Friday , April 26 2024

Spitalul Județean a dat înapoi Ministerului Sănătății banii primiți pentru Programul de transplant

S-a ajuns aici pentru că la unitatea spitalicească suceveană nu a avut loc nicio prelevare de organe. Fondurile de 10.000 de lei au fost redirecționate în conturile DSP.

Pandemia de coronavirus a afectat și acti­vitatea de transplant iar la Spitalul Județean Suceava nu a avut loc nicio prelevare de organe,  nici în acest an. Deși la secția de Terapie Intensivă a unității spitalicești au fost câțiva potențiali donatori, familiile nu și-au dat acordul, iar fondurile alocate pentru a acoperi cheltuielile derulării programului de transplant s-au întors la Ministerul Sănătății. ”Anul acesta nu a avut loc nicio prelevare de organe, iar spitalul a retrimis fondurile alocate de către Ministerul Sănătății pentru derularea acestui program, către Direcția de Sănătate Publică”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Deși la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” se derulează programul de transplant încă din 2013, iar în urmă cu doi ani, mai exact pe 22 mai 2019, spitalul sucevean a fost reacreditat pentru prelevarea de organe, ceea ce înseamnă că unitatea spitalicească se ridică la standardele impuse de Minister, medicii suceveni nu au mai efectuat efectiv nicio prelevare de organe, din anul 2018.

Conform noului protocol, potențialul donator trebuie să aibă rezultat negativ la testul pentru Covid 19, iar pentru a elimina riscurile complicațiilor, și pacientul căruia urmează să i se transplanteze organul respectiv, trebuie să aibă rezultat negativ la testul pentru Covid 19.

Spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea transportului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate. Decizia de donare este a rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, dar există și posibilitatea ca potențialul doritor să își manifeste această intenție prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unității medicale. Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. Rinichii se pot recolta de la persoane cu vârste cuprinse între 2 și 80 de ani iar pancreasul, de la persoane cu vârste între 10 și 55 de ani.

Pentru programul de transplant care funcționează la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Ministerul Sănătății a alocat în acest an doar 10.000 de lei față de 20.000 de lei, câți au fost alocați anul trecut, dar nu s-a cheltuit niciun leu. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …