Friday , April 26 2024

Spitalul Județean folosește tot mai rar tratamentul cu anticorpi monoclonali

Miercuri a fost internată o pacientă în vârstă de 48 de ani, eligibilă pentru acest tip de tratament n este prima dată, după o perioadă destul de lungă, când un pacient primește tratament cu anticorpi monoclonali

Spitalele din Suceava au primit mai multe flacoane de anticorpi monoclonali pentru pacienții COVID, dar au administrat foarte puține dintre aceste doze. Medicii spun că majoritatea pacienților confirmați pozitiv vin la spital atunci când starea lor de sănătate este mult prea gravă, iar anticorpii ajută doar în faza incipientă a bolii, fiind meniți să ajute corpul să lupte cu infecția.

Spitalul Județean Suceava a primit la începutul lunii, aproximativ 100 de doze de anticorpi monoclonali, pentru tratarea formelor ușoare de Covid 19, iar de la mijlocul lunii octombrie și până acum, la spitalul sucevean au ajuns 146 de astfel de doze.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Conform protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea de anticorpi monoclonali se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor, după cum a explicat medicul Dan Teodorovici. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, însă nu mai târziu de primele 7 zile. Dacă vor fi administrați după o săptămână, când deja virusul a făcut deja modificări în principal în plămâni, dar și în restul organelor, eficacitatea lor este aproape nulă, susține medicul sucevean.

”Pentru a fi eligibil pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali un pacient infectat cu SARS-CoV-2 trebuie să îndeplinească primele trei criterii și cel puțin unul din factorii de risc, cumulativ. Criteriile de eligibilitate sunt: 1. semnarea consimțământului informat; 2. forme ușoare, care nu au nevoie de supliment de oxigen; 3. administrarea la mai puțin de 7 zile de la debutul simptomatologiei; 4. factori de risc pentru evoluție severă: se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc, și anume, vârsta>65 ani, indicele de masă corporală (masa unei persoane raportată la înălțime) BMI>30kg/m2, boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA, infarct miocardic recent, cardiopatie ischemică severă, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO), diabet zaharat tip 1, terapie imunosupresoare – terapii biologice, pacienți cu transplant de organe sau măduvă, pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA”, a completat medicul Dan Teodorovici.

După o perioadă destul de lungă în care medicii suceveni nu au administrat nici măcar una dintre aceste doze, ieri a fost internată o pacientă eligibilă pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali. Medicii spun că majoritatea pacienților confirmați pozitiv vin la spital atunci când starea lor de sănătate este mult prea gravă, iar anticorpii ajută doar în faza incipientă a bolii, fiind meniți să ajute corpul să lupte cu infecția. Administrarea trebuie să se facă în primele șapte zile, de dorit în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme, cu atât eficiența este mai mare. Trebuie să fie pacienți peste 65 de ani, pacienți însă cu forme ușoare, fără necesar de oxigen. Autoritățile sanitare spun că singura soluție este implicarea medicilor de familie. Rolul unui astfel de tratament este de a împiedica transformarea formelor medii de boală în forme severe. Anticorpii monoclonali se administrează în funcție de recomandările fiecărei firme producătoare într-o doză unică sau în patru doze. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit. ”O femeie în vârstă de 48 de ani a primit tratament cu anticorpi monoclonali. Se folosesc rar aceste doze pentru că pacienții se prezintă târziu, la spital. Un lucru îmbucurător este și faptul că a scăzut numărul de îmbolnăviri”, a completat medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …