Monday , May 27 2024

S-a amânat punerea în aplicare a restricțiilor de participare la ședințele Consiliului Local Suceava

Regulamentul de funcționare al Consiliului Local Suceava nu a mai fost modificat. Proiectul viza anumite restrângeri de participare la ședințe iar discuțiile au fost contradictorii. Inițiator a fost primarul Ion Lungu și consilierul local Lorena Buburuzan de la USR iar numite completări față de forma anunțată, inițial, au fost comunicate de viceprimarul Lucian Harșovschi la începutul dezbaterilor la punctul 25 al ordinii de zi a ședinței de joi a deliberativului local. Ca de exemplu, cererea de prezență și de luare a cuvântului va fi completată cu 24 de ore înainte, nu cu 15 minute. O dovadă a cât de contradictorii pot fi discuțiile a fost faptul că viceprimarul Teodora Munteanu, tot de la USR, nu a fost de acord cu acestea.

A urmat apoi și o intervenție a liderului consilierilor PSD, Dan Ioan Cușnir care era cât pe ce să degenereze într-una din acele situații tensionate între el și viceprimar, după ce acesta îl întrerupse, dar de data asta Lucian Harșovschi nu a ținut să îi dea replica, așa că liderul social democraților a continuat expunerea sa.

Ulterior luării de cuvânt a lui Dan Ioan Cușnir, Lucian Harșovschi a precizat ca urmare a discuțiilor că la ordinea de zi suplimentară va fi un interval de 60 de minute. Este de remarcat că disputele de pe rețelele de socializare cu privire la aceste situații și nu numai s-au mutat în ședința de Consiliu Local de joi după amiază.

Într-o abordare mai tehnică, pliată pe lege, consilierul Radu Pricope de la PRO-România a expus o serie de considerente pentru care nu era complet proiectul și s-ar fi impus niște modificări. Pornind de la situația referitoare la o precizare clară a numărului de locuri disponibile pentru public și până la categoriile care au prioritate în a lua cuvântul. Radu Pricope a concluzionat că deși proiectul inițiat de primar și de Lorena Buburuzan este legal și chiar vine ca o clarificare binevenită pentru modul de desfășurare al ședințelor, este departe de a fi complet. În final, au prevalat argumentele invocate de Radu Pricope.

Prin urmare, până la a fi supus la vot, mai erau două variante cu privire la acest proiect: amendamente de completare în ședință sau retragerea pentru a fi supus unei consultări mai clare, cu toți membrii CL, pentru a se ajunge la un consens. Lucian Harșovschi a înclinat spre această din urmă variantă, declarând că „toate cele spuse (la ședință – n.r.) sunt corecte și reale”. Până la urmă, deși, teoretic, proiectul a fost prezentat ca fiind necesar și bine intenționat. Lorena Buburuzan a retras proiectul pe care l-a inițiat și a adresat o invitație consilierilor. (D.P.)

Vezi si

FC Şoimii Gura Humorului a realizat scorul campionatului în Liga a IV-a

Liderul clasamentului a câștigat duminică, pe teren propriu, în fața Bucovinei Dărmănești, cu un neverosimil …