Saturday , July 20 2024

Subiecte accesibile, ieri, la proba orala de Limba si Literatura Romana

candidati 2A

Potrivit datelor Inspectoratului Scolar Judeţean, la prima probă a bacalaureatului s-au înscris 5.674 de absolvenţi ai clasei a XII-a u opinia generală a celor care s-au prezentat la examen este că subiectele nu au fost dificile

De ieri s-a dat startul la examenul de bacalaureat. La prima probă din cadrul examenului de bacalaureat-evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română s-au înscris un număr de 5.674 de absolvenţi ai clasei a XII a. Numărul celor înscrişi este mult mai mic decât aşteptările celor de la ISJ, care estimau că vor susţine examenul de BAC 7.700 de elevi de clasa a XII a. Examenul a început la ora 9.00 şi s-a desfăşurat în 21 de centre de examen, unde au participat absolvenţi din 44 de unităţi şcolare şi 6 centre zonale, desemnate de ISJ Suceava.
Fiecare candidat a primit câte un text la prima vedere (literar, ficţional sau nonliterar), la care au avut itemi semiobiectivi, de tip întrebare structurată, referitoare atât la situaţia de comunicare, cât şi la mesajul transmis prin intermediul textului. Absolvenţii au trebuit să precizeze cine este emiţătorul sau receptorul din textul dat, tipul textului (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.) şi să identifice elementele de conţinut importante precum idei, argumente, fapte sau idei. La subiectul II au avut un subiect cu caracter general în candidaţii au putut să-şi exprime opinia şi să o susţină cu argumente.
“Subiectele nu au fost dificile. Am avut un text la prima vedere şi câteva cerinţe cu privire la tipul de text, la situaţia de comunicare, dar şi ideile sau mesajul transmis. La punctul II am avut de tratat un subiect cu caracter general în care a trebuit să-mi exprim părerea şi să o susţin cu argumente. Voi avea emoţii la proba de la Matematică, pentru că de obicei acolo cad subiecte mai grele”, a declarat un candidat de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava.
Nici absolvenţii de clasa a XII a de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” nu au considerat subiectele dificile. “Nu am întâmpinat dificultăţi în rezolvarea subiectelor deoarece atâta timp cât cineva învaţă, nimic nu este greu”, a declarat o altă elevă care ieşise din examen. La această probă se evaluează următoarele competenţe: înţelegerea textului, exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situaţia de comunicare şi utilizarea limbii literare. Subiectele sunt elaborate de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatele obţinute de către candidaţi se exprimă prin niveluri de competenţă precum începător, mediu, avansat şi experimentat. Atât la proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română/limba maternă, cât şi la proba orală de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, în ordine alfabetică şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. Absolvenţilor li s-a interzis accesul cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare şi li s-a comunicat că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba şi Literatura Română se desfăşoară până pe data de 12 iunie., după care va urma evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), programată între 12 şi 14 iunie. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Absolvent al Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare”, admis primul la specializarea aleasă din cadrul Academiei Tehnice Militară ”Ferdinand I”

Nu doar elevii Colegiului Națiaonal Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc obțin rezultate remarcabile, ci …

One comment

  1. Georgiana, tu ai trecut Bac-ul? Vezi de cate ori repeti un cuvant in aceias propozitie. Si pe deasupra mai folosesti si cuvinte preluate aiurea din engleza parca n-ar avea limba romana destule cuvinte:” itemi” nu stiu daca este in DEX.