Friday , April 26 2024

Trafic îngreunat, ieri dimineaţă, în Suceava, după prima ninsoare mai serioasă

“Părerea mea este că s-a pierdut totuşi startul. Ar fi trebuit să fie dat mai mult antiderapant la primele ore. Chiar dacă se lucra pe arterele principale, dimineaţă, erau zone unde se circula greu”, a declarat primarul Ion Lungu. Anton Curelaru, directorul societăţii Diasil Service SRL Suceava, reponsabilă cu activitatea de deszăpezire în municipiul reşedinţă de judeţ, a recunoscut faptul că la început au existat mici disfuncţii în ceea ce priveşte deszăpezirea străzilor din Suceava, dar acestea au fost corectate repede, astfel încât la ora 12 se circula relativ normal în oraş. In judeţ, circulaţia s-a desfăşurat ieri în condiţii de iarnă, semnalându-se blocaje temporare, în mare parte din cauza tir-urilor neechipate corespunzător, nefiind însă drumuri blocate sau închise
 
Blocaj Ilisesti [800x600]


Ninsoarea care s-a abătut în Suceava, în noaptea de luni spre marţi, a creat mai multe probleme în trafic în municipiul Suceava. Cu toate că au fost numeroase avertismente si anunturi, în zilele trecute, privind căderea primei zăpezi, data de 2 decembrie i-a prins pe nepregătite pe drumari, iar municipiul reşedinţă de judeţ
a continuat să întâmpine unele probleme. Chiar dacă nu se poate spune că era blocat sau sufocat, totuşi se circula cu mare dificultate pe principalele artere de circulaţie. Din câte se pare, marţi dimineaţă nu s-a intervenit corespunzător şi la timp, iar sub stratul de zăpadă depus pe străzi s-a format o peliculă de gheaţă. Cu alte cuvinte, în municipiul Suceava, deşi nu era anunţat Cod Galben de ninsori, maşinile au circulat cu dificultate încă de la primele ore ale dimineţii de luni, drumarii de la Diasil nereuşind să facă faţă lucrărilor de deszăpezire pe toate drumurile, lucru recunoscut şi de primarul Ion Lungu care a dat însă vina şi pe angajaţii Primăriei responsabili cu coordonarea activtăţii de salubrizare.
„Nu pot să mă declar mulţumit de cum s-a intervenit la deszăpezire. Totuşi, pot să confirm că la ora şapte dimineaţă, în drum spre serviciu, erau câteva utilaje de deszăpezire. In zona Primăriei se lucra. Părerea mea este că s-a pierdut totuşi startul. Ar fi trebuit să fie dat mai mult antiderapant la primele ore. Chiar dacă se lucra pe arterele principale, dimineaţă, erau zone unde se circula greu. I-am certat pe cei de la salubritate, pe reprezentantul Primăriei. Trebuiau să acţioneze înainte de a cădea zăpada. Se ştia prognoza meteo că ninsoarea se extinde spre nordul Moldovei şi trebuia intervenit cu antiderapant înainte”, a declarat primarul Ion Lungu.
Un prim exemplu de gestionare deficitară a fost în zona Metro – Galleria Mall unde au fost înregistrate blocaje în trafic, în special în sensul de circulaţie dinspre Fălticeni spre Suceava. Totuşi, unul din cele mai grăitoare exemple unde traficul s-a desfăşurat cu dificultate a fost la ieşirea din Suceava spre Scheia, în această zonă cozile de maşini întinzându-se, cel puţin pe sensul de mers spre Suceava, până aproape de Zidul Morţii. Asta din cauza unor probleme care au fost în pantă, pe strada Acad. Vasile Grecu, adică în zona porţiunii carosabile de la Lidl până la podul peste pârâul Scheia. In schimb, mai mulţi şoferi care au circulat pe vechea variantă de ocolire a Sucevei ce trece prin comuna Scheia până spre Selgros ne-au spus că aici traficul rutier se desfăşura mai bine decât în Suceava. Si nu doar mai bine decât pe strada Acad. Vasile Grecu, ci şi mai bine decât pe Calea Unirii unde au fost cel puţin două porţiuni pe care s-a circulat greu şi anume zona de la intersecţia cu Traian Vuia până la intersecţia cu Cernăuţi şi zona de la staţia Orizont, îndeosebi sensul giratoriu şi apoi pe Calea Burdujeni până aproape de intersecţia cu strada Cuza Vodă. Cât priveşte această porţiune, merită menţionat şi faptul că un alt motiv pentru dificultăţile în trafic, întâlnite în general în intervalul 07.30 – 08.30, este restricţia de traficul pe strada Gheorghe Doja. Revenind la problemele din zona Lidl, menţionăm că acestea au cauzat, în lanţ, dificultăţi în trafic şi pe bulevardul George Enescu, dar şi pe Calea Obcinilor. Aici, spre exemplu la ora 10.00, unui autobuz al TPL i-a luat un minut să ajungă de la trecerea de pietoni până la staţie, cu toate că distanţa este sub 100 de metri. Se circula bară la bară şi după, până aproape de staţia de la Mobilă, autobuzului fiindu-i necesare trei minute să ajungă acolo, deşi într-o zi normală parcurge distanţa într-un minut. Până la staţia de la Policlinica Areni, a mai durat vreo zece minute de mers şi trebuie menţionat că pe bulevardul George Enescu s-a circulat chiar un pic mai bine decât pe strada Universităţii. Nici pe alte zone din Suceava nu s-a circulat foarte bine, cu toate că marile probleme au fost în zona Calea Obcinilor – Acad. Vasile Grecu, Calea Unirii – zona Inspectoratului Scolar, şi bulevardul 1 Decembrie 1918. Menţionăm că şi în preajma Palatului Adminstrativ al Sucevei a fost o situaţie dificilă, prefectul Florin Sinescu spunând că a venit la serviciu pe polei, iar la un moment dat a avut în vedere şi varianta închiderii unor porţiuni de stradă ca să poată fi deszăpezite. Nu s-a ajuns la aşa ceva, însă nici pe artera principală, de la Spitalul Judetean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” la Magazinul Bucovina, se circula foarte greu.zapada2 [800x600]
Totuşi, situaţia a dat semne de redresare după ora 11 – 12, în condiţiile în care cei de la Diasil au început să intervină tot mai mult de pe la ora 8 – 9. „S-a mai stabilizat situaţia între timp şi lucrurile stau mai bine acum. Bine că nu este şi viscol şi se poate interveni. Dacă viscolea, lucrurile se complicau mai tare. Totuşi, ne-am pregătit vreo lună de zile şi când a trebuit să intervenim, părerea mea este că nu am reuşit. Logic era să fi dat un strat de antiderapant la primii fulgi, nu după ce zăpada s-a aşezat”, a declarat Ion Lungu.
Anton Curelaru, directorul societăţii Diasil Service SRL Suceava, reponsabilă cu activitatea de deszăpezire în muncipiul reşedinţă de judeţ, a declarat că utilajele firmei au intervenit începând cu ora 03.00 a nopţii de luni spre marţi. „S-a început mai întâi cu cinci sărăriţe şi pluguri, iar la ora şapte dimineaţă au mai fost trimise pe traseu alte şapte utilaje, iar până la ora nouă au fost prezente pe străzile din municipiu douăzeci de utilaje, pluguri şi sărăriţe, care au eliberat străzile de zăpadă”, a declarat Anton Curelaru, care a recunoscut faptul că la început au existat mici disfuncţii în ceea ce priveşte deszăpezirea străzilor din Suceava, dar acestea au fost corectate repede, astfel încât la ora 12 se circula relativ normal în oraş. El a mai spus că un motiv pentru problemele de circulaţie rutieră petrecute în constituie faptul că multe automobile nu erau echipate corespunzător. “In continuare, activitatea de deszăpezire se desfăşoară cu tot personalul, utilajele patrulând pe arterele principale, dar şi pe cele secundare ale municipiului şi activitatea nu va înceta până nu se va opri ninsoarea şi toate străzile vor fi curăţate de zăpadă”, a declarat, ieri, Anton Curelaru.
De asemenea, şi în restul judeţului au mai fost unele probleme, cum ar fi pe DN 17, la ieşirea din comuna Ilişeşti spre Gura Humorului s-a format un blocaj în trafic, iar câteva camioane au derapat şi au ieşit de pe partea carosabilă. Traficul a fost blocat pe sensul spre Gura Humorului timp de aproximativ o oră, traficul fiind reluat în jurul orei 11.30. Potrivit prefectului Sucevei, Florin Sinescu, circulaţia rutieră în judeţul Suceava se desfăşoară în condiţii de iarnă, stratul de zăpadă de pe drumurile din judeţ fiind de până la doi centimetri. „A nins peste tot, iar stratul de zăpadă de pe carosabil este cuprins între zero şi doi centimetri”, a spus, ieri după-amiază, prefectul.  (Dan PRICOPE)
 
 
 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …