Tuesday , November 29 2022

Bogdan Gheorghiu: Trei creșe noi la Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Suceava, aprobate la finanțare de Ministerul Dezvoltării

Finanțarea construcției primelor 43 de creșe prin Programul național de construcție de creșe noi al Guvernului României a fost aprobată și poate fi inițiată procedura de achiziție publică pentru încheierea contractelor de execuție a respectivelor construcții. Din acest total, trei creșe vor fi ridicate în județul Suceava.

După cum apreciază deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii în guvernarea liberală – „din primăvară, s-ar putea demara primele construcții”. „Importanța construirii creșelor și a sprijinirii, prin urmare, a tinerelor familii s-a aflat chiar de la început pe agenda acestui guvern. În timp ce alții au ieșit de la guvernare, noi ne-am continuat proiectele și îl felicit pe colegul meu Cseke Attila care a semnat ordinul de ministru ce aprobă investițiile. După atâția ani în care nu s-a făcut nimic în acest sens, iată că din primăvară vom putea vedea primele șantiere pentru construcția acestor creșe. Dezvoltarea României este un proces integrat și trebuie să vizeze toate nivelurile societății. Infrastructura culturală nu poate exista în lipsa infrastructurii rutiere, iar dezvoltarea unei comunități este deficitară în afara sprijinirii și asigurării unui cadru armonios de dezvoltare pentru familii”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Potrivit unui comunicat de pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, finanțarea construcției creșelor este asigurată, în proporție de 100%, de MDLPA. În sursa citată s-a mai precizat și faptul că ministrul Cseke Attila a prelungit cu 30 de zile termenul pentru depunerea cererilor și a documentației justificative, cu scopul de a permite înscrierea și municipiilor unde administrația publică locală nu s-a încadrat în termenul inițial. Noile creșe vor fi construcții moderne, cu săli de joacă, dormitoare, bucătărie și spălătorie proprie, o sală pentru festivități, un cabinet medical, spații administrative și spațiu generos de joacă, în aer liber. Mai mult, construcțiile vor fi prietenoase cu mediul înconjurător, energia necesară provenind parțial din surse regenerabile, așa cum sunt panourile fotovoltaice.

Pe lângă cele trei creșe din județul Suceava, lista celor 43 mai cuprinde investiții în următoarele localități: Aiud, Alba-Iulia, Alexandria, Beiuș, Bistrița, Brăila, Botoșani (două creșe), Calafat, Caracal, Caransebeș, Călărași (două creșe), Câmpina, Dorohoi, Drobeta-Turnu Severin (două creșe), Gherla, Huși, Lugoj, Marghita, Mediaș, Moreni, Motru, Oltenița, Oradea, Petroșani, Pitești (două creșe), Ploiești, Reșița, Salonta, Săcele, Slatina, Sighetu Marmației, Tecuci, Târgu – Secuiesc, Târnăveni, Turda și sectorul 2 din Capitală. (D.P.)

Vezi si

Premierul Nicolae Ciucă : La Mulți Ani, frumoasă Bucovină! La mulți ani, tuturor românilor bucovineni!

La 104 ani de la unirea Bucovinei cu Țara, premierul Nicolae Ciucă a transmis un …