Tuesday , April 30 2024

Primarul Ion Lungu îşi cere public scuze de la sucevenii bun-platnici pentru lipsa apei calde

Primarul Sucevei susţine că nu are ce să îşi reproşeze, pentru că el a păstrat un tarif suportabil pentru populaţie şi nu el trebuie să meargă să recupereze datoriile. Conform acestuia, circa 70% dintre sucevenii care au locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare au restanţe mai mari sau mai mici la întreţinere. Edilul nu exclude ca pe 16 octombrie să fie aprobat un preţ mai mare pentru transportul şi distribuţia energiei termice, dar populaţia va plăti în continuare gigacaloria tot cu 185 de lei 

PRIAMRUL Lungu 9 aprilie 2014 [800x600]


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a cerut, ieri, în mod public, scuze de la sucevenii care sunt cu plata la zi a întreţinerii şi care nu beneficiază de apă caldă din cauză că producătorul de energie termică – SC Bioenergy Suceava SRL – a oprit centrala. Totuşi, el a precizat că nu are ce să îşi reproşeze ca primar şi a precizat că principala problemă rămâne în continuare faptul că majoritatea celor care au locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei nu sunt cu plata la zi a cheltuielilor de întreţinere.
„Imi cer scuze de la sucevenii care sunt cu plata la zi la căldura şi apă caldă. Eu ca primar am făcut tot ce am putut”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, Ion Lungu. El a calificat ca fiind o bătaie de joc faptul că plăţile făcute pentru energia termică, în luna septembrie, au fost de 38 de lei pe apartament.
Referindu-se la faptul că ar trebui schimbat sistemul actual care nu permite debranşările individuale, Ion Lungu a spus că speră ca în următorii ani să poată face separaţia celor care au plătit de cei care nu. „Eu, ca primar nu am ce să îmi reproşez”, a ţinut să spună Ion Lungu, argumentând că a reuşit să aducă un investitor care să aibă o centrală modernă şi a menţinut tariful de 185 de lei gigacaloria pentru populaţie. „Ce să fac ca primar, să merg pe la uşi şi să le cer banii? Nu am nimic să îmi reproşez cu Termica”, a declarat Ion Lungu, după care răspunzând unor întrebări pe această temă a spus că a aflat din presă că s-a intrat în insolvenţă Termica iar, din punctul său de vedere, o parte din vină o au şi cei de la Bioenergy că nu au pus investiţia funcţiune în iarna 2012/2013, ci în iarna 2013/2014, însă nu pentru că nu au vrut, ci pentru că băncile s-au lăsat greu convinse să dea credite de 80 de milioane de euro.
In continuare, el a arătat că se preocupă de situaţia existentă şi că sunt speranţe ca să fie încheiat un acord tripartit de aşa fel ca „până la finele săptămânii să putem relua furnizarea apei calde”. In acest sens, primarul a precizat că, în textul convenţiei cu cei de la Termica, a stipulat şi prevederea ca în cazul în care nu se plăteşte către Bioenergy procentul de 42% din încasările de la populaţie, să vor da de la bugetul local bani, dar numai din sumele pe care municipalitatea le are de dat în contul subvenţiilor.
Problema apare, cel puţin după cum rezultă din spusele lui Ion Lungu, în contextul în care „Primăria nu mai are nici un fel de facturi neachitate către Termica”. „Imi doresc să putem relua furnizarea apei calde, cât mai repede, poate chiar până la sfârşitul săptămânii, dar avem o problemă cu semnarea protocolului şi ne facem că nu vedem problema de fond, că nu se plăteşte la populaţie”, a declarat Ion Lungu.
De aceea, el a subliniat că nu renunţă la targetul pus la şedinţa de marţi dimineaţă cu şefii asociaţiilor de proprietari din oraş, arătând că populaţia trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească. „Trebuie să strângem un milion de euro”, a mai spus Ion Lungu, referindu-se la targetul pus asociaţiilor de proprietari din oraş, în condiţiile în care restanţele cu penalităţile aferente sunt de aproape patru milioane de euro. „E un duş rece pe care îl tot anunţ de jumătate de an. Trebuie să înţeleagă şi beneficiarii că trebuie să plătească. Cum plătesc curentul şi gazul şi telefonul, aşa trebuie plătită şi factura la Termica”, a declarat Ion Lungu.
In legătură cu intenţia de a majora tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice, Ion Lungu a arătat că joi, 16 octombrie, va fi avea o şedinţă extraordinară de majorare a preţului la transport cerută de Termica. El a precizat că nu trebuie confundat demersul celor de la Termica şi negocierile municipalităţii cu societatea Thermonet şi preţul propus de aceasta pentru că sunt alte elemente de cost. „In tariful cerut de Termica, avizat de ANRSC, 50% sunt cheltuieli de personal”, a declarat Ion Lungu, adăugând că preţul corect şi final al gigacaloriei – partea de producţie de 147 de lei cu tot cu TVA – şi transportul şi distribuţia majorate pot să ajungă undeva la 337 de lei gigagacalorie, din care Primăria va plăti 155 de lei pentru ca în această iarnă tariful să rămână la populaţie 185 de lei. „Intr-o zi, vom ajunge la momentul adevărului: ca în Constanţa sau Timişoara unde preţul este cel real la toată lumea, iar de la bugetul local se pot da ajutoare mai mari pe categorii defavorizate”, a declarat Ion Lungu, arătându-se optimist şi fiind de părere că în continuare soluţia corectă este sistemul centralizat. Ieri însă, deşi erau anunţate negocieri, centrala de la Bioenergy – „o bijuterie de eficienţă tehnică”, după cum a calificat-o directorul Vasile Ilie – a rămas închisă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Recomandări ale pompierilor suceveni pentru petrecerea în siguranță a minivacanței de 1 Mai și Paști

 În perioada premergătoare și pe timpul minivacanței de 1 Mai și a sărbătorilor prilejuite de …

One comment

  1. Sa-i ia primarul Ion Lugu pe sucevenii bun-platnici la el acasa, ca sa faca baie. :))