Friday , April 26 2024

Toţi inculpaţii din dosarul APIA – aproape liberi

 Delia Moldoveanu şi Gheorghe Benu, pe care procurorii DNA îi doreau încarceraţi, au scăpat şi de arestul la domiciliu, în urma deciziei de ieri a Curţii de Apel. Cei doi vor fi cercetaţi sub control judiciar. Pentru consilierul judeţean Ioan Piticari şi medicul veterinar Neculai Toma s-a menţinut aceeaşi măsură . Ddin eşalonul doi al acuzaţilor, subalternele Deliei Moldoveanu de la APIA Suceava -Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu au scăpat de orice supraveghere judiciară. Fostul primar de la Câmpulung, Constantin Gabriel Serban, a rămas sub control judiciar doar pentru că, lipsit de inspiraţie, a depus tardiv plângerea împotriva măsurii instituite de procurori 

gheorghe benu [800x600]


Marele dosar privind sustragerea de fonduri europene prin intermediul APIA Suceava, de către fermierii din judeţ a devenit mai mic de ieri, după ce inculpaţii principali au dovedit mai multă credibilitate în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, în faţa cărora procurorii DNA au depus contestaţie împotriva măsurilor dispuse săptămâna trecută de Tribunalul Suceava, de arest la domiciliu pentru şeful APIA central, Gheorghe Dorel Benu (foto) şi adjunctul APIA Suceava, Delia Moldoveanu precum şi cele vizând lăsarea în libertate sub control judiciar a consilierului judeţean Ioan Piticari şi a medicului veterinar Neculai Toma. Deşi contestaţia la decizia anterioară a instanţei a fost formulată de procurorii DNA care i-ar fi dorit pe toţi cei patru în arestul IPJ, magistraţii de la Curtea de Apel au considerat nu numai că solicitarea colegilor procurori este justificată, mai mult, au apreciat că este chiar exagerată, astfel încât, dacă Tribunalul dispusese anterior arest la domiciliu pentru Delia Moldoveanu şi Gheorghe Benu, au considerat că măsura de cercetare în libertate sub control judiciar este suficientă în ceea ce îi priveşte. Pentru Piticari şi Toma, aceeaşi măsură restrictivă, decisă de instanţa inferioară, a fost păstrată.
Procurorii DNA nu au ieşit victorioşi nici de la Tribunal, unde au fost judecate contestaţiile formulate de alţi trei inculpaţi în dosarul APIA – angajatele Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu, dar şi a fostului primar din Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Serban. Angajatele de la APIA au reuşit să convingă instanţa să admită plângerea împotriva ordonanţei procurorilor şi a revocat măsura preventivă a controlului judiciar. Fostului primar Serban însă i-a fost respinsă contestaţia pentru că a depus tardiv plângerea împotriva măsurii instituirii controlului judiciar. In aceste condiţii, toţi cei incriminaţi în dosar se pot plimba liber prin localitatea de domiciliu, fără a intra în contact cu ceilalţi coinculpaţi. Acuzaţii din eşalonul doi, cu excepţia fostului primar de Câmpulung, Constantin Gabriel Serban, pot ieşi din localitatea de domiciliu, fără nicio temere că ar fi controlaţi de organele judiciare.
De menţionat faptul că judecarea celor două contestaţii s-a făcut în cameră de consiliu, astfel încât publicul şi, cu atât mai puţin presa, nu a avut acces la dezbateri. Noul cod penal are prevederi pentru protejarea demnităţii inculpaţilor supuşi judecăţii magistraţilor, mult mai bine stabilite decât cele din vechea legislaţie în materie penală, tocmai în vederea apărării drepturilor persoanelor, care beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie până la o hotărâre finală în justiţie.
Dacă opinia publică este sau nu de acord cu această abordare, ar fi trebuit să facă subiectul unei dezbateri înainte de promulgarea noului cod penal.
Infracţiunile imputate şefilor de la APIA şi principalilor complici
Reamintim că în sarcina Deliei Moldoveanu procurorii DNA au reţinut infracţiunile de “acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce Gheorghe Dorel Benu este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat miercuri, 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional a cărei conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi ferimeri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de Plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei ( circa 1,2 milioane de euro).
Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, inclusiv parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.
Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.
Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.
Totodată, potrivit procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.
“În acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”, a precizat DNA.
Infracţiuni imputate funcţionarilor de rangul doi
Acum două zile au fost făcute publice de procurori şi acuzaţiile aduse de DNA şi funcţionarilor de rangul doi, din structura APIA Suceava. Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
In ceea ce o proveşte pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA CJ Suceava, în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată; dare de mită.
Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA – CJ Suceava, este de asemenea inculpată, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA CJ Suceava, este inculpată în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
In ceea ce îl priveşte pe Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este inculpat în cauză rezultând ca şi mai înainte, suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

2 comments

  1. O mina spala pe alta si apoi, cu amindoua iau banii! Dezastru peste tot in Romanica, mai ales la Suceava

  2. Mesajul transmis-Fraților,nu pățiți nimic.!!!CIORDIȚI CÂT DE MULT,NIMENI NU VĂ FACE NIMIC!