Sunday , May 19 2024

Primăria Bosanci vrea să dărâme casa fostului medic din comună, lăsând-o pe drumuri pe văduva acestuia

Din 1957, medic la Bosanci a fost toată viața lui Aleodor Munteanu. Iubit de săteni, aceștia l-au ajutat să-și ridice o casă, dar materialele de construcție le-a plătit medicul. Greșeala dr. Munteanu a fost că, până la moartea sa, nu a intabulat proprietatea. El a înființat primul centru medical în Bosanci, o farmacie și un cabinet stomatologic. Acum, primarul Neculai Miron vrea să construiască un centru medical cu bani de la Guvern și să dărâme casa familiei Munteanu pentru a face loc unei parcări. Văduva medicului, care a locuit o viață în acea casă, riscă să rămână pe drumuri. Familia medicului decedat a dat în judecată Primăria. “Prima instanță ne-a dat câștig de cauză, dar acum așteptăm să se judece recursul”, ne-a povestit unul din cei trei fii ai soților Munteanu 

 

casa bosanci-min
Casa fostului medic din Bosanci, ridicată cu ajutorul oamenilor din sat cu materiale cumpărate de familia Munteanu
vaduva medic bosanci-min
Soția medicului Aleodor Munteanu a fost o viață întreagă profesoară în Bosanci

Văduva fostului medic din comuna Bosanci, Aleodor Munteanu, trăiește la vârsta de 72 de ani o adevărată dramă. Autoritățile locale din comună au început construcția unui centru medical chiar în spatele casei ei, iar imobilul în care fosta profesoară locuiește de-o viață ocupă locul unde, în proiectele administrației Bosanci, urmează să fie amplasată viitoarea parcare a centrului. Casa, după cum povestesc bătrânii satului, a fost ridicată cu materiale cumpărate din banii familiei Munteanu, iar forța de muncă a fost asigurată de oamenii din sat. Deși toate autorizațiile de construcție sunt pe numele familiei Munteanu, aceștia nu au intabulat niciodată clădirea, iar acum femeia riscă să fie scoasă din casă. “Soțul meu a fost medic în Bosanci o viață întreagă. A venit aici în 1957, după ce a terminat Facultatea de Medicină și a avut grijă de pacienții lui până acum patru ani, când a suferit un grav accident de circulație. Chiar și după ce a ieșit la pensie a continuat să profeseze. Singurul lui defect a fost că s-a încrezut prea mult în oamenii de la condu­cerea comunei. Eu sunt din Tecuci, iar soțul meu era din județul Vaslui. M-am acomodat foarte greu aici, am simțit că prin aceste locuri se vorbește o altă limbă. L-am rugat de multe ori să plecăm din Bosanci, dar nu a vrut să renunțe. Îmi aduc aminte, nu era o sărbătoare în Bosanci fără cel puțin un mort. Se tăiau și nu-i interesa de lege. Erau vremuri grele, oamenii se reorganizau după război, iar bosâncenii au înțeles că soțul meu vrea să-i ajute. Şi acesta a fost motivul principal pentru care ne-au ajutat să ridicăm casa. Oamenii din sat au făcut clacă și au muncit, dar materialele de construcție le-am cumpărat noi, din banii noștri. E adevărat că o parte din cărămidă ne-au dat-o cei de la Primărie, pentru că se ridicase sediul fostului CAP și a rămas de acolo”, a povestit printre lacrimi văduva medicului Munteanu.

Spusele ei au fost întărite de bătrânii sa­tului care au muncit la construcția imobilului. “Mulți au murit. Îmi amintesc că aproape toți aveam pe atunci în jur de 40 de ani. În fiecare zi veneau tot mai mulți la treabă. Satul avea pe atunci peste 6.000 de locuitori și toată lumea îl iubea pe doctorul Munteanu. Nu voia nimeni ca el să plece din sat și noi l-am convins să rămână. Noi am tras de el să se apuce de casă”, își amintește Niculai Drăgoi. Un alt localnic, Samoilă Ciotea, în vârstă de 90 de ani, a povestit că l-a ajutat pe medic cu niște lemn pentru casă, dar fierul beton a fost cumpărat din salariul doamnei profesoare.

 Medicul Aleodor Munteanu a fost cel care a transformat punctul sanitar din Bosanci într-un mic spital și tot el a fost cel care a obținut aprobările pentru înființarea unei farmacii și a unui cabinet stomatologic. “A umblat toată viața după hârtii și aprobări ca să mai facă ceva pentru această comună, dar nu a avut grijă de actele acestei case. Nu a fost niciodată membru al vreu­nui partid, dar i-a crezut pe toți că se rezolvă. Acum cei de la Primărie îmi scot tot felul de vorbe că vreau terenul pe care e farmacia și grajdul din spate. Eu vreau doar acești pereți pentru care soțul meu a plătit cu sute de nopți nedormite. Ei acum se laudă că vor să facă spital, dar soțul meu a făcut primele planuri, din banii lui, cu mai bine de 20 de ani în urmă. S-a auzit prin sat că am cerut nu știu ce sumă de bani ca să plec din casă, dar nu e adevărat, eu vreau doar să fiu lăsată să mor în această casă unde am trăit cu soțul meu și unde mi-am crescut cei trei copii”, a continuat cu lacrimi în ochi fosta profesoară Munteanu.

santier centru medical bosanci-min
Noul Centru Medical din Bosanci se află în faza de construcție.Valoarea proiectului este de 2.677.842 de lei

Cei trei fii ai familiei, toți stabiliți în București, au dat în judecată Primăria Bosanci și cer recunoașterea documentelor și intabularea proprietății pe numele mamei lor. “Prima instanță ne-a dat câștig de cauză, dar acum așteptăm să se judece recursul. Nu este normal ce se întâmplă. Ne luptăm de doi ani de zile, iar mama este foarte afectată de această situație”, ne-a povestit fiul medicului, Gheorghiță Munteanu.

Centrul Medical din comuna Bosanci se află în faza de construcție. Această clădire se ridică cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Valoarea proiectului este de 2.677.842 de lei. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …

One comment

  1. Cu primar pocait ce sa ceri ?
    Daca era vreun pocait de al lui nu se atingea ca l ardea pastorul.
    Spital in centrul Satului ?
    Nu avea alt loc Bosanciul decat la casa unit oameni Care au fost trup si suflet pentru comuna?
    Oricum doua lucruri vor ramane :
    casa va ramane a familiei – dpdv Legal nu trebuie sa si faca probleme CO doar sa nu si faca Inima rea la anii astia
    Si al doilea lucru Care ramane este mesajul dat de un primar Care a vrut sa schimba si ziua se sarbatoare a comunei – banii vorbesc si zornaie tare in buzunare – bani din proiecte