Sunday , November 27 2022

Tabăra Internațională de Creație și Documentare “EMPATII SUB SEMNUL ARTEI”, organizată la “CASA OCTAVIAN” din Sucevița, a ajuns la final (FOTO)

Tabăra Internațională de Creație și Documentare cu titlul “EMPATII SUB SEMNUL ARTEI“, desfășurată în septembrie, în anul 2022, în Pensiunea “CASA OCTAVIAN” din Sucevița, găzduită, sponsorizată și planificată de Av. Dr. Octavian Nistor Mateiciuc, și având eu însămi – Prof. Dr. Ofelia Huțul, artist și critic de artă – o contribuție în organizare, a luat sfârșit, a trecut nespus de repede, pe nesimțite, ca o clipă, așa după cum sfârșesc, în viața noastră, toate momentele minunate, care ne pozitivează și ne încălzesc sufletele. Beneficiind de participarea efectivă a unor artiști “de elită” din România, Republica Moldova, Federația Rusă și din Italia, încă de la demararea Proiectului s-a “anunțat” a fi vorba de un eveniment artistic de importanță majoră!

În acest început de toamnă atât de minunat, într-un cadru mirific, de poveste, “en plain air”, artiști vizuali cunoscuți au imortalizat pe pânze – zona splendidă în care CASA OCTAVIAN le-a fost, deopotrivă: casă, atelier, spațiu de totală relaxare, galerie de artă sau locație – restaurant în care serveau specialități culinare delicioase …pentru 8 zile!

Numele artiștilor participanți la acest Simpozion Internațional se regăsesc pe AFIȘUL TABEREI, au răsunat, articulate clar, la VERNISAJUL EXPOZIȚIEI FINALE, și în cadrul căruia, ei au fost prezentați elocvent de către critici de artă! De aceea ar fi redundant să îi amintesc eu, iarăși pe artiști!

Cât despre operele acestora, sunteți invitați și așteptați să vizitați galeria Restaurantului CASEI OCTAVIAN din Sucevița – pentru a le viziona!… Veți fi uimiți de înalta calitate a “pieselor” de artă de pe simeze, a operelor contemporane originale panotate cu mare grijă, pentru a se armoniza una cu cealaltă și a putea, împreună, să formeze “un tot unitar”!

Excursiile de neuitat oferite de sponsorul Simpozionului, au fost nu numai numeroase, cuprinzând aproape toate obiectivele turistice din zonă, dar au fost și… nespus de  frumoase! Chiar și vremea a ținut cu artiștii, nici un nor și nici o ploaie nu i-a împiedicat să viziteze mănăstirile unice din nordul Moldovei și să adune amintiri și materiale documentare prețioase!

Iar “răsfățul” de care protagoniștii s-au bucurat la cazare și masă, la distracțiile –  atât de prețuite și necesare în pauzele de lucru, au fost, cu adevărat UN REGAL!

Cei 2 organizatori/curatori, (semnatara acestui eseu: Prof. Dr. Ofelia Huțul, artist vizual și Pusa NM – Av. Dr. Octavian Nistor Mateiciuc) au pregătit turiștilor, artiștilor, dar și publicului vizitator o surpriză memorabilă: violonistul David Marcian a fost invitat să susțină, în cadrul vernisajului, un micro-recital răsplătit cu aplauze îndelungate!

La petrecerea de “rămas bun” care a urmat, o formație artistică foarte cunoscută, formată din Violeta și Viorel Toma, a susținut un lung recital spumos care i-a antrenat la dans și voie bună pe toți invitații. Se cuvin sincere și calde felicitări tuturor celor implicați în acest proiect de mare impact în lumea artelor și în mediul social din Sucevița (și nu numai), de asemenea și întregului personal care deservește CASA OCTAVIAN. Recunoștința participanților față de sponsorul și gazda evenimentului, față de d-nul Octavian Nistor Mateiciuc, cantatorul neobosit al locurilor atât de pitorești, pe care le promovează necontenit, prin toate realizările sale este indiscutabilă!

Am fost, cu toții, onorați de invitație, întreaga manifestare se constituie într-un grandios eveniment despre care, a luat cunoștință nu numai România, ci și: Rep. Moldova, Rusia și Italia … s.a.m.d…

Un mare MULȚUMESC și o speranță care ne înflorește în suflet: aceea că ne vom bucura și în viitor de o nouă invitație și că vom înfăptui un nou PROIECT!

Prof. Dr. Ofelia Huțul, artist vizual

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …