Friday , April 26 2024

Plimbări în natură pe malul barajului de la Lipoveni, printre gunoaie de tot felul

În primele zile ale noului an, mulți dintre suceveni au decis să facă mișcare și pentru că pârtiile nu au zăpadă, iar sălile de sport sunt închise au ieșit în natură, mai ales că vremea primăvăratică a permis acest lucru. Unii s-au bucurat de soare, aer curat și priveliști frumoase, în funcție de destinațiile alese, alții însă au dat nas în nas cu nesimțirea, nepăsarea și impertinența unora care, parcă, se încăpățânează să nu respecte mediul și legile care sunt menite a-l proteja.

Sucevenii care au optat pentru o plimbare pe malul barajului Lipoveni, o zonă cunoscută și apreciată ca o mini-deltă, unde pot fi văzute diferite specii de păsări, precum lebede, comorani și stârci, au fost șocați de multitudinea de gunoaie abandonate pe terenurile din zonă. Fotografiile cu deșeurile ce le-au ”răsărit” în cale, de-a lungul drumului de la fosta stație de pompare, au fost postate pe rețele de socializare cu intenția ca autoritățile să se autosesizeze și să ia măsuri, pentru ca astfel de zone superbe, destinații de plimbări în natură, să nu se degradeze.

Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor, când vine vorba de deșeuri.

Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.

Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.

Persoanele care surprind în flagrant pe cineva care aruncă deșeuri în spații neamenajate special pot suna la 112 sau Poliția Locală și să solicite deplasarea urgentă a unui echipaj, după care este indicat să sune la Garda de Mediu (, nr. tel. 0230 550 024, disponibili doar în intervalul 09 – 16). În cazul în care sunt identificate deșeuri abandonate în natură, se pot face poze care pot fi trimise împreună cu o sesizare scrisă, sub forma unui email, la Garda de Mediu – [email protected]. (O. N.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …