Friday , April 26 2024

Primarul orașului Soroca speră la Unirea cu România

Afirmația primarului Victor Său a fost făcută în Cetatea de Scaun a Sucevei, după parafarea protocolului de înfrățire între municipiile Suceava și Soroca, eveniment organizat sâmbătă, 10 februarie, la 630 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei. „Vedeta” evenimentului a fost cadoul oferit de oficialitățile sorocene: macheta Cetății Soroca, de pe malul Nistrului, așa cum arată după reabilitarea făcută printr-un proiect comun Suceava – Hotin – Soroca, machetă de 50 de kg, realizată din piatră de carieră din zonă. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut trimitere la sentimentele și la colaborarea frățească, dar și reciproc avantajoasă cu Soroca și, fără să insiste mult pe subiect, a spus că și-ar dori un acord similar și cu Hotinul

infratire 1

Primarul municipiului Soroca, Victor Său, și-a exprimat dorința de unire a Republicii Moldova cu România, la o manifestare organizată cu prilejul a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, ocazie cu care a fost parafat un protocol de înfrățire între primăriile Suceava și Soroca. „Sper ca acest acord de înfrățire să dea un imbold autorităților centrale să înceapă tratativele ca Basarabia și Bucovina să se înfrățească așa, mai tare, într-o țară mai mare și unită”, a spus Victor Său, după semnarea acordului între municipiile Suceava și Soroca, în aplauzele audienței formate din oficialități din România și Republica Moldova, invitate să participe la manifestările organziate cu prilejul a 630 de ani de atestare documentară a Cetății de  Scaun, precum și cu prilejul parafării acordului de parteneriat între Suceava și Soroca.

Declarația sa a fost făcută după ce primarul Sucevei, Ion Lungu, a rostit un scurt discurs în care a făcut trimitere la colaborarea începută de mai mulți ani, la „relațiile ca între frați” care trebuie să fie cu cei de la Soroca și la o colaborare reciproc avantajoasă. „Ne dorim ca împreună cu cei de la Soroca să reușim să promovăm proiecte transfrontaliere și vom pune o bază trainică de colaborare, de prietenie. Vrem să colaborăm și să ne dezvoltăm împreună și sper să avem rezultate pozitive în urma acestui acord de înfrățire. Vom veni cu specialiști din Primărie și vom pune o bază trainică de prietenie, de colaborare și de avantaje reciproce. Sunteți frații noștri, prietenii noștri și vrem să colaborăm, să ne dezvoltăm împreună”, a spus Ion Lungu.

La rândul său, Victor Său a precizat că, deși în mod oficial colaborarea cu Suceava a fost parafată sâmbătă, 10 februarie 2018, aceasta exista de mai mulți ani și a amintit în acest sens programul pe care Suceava l-a derulat împreună cu Soroca și cu Hotinul pentru lucrări destinate reabilitării cetăților moldave din cele trei localități.

Menționăm că semnarea protocolului între municipiile Suceava și Soroca a avut loc în Cetatea de Scaun, unde primarii Ion Lungu și Victor Său s-au așezat la o masă de lemn, pe niște jilțuri specifice perioadei medievale. La insistențele lui Ion Lungu, semnarea acordului nu s-a făcut până când la masă, în stânga primarului Sucevei, nu a venit președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, despre care edilul a spus că este „garantul acestui acord”, și prefectul Mirela Adomnicăi – ea stând în dreapta primarului de Soroca. De altfel, Ion Lungu a făcut un apel nu insistent, dar totuși destul de clar la prefectul Mirela Adomnicăi în susținerea unui acord similar cu Hotinul. Ion Lungu a spus că poate un acord cum este cel cu Soroca ar putea fi semnat pe data de 18 august, când se aniversează 630 de ani de la atestarea documentară a Sucevei ca localitate în sine, nu ca Cetate de Scaun, acesta fiind un aspect la care a făcut trimitere prefectul Mirela Adomnicăi în cuvântarea rostită la deschiderea oficială a manifestărilor de sâmbătă.

După ce a făcut declarația optimistă referitoare la unirea Bucovinei și Basarabiei într-o țară mai mare, primarul Victor Său a ținut să-i ofere omologului său de la Suceava, în semn de prețuire pentru aniversarea a 630 de ani de atestare documentară a Cetății de Scaun, o machetă a cetății Soroca, așa cum arată aceasta după lucrările de reabilitare făcute prin programul anterior amintit.infratire 2

Macheta respectivă a fost „vedeta” evenimentului legat de parafarea protocolului de înfrățire cu Suceava, primarul Ion Lungu mulțumindu-i și precizând că a fost o surpriză plăcută, fiind luat pe nepregătite pentru că spera să fie făcute schimburi de cadouri într-un cadru mai restrâns, la Primărie. Imediat după ce au rostit discursurile primarii de Suceava și Soroca, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a și făcut o poză cu telefonul mobil la macheta cetății de pe malul drept al cursului mijlociu al Nistrului. Macheta a fost realizată din piatră extrasă dintr-o carieră aflată chiar în apropiere de Soroca, după cum a precizat primarul Victor Său.

Probabil că și greutatea de 50 kg a machetei de piatră a cetății Soroca a contat în decizia de a înmâna oficialităților sucevene acest cadou la Cetatea de Scaun, nu la Primărie. Spre comparație, primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, a oferit cadoul său la aniversarea a 630 de ani de atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei în cadrul unui eveniment organizat la sala de la etajul V al Primăriei Suceava, fiind vorba despre un frumos tablou al unui lăcaș de cult cernăuțean. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …