Monday , March 4 2024

Premieră: Licitație pentru modernizarea unei străzi din Burdujeni-sat despre care se vorbește de două decenii

De aproape două decenii situația străzii Dobrilă Eugen din Burdujeni sat este adusă în discuție – cu o fecvență mai ridicată, e drept, în anii electorali – și de fiecare dată erau promisiuni urmate de amânări. Acestea din urmă erau mai mult sau mai puțin justificate. Înclinăm să credem că acele motivații cum că strada nu intră la modernizare pentru că sunt în curs sau în proiectare mai întâi lucrări la rețelele de utilități au un fundament tehnic. Cu toate acestea, oricum am calcula, două decenii înseamnă nici mai mult și nici mai puțin de 20 de ani în care oamenii au tot așteptat iar unii nu mai credeau că vor vedea asfaltată strada. Şansele ca în acest an să fie asfaltată nu sunt din cele mai mari, dar oricum sunt mai mari decât în anii trecuți. Iar asta pentru că este prima dată când Primăria organizează licitația pentru proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare a străzii Dobrilă Eugen. Durata contractului este de 18 de luni, din care 6 luni proiectare și 12 luni execuția lucrărilor. A nu se înțelege însă că nu este voie să se termine mai repede. Proiectarea și lucrarea, deopotrivă.

Ce șanse sunt, rămâne de văzut. Primul pas va fi pe 4 martie când vom vedea dacă se va prezenta vreun ofertant la licitația pe care Primăria pare că pune preț, având în vedere că nu „prețul cel mai scăzut” este criteriul de atribuire al contractului, ci „cel mai bun raport calitate – preț”. Garanția acordată lucrării va fi punctată cu 39% din punctajul total al ofertei. 21% din punctajul ofertei îl va constitui experiența managerului de contract, șefului de proiectare și inginerului de drumuri. Practic, doar 40% din punctaj va ține de componenta financiară. Care nu va trebui să depășească 3.628.410,08 lei, fără TVA. Dacă durata de execuție a lucrărilor pentru strada – cunoscută sucevenilor din zonă și nu numai cu denumirea foarte sugestivă și deloc întâmplătoare „Gropi” –  este de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a execuției lucrărilor, înseamnă că în cazul fericit în care anul acesta se atribuie contractul, măcar proiectul va fi gata iar dacă nu încep lucrările spre finele lui 2024, atunci măcar în 2025 porecla se va schimba din „Gropi” în „Drum lin”.

Perioada de garanție acordată lucrărilor este de minim 36 luni și decurge de la data recepției la terminarea lucrărilor, pe ansamblu sau pe părți din lucrare distincte din punct de vedere fizic și funcțional, până la recepția finală. Numai că o garanție de 36 de luni nu aduce ofertanților niciun punct, ci doar perspectiva faptului că nu va fi descalificată oferta. Cei care vor să obțină punctaj la licitație, vor trebui însă oferteze o perioadă de garanție de până la 72 de luni. Nu-i oprește nimeni să vină și cu o garanție mai mare, doar că algoritmul de calcul pentru punctaj este stabilit de așa natură încât să poată fi date puncte doar până la 72 de luni garanție. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Constantin Pintilie, fost angajat al Prefecturii Suceava, decedat în urma accidentului de pe trecerea de pietoni din zona Torino, cartierul Burdujeni

Luni dimineață, la prima oră, sirenele au alertat locuitorii cartierului Burdujeni că s-a petrecut o …