Thursday , March 30 2023

Transportatorii care asigură transferul refugiaților au cerut clarificări privind modul  în care vor fi plătiți  

Prefectul județului a transmis ieri o solicitare către Cancelaria Prim – Ministrului, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea reglementării unei modalități de recuperare a cheltuielilor 

 Având în vedere situația generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, în data de 2 martie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit în format restrâns, în Punctul de coordonare și comandă din PTF Siret, în prezența prefectului județului Suceava, a lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava – vicepreședinte în cadrul CJSU și a colonelului Costică Ghiață, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bucovina” al județului Suceava, vicepreședinte în cadrul CJSU cu atribuții de coordonare unitară a tuturor componentelor cu responsabilități în realizarea operațiunilor de ajutorare.

La ședință au participat reprezentanți ai transportatorilor rutieri care asigură transferul persoanelor fizice – cetățenii străini sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România, precum și ai celor care asigură transport marfă, Organizații care asigură cazarea refugiaților din Ucraina,  ONG-uri și voluntari.

Având în vedere că reprezentanții transportatorilor rutieri au supus discuției problema modului de plată al transportului persoanelor fizice refugiate din Ucraina, prefectul județului a transmis joi o solicitare către Cancelaria Prim – Ministrului, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea reglementării unei modalități de recuperare a cheltuielilor, având în vedere prevederile art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2022.

De asemenea, întâlnirea și-a propus să identifice modalitățile în care instituțiile pot lucra coordonat cu societatea civilă în ceea ce privește efortul de ajutorare al refugiaților. Organizațiile din societatea civilă au răspuns prompt acestei situații umanitare fără precedent la granița de nord a țării noastre, venind în sprijinul oamenilor care fug din calea războiului și completând efortul autorităților publice. Prima ședință de coordonare între autorități și ceilalți actori umanitari de la PTF Siret (ONG-uri, culte, alte instituții) a pus în evidență necesitatea unor fluxuri de informații corecte și oportune, și a unor proceduri clare pentru a da mai multă eficiență și mai mult impact eforturilor conjugate. Au răspuns apelului CJSU Suceava: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuțiului, Crucea Roșie Suceava, Fundația pentru SMURD, Asociația Salvați Copiii, Asociația Rădăuțiul Civic, Asociația Fight for Freedom, Asociația MGM- Misionand Generația de Mâine – Dumbrăveni, Habitat pentru Umanitate, Casa lui Patrocle- Suceava, Platforma „The Future Is Now”, Asociatia Bud’s Flower, ADRA România, Asociația „Dragostea Desculță”, Uniunea Ucrainienilor din România, Denis Korniev – Traducere Suceava, FONSS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale), Institutul Bucovina, Fundația Tabita, Geeks for Democracy, Charity and Human Tenant Support, Star of Hope, Caritas și nu în ultimul rând, prin Direcțiile de Asistență Socială, administrațiile publice locale din localitățile Rădăuți, Siret și Dumbrăveni.

„Prefectul județului aduce cele mai calde mulțumiri societății civile, fundațiilor, organizațiilor umanitare, cultelor religioase, voluntarilor care s-au implicat și continuă să se implice în ajutorarea celor aflați în nevoie”, se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Suceava. (O.S.)

Vezi si

Percheziții DNA în județele Suceava, Botoșani și Iași la firme, instituții de mediu și primării

Procurorii din DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au desfășurat, miercuri, 29 martie, 64 de …