Sunday , October 2 2022

Şoferi reținuți și o mulțime de dosare penale pentru bețivi prinși la volan, în minivacanța de Sf. Maria

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, în minivacanța de Sf. Maria, 13 – 15.08.2022 polițiștii au desfășurat acțiuni la nivel județean, fiind implicați peste 100 de polițiști din structurile rutiere și de ordine publică. Activitățile principale au fost concentrate în zonele în care s-au organizat evenimente sociale, artistice și religioase cu participarea unui public numeros  (Hramul Mănăstirii Putna, pelerinajul de la Basilica Minor din Cacica, pelerinajul de la Mănăstirea Armenească Hagigadar și alte manifestări religioase de amploare), festivaluri (Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun din Suceava, Festivalul Păstrăvului Ciocănești, Festivalul Muntelui Rarău), activități sportive, manifestări cultural – artistice cu prilejul zilelor unor localități dar și în celelalte zone ale județului, în special în proximitatea barurilor, cluburilor, discotecilor, sau unităților de alimentație publică.

Echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate au fost prezente în aceste zone și au fost realizate peste 500 de testări cu aparatele etilotest, etilometru și drugtest.

În această perioadă polițiștii rutieri au organizat activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile au fost organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație. Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere.

În toate situațiile în care polițiștii au identificat șoferi care au consumat alcool au fost dispuse măsuri ferme, dispunându-se inclusiv reținerea șoferilor și introducerea acestora în arestul IPJ Suceava. Astfel, duminică seara, la ora  21.45, pe raza comunei Arbore, în satul Clit, a avut loc un accident iar conducătorul auto a părăsit locul faptei.Polițiștii au stabilit că un bărbat de 42 ani, dinClit,  a condus un tractor pe DN 2E și a acroșat o femeie de 75 de ani, localnică, ce se deplasa în afara carosabilului, pe acostament, în calitate de pieton. În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a femeii de 75 ani.  În ceea ce privește conducătorul tractorului, după impact acesta a părăsit locul accidentului, fiind identificat ulterior de către echipajul de poliție în timp ce se deplasa pe DN 2E în afara localității Marginea.  Acesta a fost testat cu aparatul etilometru, la ora 22:55, rezultatul testului fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că șoferul nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto. A fost dispusă reținerea șoferului de 42 de ani pentru 24 de ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava.

Sâmbătă, în jurul orelor 21.15, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale în zona sensului giratoriu al comunei Păltinoasa. S-a stabilit că un bărbat din comuna Pârteștii de Jos, sat Deleni, se deplasa cu autoturismul proprietate pe drumul național DN17 în localitatea Păltinoasa, la ieșirea din sensul giratoriu a intrat în coliziune cu un alt autotursim. Cu ocazia testării ambilor conducători auto, s-a constatat faptul că șoferul din comuna Pârteștii de Jos, a condus autoturismul având o alcolemie de 1,08 mg./l alcool pur în aerul expirat, fiind testat cu aparatul etilotest. Totodată fiind condus la Spitalul Orășenesc Gura Humorului șoferuldi Pârteștii de Jos a refuzat prelevarea de mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei.  Polițiștii au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, cel în cauză fiind introdus în C.R.A.P Suceava.

De asemenea, pe parcursul week-end-ului, pe șoselele din județ au fost depisatați mai mulțI șoferi care s-au urcat băuți la volan, unii dintre ei cu alcoolemii uriașe.

Duminică dimineață, în jurul orelor 03:47, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secției 12 Poliție Rurală Preutești au observat pe drumul comunal din Preutești, un autoturism fără numere de înmatriculare condus de către o persoană de sex masculin care se deplasa spre satul Basarabi. S-au efectuat semnale acustice și luminoase de oprire a autoturismului, însă conducătorul auto a refuzat să oprească, continuându-și deplasarea și mărind viteza, iar după o curbă la stânga a pierdut controlul volanului, ieșind de pe carosabil și intrând în coliziune cu un cap de pod.

Polițiștii l-au extras pe conducătorul auto din mașină,  un bărbat din satul Basarabi,  dar acesta a opus rezistență și a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest. A fost încătușat și trasportat la Spitalul Fălticeni pentru recoltarea de probe biologice. Ulterior, la spital acesta a fost de acord să fie testat cu aparatul alcooltest reieșind o alcoolemie de 1,10 Mg/L alcool pur în aerul expirat. Totodată fiind verificat în baza de date conducătorul auto, s-a constatat că acesta are dreptul de a conduce suspendat întrucât mai este cercetat într-un dosar penal de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. De asemenea a fost verificat în baza de date autoturismul, stabilindu-se o că acesta este radiat din circulație și nu apare ca înmatriculat în România.

Duminică,  la ora 14:30, pe DC 47B Vicovu de Jos,  polițiștii au oprit un autoturism condus de un bărbat de 26 de ani din localitate care avea o alcoolemie de 1.23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Individul nu a putut prezenta niciu act, iar în urma interogării bazelor de date s-a stabilit că șoferul nu deține permis de conducere. Totodată,  s-a stabilit faptul că inspecția tehnică periodică a vehiculului este expirată din data de 06.04.2022, iar autoturismul nu deține poliță de asigurare RCA

Tot duminică, la ora 19:35, pe un drum  comunal din Frărăuții Vechi, polițiștii au descoperit un tractor cu  avarii în partea din stânga față. În prejma tractorului se afla un bărbat de 37 ani, care a spus că  tractorul îi aparține șI el la condus. Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testului indicând o concentrație alcoolică de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat.          Efectuându-se verificări în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că șoferul nu este posesor de permis de conducere valabil pentru vreo categorie de vehicule.

Duminică seara, în jurul orei 23.00, la Moldovița, a fost oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 55 ani din Frumosu. Fiind testat, acesta avea o alcoolemie de 1,11 mg/l.  În urma verificării documentelor autoturismului, s-a constatat faptul că nu avea încheiată asigurarea RCA, astfel că a fost întocmit proces verbal de constatare a contravenției, șoferul fiind sancționat cu amendă de 1.000 lei.

Sămbătă seara, la Dorna Arini, a fost depistat un șofer cu o alcoolemie de  0,86 mg./l, iar la Grămești un altul cu o alcoolemie de  0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot sâmbătă, în jurul orelor 15.15, polițiștii au primit o informație despre faptul că pe str. Gheorghe Doja din Suceava, un conducător auto a oprit mașina pe banda de circulație și a coborât de la volan, fiind sub influența alcoolului. Polițiștii deplasați la fața locului au găsit o mașină oprită și cu cheile în contact. Pe partea opusă, pe trotuar, au fost identificate trei persoane de sex masculin care consumau băuturi alcoolice, stabilindu-se că unul dintre aceștia a condus autoturismul.  Şoferul a fost dus la sediul poliției și  recunoscut faptul că autoturismul în cauză îi aparține și că l-a condus aflându-se sub influența băuturilor alcoolice și că, de asemenea, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie. Fiind testat, a rezultat o valoare de 0,93 mg/l  alcool pur în aerul expirat. De asemenea, șoferul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1000 lei, având asigurarea obligatorie RCA expirată, iar ca sancțiune complementară au fost reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare, fiind eliberată dovadă fără drept de circulație.

Sâmbătă seara, la orele 23:30, polițiștii  au oprit pe raza localității Găinești un autoturism condus de către un bărbat din  comuna Slatina. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest din dotare, rezultând o valoare de 1,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceste cazuri, polițiștii au întocmit dosare penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau altor substanțe” și, în unele cazuri, de conducere fără permis.

Vezi si

Foresta s-a desprins în fruntea clasamentului după victoria cu CSM Bacău. Șomuz s-a impus în derbyul de la Rădăuți

Foresta s-a desprins la cinci puncte în fruntea clasamentului Seriei I a Ligii a III-a, …