuie să le spunem studenţilor noştri, absolvenţi de licenţă sau de master (…) că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universităţi locale, înfiinţate după 1989, universităţi al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Si atunci, nu putem decât să le facem o “modestă pro­punere” studentelor şi studenţilor noştri: din toamnă, să se ducă să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de ştiinţe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îţi trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universităţi de anticameră politică”, spune  Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti.

Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar l-a doctorat, au fost “tăiate” 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018.

Mircea Dumitru precizează că pierderea acestor locuri însemană bani mai puţini la bugetul Universităţii. Astfel, la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă, suma pe care instituţia de învăţământ o va pierde este de 5,4 milioane de lei.

 Ministerul Educaţiei: “Sunt neîntemeiate acuzaţiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor s-ar fi realizat pe criterii politice”

De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei spune într-un comunicat de presă că “sunt neîntemeiate acuzaţiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor (pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat, finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019) s-ar fi realizat pe criterii politice. Ministerul Educaţiei Naţionale a urmărit susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, cu respectarea principiului echităţii. Această fundamentare a locurilor repartizate era necesară încă din anul 2014. Astfel, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a fundamentat şi a repartizat preliminar, distinct, locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master şi doctorat, special cu următoarele destinaţii: absolvenţi ai liceelor situate în mediul rural şi locuri destinate formării iniţiale a viitoarelor cadre didactice şi mai ales pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României. Pentru anul universitar 2018 – 2019 au fost alocate, special pentru aceste domenii, 5.000 de locuri în plus faţă de anul 2017 acelor programe de studii care susţin domeniile prioritare, aşa cum sunt ele definite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020, respectiv în Strategia Naţională pentru competitivitate 2014-2020: Bioeconomia, Tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor, Spaţiu şi securitate, Energie, Mediu şi schimbări climatice, Eco-nanotehnologii şi materiale avansate, Sănătatea”.

Universităţile care pierd locuri la Master, faţă de anul trecut:

• 1. Universitatea din Bucureşti: pierde 335 de locuri la Master, faţă de anul trecut;

• 2. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: pierde 200 de locuri, faţă de anul trecut;

• 3. SNSPA: pierde 150 de locuri, faţă de anul trecut;

• 4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi: pierde 139 de locuri, faţă de anul trecut;

• 5. Universitatea de Vest din Timişoara: pierde 32 de locuri, faţă de anul trecut;

• 6. Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa: pierde 5 locuri, faţă anul trecut.

 Universităţile care pierd locuri la Doctorat:

• 1. Universitatea din Bucureşti: pierde per total 59 de locuri faţă de anul trecut, din care 28 de locuri pierdute erau bugetate;

• 2. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: pierde per total 42 de locuri faţă de anul trecut, din care 19 locuri bugetate;

• 3. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi: pierde per total 16 locuri faţă de anul trecut, din care 5 locuri bugetate;

• 4. Academia de Studii Economice din Bucureşti: pierde per total 9 locuri faţă de anul trecut, din care 5 locuri bugetate;

• 5. Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA): pierde per total 8 locuri faţă de anul trecut, din care 4 locuri bugetate

• 6. Universitatea de Vest din Timişoara: pierde per total 5 locuri faţă de anul trecut, din care 3 locuri bugetate

• 7. Universitatea Politehnica din Timişoara: pierde per total 4 locuri faţă de anul trecut, din care 3 locuri bugetate;

• 8. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: pierde per total 8 locuri faţă de anul trecut, din care 2 locuri bugetate

• 9. Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca: pierde per total 3 locuri faţă de anul trecut, din care 2 locuri bugetate.

Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, al cărei rector suspendat este ministrul Educaţiei, Valentin Popa, primeşte 595 de locuri la Master, cu 55 mai multe decât anul trecut, iar la Doctorat câştigă 8 locuri bugetate faţă de anul trecut.

Universităţile care pierd cele mai multe locuri la Master şi la Doctorat sunt cele mai bune din România, potrivit clasificării realizate in 2011 de către Asociaţia Universităţilor Europene. Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi au fost clasate în prima categorie valorică, cea a universităţilor de cercetare avansata si educatie, care conform politicilor promovate de ministrul de la acea vreme, Daniel Funeriu, trebuia să primească cele mai multe locuri la Master si Doctorat. Conform HotNews, singura aflată în topul din 2011 in categoria a III-a, care nu ar fi trebuit să desfăşoare Masterate şi Doctorate conform acelei clasificări, şi care acum primeşte puţin mai puţine locuri la Master şi Doctorat este Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. (T.A.)

 USV va avea mai multe locuri fără taxă începând cu anul universitar viitor

Pentru anul universitar următor, Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava va avea un număr mai mare de locuri bugetate, pentru care viitorii studenţi nu vor trebui să achite taxe de şcolarizare. Mai exact, vor fi 1.170 de locuri fără taxă, cu 47 mai multe faţă de anul universitar în curs.  Dintre acestea, 38 de locuri vor fi pentru absolvenţii de licee din mediul rural, 27 de locuri vor fi destinate formării cadrelor didactice iar 94 de locuri vor avea ca destinaţie domenii prioritare de dezvoltare ale României. La acestea se mai adaugă şi alte zece locuri pentru elevii de etnie rromă. Diferenţa de 1.001 locuri vor fi repartizate în ordinea mediilor. La începutul anului universitar în curs, au fost repartizate 1.123 de locuri fără taxă, dintre care , zece au fost pentru absolvenţii de liceu, rromi. (C.R.)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

3 comments

  1. Bravo dle Ministru Popa!

    Dar dacă reușiți să desfiitati și Aracip-ul și Aracip-ul și alte asemenea instituții de frecat menta și de învârtit banul eu va pup picioarele.
    Cred că MEN poate singur aprobă înființarea și acreditarea fără șpagarii aia.

  2. Se plang de locuri bugetate puternic (doctorat) pentru care nu muncesc, doar incaseaza bani. Au specializari si discipline doar ca sa poata sa-si faca norma.
    nu s-au taiat locuri la specializarile cautate pe piata muncii.

  3. Este de neinteles DE CE OARE ESTE ATACAT SISTEMATIC ACEST OM , CHIAR SI DIN PRIMA ZI DUPA PROPUNEREA IN FUNCTIA DE MINISTRU ???
    CULMEA ESTE CA ATACURILE VIN DIN PARTEA ” UNORA ” DIN SUCEAVA !!!!
    SI DIN ACEASTA CAUZA SUCEAVA A RAMAS PRINTRE CELE MAI SLAB DEZVOLTATE JUDETE DIN TARA !!!!!