Thursday , May 16 2024

Turismul cultural, o soluţie de dezvoltare în comun a judeţului Suceava şi a regiunii Cernăuţi

Catalin Nechifor

Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, şi-a exprimat speranţa ca, de la an la an, „Dialogul bucovinean” să capete o mai mare amploare, cea de-a patra ediţie urmând a fi organizată, anul viitor, la Cernăuţi.  Primarul Ion Lungu a declarat că municipiul Suceava şi Muzeul Bucovinei vor adera la proiectul rutei culturale europene “Pe urmele Habsburgilor”, program care se derulează în regiuni din Franţa, Germania, Austria şi Elveţia 

La ediţia de anul acesta a „Dialogului Bucovinean”, organizată la Suceava, au participat ambasadorii Austriei şi Ucrainei în România, ambasadorul Austriei în Ucraina şi ambasadorul României în Ucraina. Din partea administraţiei judeţene sucevene au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, ulterior luând cuvântul şi primarul Ion Lungu. Din partea administraţiei cernăuţene a participat guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, dar nu a lipsit nici consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko.
Partea austriacă a sugerat autorităţilor din Suceava, respectiv Cernăuţi, că puntea de legătură poate fi realizată prin cultură. Chiar dacă tema celei de-a treia ediţii a acestui eveniment a fost „Eco Bucovina” iar discuţiile cu privire la folosirea mai bună a resurselor, inclusiv implicaţiile economice, au vizat o bună parte din discuţii, abordarea dintr-o perspectivă culturală a „Dialogului bucovinean” a avut o rezonanţă deosebită. După cum a remarcat şi consulul general Vasyli Boeciko, ce s-a discutat a fost pe un ton tot mai pragmatic de la an la an şi s-a simţit tot mai mult influenţa austriacă în abordare.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, marţi, că municipiul Suceava şi Muzeul Bucovinei vor adera la proiectul rutei culturale europene “Pe urmele Habsburgilor”, program care se derulează în regiuni din Franţa, Germania, Austria şi Elveţia.
Programul “Pe urmele Habsburgilor” a fost prezentat, marţi, în cadrul forumului “Dialog Bucovinean” iniţiat din 2011 de reprezentanţi ai Austriei şi care prevede colaborări între Suceava şi Cernăuţi.
În cadrul forumului, directorul general pentru programe de cultură din MAE austriac, Martin Eichtinger, fostul ambasador al Austriei la Bucureşti, a vorbit despre colaborarea în domeniul turismului cultural şi în special despre rutele culturale europene.
Reprezentantul francez al programului “Pe urmele Habsburgilor”, Jean Klinkert, a expus întregul proiect care se derulează în regiuni din Franţa, Germania, Austria şi Elveţia şi care este o rută culturală europeană ce pune în valoare istoria habsburgilor.
Mai mulţi participanţi la forum au afirmat că atât Suceava cât şi Cernăuţi pot fi incluse în program fiind zone cu moştenire habsburgică, şi că inclusiv clădirea în care se desfăşura întâlnirea, Palatul Administrativ, este un imobil din perioada Imperiului Habsburgic.
Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a spus că speră ca de la an la an să capete mai mare amploare „Dialogul bucovinean”, cea de-a patra ediţie urmând a fi organizată, anul viitor, la Cernăuţi. El a spus că la Suceava au fost, ieri, patru ambasadori plenipotenţiari ai Bucovinei şi speră că vor rămâne în continuare la fel.
Participanţii la acest eveniment au susţinut că dialogul pe plan cultural este foarte important, dar nu s-a omis nici aspectele economice în condiţiile în care între UE şi Ucraina au început discuţii privind integrarea iar un tratat de preaderare va fi semnat, cel mai probabil, în această toamnă, la Vilnius. Ambasadorul României în Ucraina a declarat că va mediatiza acest gen de reuniuni în aşa fel încât să fie organizate şi între alte administraţiile judeţene române şi administraţii regionale ucrainiene.
De menţionat că referirea la faptul că promovarea unor proiecte pentru înfiinţarea unor rute culturale în Bucovina ar putea fi o şansă pentru dezvoltarea Sucevei şi Cernăuţilor a fost făcută de fostul ambasador al Austriei la Bucureşti, Martin Eichtingher. „Putem exploata această multiculturalitate a regiunii Bucovina. Iar creşterea interesului pentru turismul cultural poate fi un factor de dezvoltare economică”, a spus Martin Eichtingher, care în momentul de faţă ocupă funcţia de director general pentru cultură în străinătate în cadrul Ministerului de Externe al Austriei. (D.P.)

Vezi si

Lucian Harșovschi acuză PSD că a lipit mai multe afișe decât permite legea și că i-au fost acoperite afișele

Viceprimarul Lucian Harșovschi, candidatul PNL pentru Primăria municipiului Suceava, a semnalat miercuri, într-un scurt mesaj …