Thursday , May 9 2024

Pompierii suceveni au intervenit miercuri la șapte incendii de vegetație uscată

De la începutul anului,  pompierii suceveni au avut 40 de misiuni de stingere a vegetației uscate,cu o suprafață afectată ce depășește 86 de hectare 

image description

Pe fondul unei încălziri timpurii a vremii și a lipsei zăpezii, au crescut numărul incendiilor de vegetație uscată efectuate de către cetățenii din județ pentru curățarea terenurilor. “În ultima perioadă, aceste incendieri se înmulțesc, și din păcate, utilizarea focului deschis se execută fără respectarea măsurilor de siguranță specifice. Mai ales în condițiile în care vântul, important factor în favorizarea dezvoltării flăcărilor, s-a manifestat violent în ultima perioadă”, se arată într-un comunicat transmis de ISU Suceava.

Astfel, sunt puse în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor incendiate. Şoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafața care arde este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum și de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii, și care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu prețul vieții faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere.

La nu mai puțin de 7 incendii de vegetație uscată au fost solicitați pompierii militari suceveni să intervină, pe parcursul zilei de miercuri, 4 martie a.c.. Cu siguranță, numărul incendierilor a fost mult mai mare, însă doar acestea au pus în pericol vecinătățile și au fost anunțate prin numărul unic de urgență 112. Aproximativ 14 hectare de terenuri au fost afectate în diferite localități ale județului.

Cu intervențiile de miercuri, ajungem la aproape 40 de misiuni de stingere a ­ve­ge­tației uscate, de la începutul anului acesta, cu o suprafață afectată ce depășește 86 de hectare. Incendii care au pus în pericol case de locuit, dar și fonduri forestiere. Misiuni care au necesitat o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și a Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a lucrătorilor Direcției Silvice și a altor instituții, pentru a putea limita propagarea focului. Aceasta, uneori în condiții extreme, pe terenuri accidentate și greu accesibile și pe fondul lipsei resurselor de apă. Situații care solicită la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare a acesteia, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control.

“Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condițiile meteorologice (vânt puternic).

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic.

Reamintim faptul că, arderea miriștilor, a vegetației uscate, a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, precum și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor”, se arată în comunicatul menționat.

Vezi si

VOI – Manifestul lui Flutur pentru tineri, promovat de Ziua Europei la statuia lui Ștefan cel Mare

Un eveniment care se prefigurează a fi unul de forță va avea loc joi, 9 …