Saturday , May 11 2024

Un barbat sustine ca a gasit o vioara Stradivarius, `n 1974, la Baia

Grigore Stratulat din F\lticeni vrea sa dea de urma instrumentului muzical care ar valora acum aproximativ doua milioane de dolari b\rbatul sus]ine ca a g\sit vioara la Baia, în 1974, dar i-a fost imediat confiscat\, f\ra vreun act, de autorit\]ile din acea vrem [i de atunci nu a reu[it s\-I mai dea de urma n
Un f\lticenean încearca sa de-a de urma unei viori Stradivarius. Ast\zi, un astfel de instrument muzical valoreaz\  mai bine de doua milioane de dolari. Grigore Stratulat este angajat al Prim\riei municipiului F\lticeni de ani buni, dupa ce înainte de 1989, împreuna cu so]ia, a locuit în comuna suceveana Baia. În anul 1974, pe când se ocupa de activit\]ile culturale în cadrul C\minului Cultural din aceea[i localitate, a descoperit, o vioara care, dupa toate aparen]ele, sus]ine f\lticeneanul, era opera lui Antonius Stradivarius. Chiar daca vioara descoperita nu avea strune [i nu era în stare buna de func]ionare , omul a dotat-o cu corzi pentru a se putea cînta la ea.
Grigore Stratulat sus]ine ca instrumentul care era trecut în documentele C\minului Cultural  pe numele s\u a fost confiscat de comuni[ti [i i s-a pierdut urma. F\lticeneanul ne-a declarat c\  “so]ia mea era pe atunci  cadru didactic în comuna Baia. Eu  lucram la Combinatul Forestier din F\lticeni. Ea era îns\rcinata cu b\iatul, iar eu ma ocupam de partea culturala din sat. La C\min aveam o brigada artistic\  cu care participam la diverse concursuri zonale, jude]ene etc. Îmi aduc aminte ca am ajuns în satul Bogata unde dupa ce am avut un program – fiecare cânta la cîte un instrument – eu la acea vioar\, eram într-o clasa [i am v\zut ca în interiorul viorii ceva scris. M-am uitat mai atent [i am observat o pl\cu]a pe fundul viorii, cu inscrip]ia “Antonius Strativarius Cremonensis – facebat “.  Nu am putut sa uit niciodata ce era scris pentru ca era ceva deosebit, unicat a[ putea spune. Tot în acest dreptunghi, pe t\bli]\, era un cerc împ\r]it în patru: în doua desp\r]ituri ap\rea  inscrip]ionat un “A” [i un “S”, sub gâtul viorii, unde se ]inea mîna, era scris “Paganini”. Am cerut directorului C\minului  Cultural de la acea vreme,  Gheorghe Fasol\, sa mi-o dea ca sa o dotez [i apoi sa vedem ce putem face cu ea. Mi-a dat voie, am ]inut-o  acasa cam o lun\. {i cum aveam la Comitetul Jude]ean de Partid o persoana apropiat\, respectiv pe na[ul  meu, Dobo[ Miron m-am dus la biroul acestuia sa cer ni[te l\muriri, sa aflu mai multe am\nunte despre vioar\. Acolo au mai venit alte doua persoane între care [i George Ostafi fost secretar de partid care avea atribu]ii cu propaganda în domeniul înv\]\mîntului. Mi-au v\zut vioara, au analizat-o  [i când sa plec acas\, surpriz\. George Ostafi mi-a zis pe un ton a[a mai hot\rât : «Vioara r\m=ne aici, la noi.  Dumneata po]i sa pleci. Te joci cu partidul? Te joci cu patrimoniul?». {i cum nu puteai sa ai ceva împotriva partidului de la acea vreme dar [i a oamenilor cu func]ii, am p\r\sit înc\perea sup\rat iar de atunci nu am mai [tiut nimic de acea vioar\. Parca a înghi]it-o p\mântul. Am avut atunci [i martori care au v\zut cum a fost confiscat\, fiind vorba de  Gheorghe Axinia [i Ioan Marcu, ambii locuitori ai ora[ului F\lticeni. Dar nimic nu s-a mai [tiut.  Au oprit-o f\ra un proces-verbal, f\ra vreun act [i at=t a fost”,a  spus Grigore Stratulat. Când s-a f\cut însa un inventar al tuturor bunurilor aflate în patrimoniul  C\minului Cultural din Baia, Grigore Stratulat a trebuit sa scoata din buzunar suma de  310 lei  [i sa pl\ateasca instrumentul întruc=t aceasta era trecut\  în registru pe numele s\u. Chiar daca f\lticeneanul a încercat de-a lungul anilor sa afle misterul acelei viori, nimeni nu i-a mai dat niciun r\spuns.
Viorile Stradivarius sunt unele dintre cele mai cunoscute, dar [i cele mai scumpe obiecte culturale din lume, fiind evaluate la sume impresionante. Speciali[tii sus]in ca sunetul produs de viorile Stradivarius este unic. Secretul sunetelor nu este volumul, adev\rata putere vine din puritatea acestora. Unicitatea viorilor lui Stradivarius vine [i din faptul ca fiecare suna diferit, dar în niciun caz calitatea sunetului nu este mai sc\zut\. Sunt foarte  u[or de m=nuit,  r\spunz=nd la cel mai mic impuls. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

O nouă ediție a atelierului de educație muzeală ”Micii arheologi și restauratori la Cetatea de Scaun a Sucevei”

Muzeul Național al Bucovinei lansează o nouă provocare pentru grupurile de elevi care vin să …

No comments

  1. vorba aia..nu va suparati imi caut vioara..nu ma supar caut.o

  2. si acum te.ai gandit sa te imbogatesti.. vazand ca vremurile.s naspa. :)) chiar crezi ca o vei mai gasi ?:))

  3. Ati uitat de lacul dat pe ele, si ala e unic, daca ne-ar putea spune ce culoare avea.

  4. Eu cred mai mult de atat! Dupa cum arata, domnul din imagine este insusi maestrul Stradivarius!!! Deci este normal sa-si fi pierdut vioara tocmai prin Baia in anii 70, umbland dupa vreo localnica!