Friday , April 26 2024

Socrul fostului preşedinte Băsescu, condus pe ultimul drum de familie şi sute de suceveni (FOTO)

Soborul de nouă preoţi care a oficiat slujba religioasă a invocat personalitatea defunctului locotenent-colonel în retragere Gheorghe Andruşcă. Un detaşament de jandarmi au purtat catafalcul celui decedat, iar la mormânt s-au tras salve de armă. Maria Băsescu,  fiica lui Gheorghe Andruşcă, a primit din partea militarilor drapelul tricolor care a acoperit sicriul celui decedat. La praznicul ce a urmat, ca peste tot în ţară, lumea s-a înghesuit să prindă loc, trebuind să fie ţinuţi în frâu de forţele de ordine

basescu 5 [800x600]

Sute de oameni au venit sâmbătă să îl conducă pe ultimul drum pe Gheorghe Andruşcă, socrul fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. La căpătâiul venerabilului locotenent-colonel în retragere al Jandarmeriei Române, care a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, au venit mai întâi membrii familiei: fiicele – Maria şi Stela, ginerele Traian Băsescu – fostul preşedinte al României, precum şi nepoatele bătrânului ofiţer, toţi ocupându-se în mod direct de organizarea slujbei de înmormântare, dar şi de praznicul de pomenire ce a urmat.
Trupul neînsufleţit al bătrânului jandarm Gheorghe Andruşcă a fost depus încă din ziua morţii sale, joi – 9 iulie, la Capela Bisericii “Sfânta Treime” din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, unde vreme de mai bine de trei decenii, el a fost epitrop. El a fost descris ca un om apropiat religiei ortodoxe, meritele sale în acest sens fiind de altfel punctate în cuvintele preoţilor locali dar şi în cele ale înaltelor feţe bisericeşti care au trecut pragul capelei  Bisericii “Sfânta Treime”, în frunte cu IPS Pimen Suceaveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,  care a oficiat o slujbă de pomenire la căpătâiul lui Gheorge Andruşcă, vineri seară.
Dintre personalităţile locale, şi-au prezentat în mod direct mesajele de condoleanţe primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, deputatul PNL Ioan Bălan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Ioan Nechifor, lideri de la Suceava şi Botoşani ai Partidului Mişcarea Populară.
Trebuie spus că numeroase personalităţi, cum ar fi Vasile Blaga sau Elena Udrea, nu au participat la înmormântare dar au trimis coroane de flori.
Familia fostului preşedinte Traian Băsescu dar şi celelalte rude în viaţă a lui Gheorghe Andruşcă l-au condus pe venerabilul jandarm pe ultimul drum
Sâmbătă dimineaţă a fost programată slujba de înmormântate începând cu ora 11.00, în curtea Bisericii “Sfânta Treime” din Burdujeni – Sat. Sute de oameni au dorit să participe la ceremonie şi să îl conducă pe ultimul drum pe cel care a fost Gheorghe Andruşcă. In jurul sicriului, în curtea Bisericii s-a strâns lume multă. In primul rând prieteni şi cunoscuţi ai familiei, la care s-au adăugat, cum era deja de aşteptat, o masă mare, mult mai mare de persoane venite “pentru pomană”. La slujba de înmormântare, numărul personalităţilor care au dorit să fie alături de familia fostului preşedinte al României, Traian Băsescu şi de soţia lui, care îl conduceau pe ultimul drum pe Gheorghe Andruşcă, tatăl Mariei Băsescu, a fost mai mic decât acum trei ani, când mama Aurora încetase din viaţă, iar Traian Băsescu era încă preşedinte al ţării.
Concret, alături de familie, dintre politicienii cu notorietate pe plan local, au fost prezenţi la înmormântare doar primarul Ion Lungu de la Suceava, primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl şi membrii PMP locali.
La căpătâiul venerabilului Gheorghe Andruşcă au fost alături însă, până în ultimul moment, fostul preşedinte Traian Băsescu, cele două fiice – Maria şi Stela, copiii acestora şi rudele. Ioana Băsescu, fiica cuplului Maria şi Traian Băsescu a fost însoţită de soţul ei, Radu Pricop, tot sucevean. Ioana Băsescu l-a condus fără soţ pe ultimul drum, pe bunicul ei. Cuvinte de laudă şi salve de armă pentru locotenent-colonelul în retragere Gheorghe Andruşcă
Un detaşament de jandarmi a participat la slujba de înmormântare a locotenentului colonel în retragere Gheorghe Andruşcă. Militarii au fost cei care au purtat sicriul cu trupul neînsufleţit al venerabilului ofiţer, l-au omagiat şi au făcut pentru ultima oară, gradă la catafalcul său.
In predicile rostite de preoţii care au oficiat slujba de înmormântare, de la preotul paroh până la protopop, Gheorghe Andruşcă a fost descris ca un om care îşi merită odihna veşnică, pentru că, după pensionare, reîntors la Burdujeni, în locul său natal, primul gând al său a fost să se îndrepte către biserică. A fost primit imediat în rândul epitropilor unităţii de cult şi a fost zeci de ani un om care a folosit toate puterile pe care le-a avut pentru ca lăcaşul de cult din cartierul său, să fie un loc în care toţi credincioşii ortodocşi să îşi găsească liniştea sufletească.
După ce preoţii au rostit cuvintele de rememorare şi pomenire a vieţii lui Gheorghe Andruşcă, sicriul cu trupul neînsufleţit al său a fost dus în biserică, unde a avut loc slujba religioasă de înmormântare, unde a avut acces doar cei apropiaţi.
Pe drumul către mormântul pregătit în cimitirul din Burdujeni-Sat, s-au alăturat familiei din nou sute de oameni care au ţinut să participe la eveniment. După ultima predică rostită de feţele bisericeşti înainte de coborârea în groapă a sicriului cu trupul neînsufleţit al lui Gheorghe Andruşcă, un detaşament format din 21 de militari ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava au tras trei salve de armă, cinstind în acest fel memoria celui care a fost locotenent colonel în retragere de jandarmi Gheorghe Andruşcă, un om despre care ginerele său, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a spus că “a trăit frumos şi drept”. Mai apoi, Maria Băsescu, fiica lui Gheorghe Andruşcă a primit din partea militarilor drapelul tricolor care a acoperit sicriul celui decedat. Durerea tuturor celor din familie care l-au însoţit în drumul către cimitir şi în faţa mormântului a fost vizibilă de către toţi cei prezenţi.
Imbrânceli la pomană, ca peste tot în ţară
După slujba de înmormântare, a urmat praznicul. Familia regretatului Gheorghe Andruşcă s-a pregătit să ofere prăznuire pentru 500 de persoane, la un restaurant din apropierea casei natale a fostei prime doamne a României, Maria Băsescu, în cartierul Burdujeni. Fiindcă de la cimitir mai toţi participanţii au vrut să ia parte şi la praznic, s-a produs o îmbulzează la intrarea în restaurantul care a găzduit masa de pomenire, cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii, la români. Nu au lipsit îmbrâncelile şi admonestările, dar nici gesturile mai bărbăteşti ale organelor de ordine care au fost nevoiţi să ţină în frâu dorinţa de a beneficia de pomană a participanţilor la slujba de înmormântare, plus a celor care au venit chitiţi doar pentru a-şi umple sacoşele. Una peste alta, chiar dacă a trebuit să fie introduşi în local în mai multe rânduri, pentru a primi pomana aşteptată, toţi cei care au venit să petreacă pe ultimul drum pe cel care a fost locotenent colonel în rezervă Gheorghe Andruşcă, socrul fostului preşedinte al României Traian Băsescu, nu au plecat acasă nemâncaţi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …