Friday , April 26 2024

Peste 70 de suceveni au ajuns în ultima lună la Spitalul Judeţean după ce au fost muşcaţi de câini

 45 dintre aceştia au necesitat tratament antirabic, fiind atacaţi de câini necunoscuţi. Aproape trei sferturi dintre aceşti pacienţi au fost muşcaţi de câini comunitari din mediul urban. Ultimul pacient muşcat de câine a fost Radu C. în vârstă de nouă ani. Acesta a ajuns la UPU în seara de marţi, 21 iulie 

 
caine [800x600]

Peste 70 de suceveni au ajuns în ultimele 30 de zile la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava şi au necesitat asistenţă medicală după ce au fost muşcaţi de câini. Mai exact, este vorba despre 71 de persoane, dintre care 28 de copii şi 43 de adulţi, 48 dintre victime fiind atacate de către câinii comunitari din mediul urban. 45 de pacienţi au necesitat tratament antirabic, fiind atacaţi de câini necunoscuţi. Toţi aceşti pacienţi au fost direcţionaţi către secţia de Boli infecţioase unde au primit tratament de specialitate.
Ultimul pacient din aceste zile care a avut nevoie de asistenţă medicală în urma rănilor provocate de un câine furios, a fost un copil în vârstă de nouă ani din localitatea suceveană Udeşti. Acesta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe în seara de marţi, după ce a fost muşcat de către unul dintre câinii familiei, de scalp. Radu C. se afla în grădină împreună cu mama sa care culegea roşii, când l-a atacat câinele. Medicii urgentişti au decis să-l interneze pe copil pentru a fi ţinut sub supraveghere.
In cursul anului trecut, peste 800 de suceveni au ajuns la spitalul judeţean după ce au fost atacaţi de câini, majoritatea maidanezi. Victimele au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică. În câteva cazuri a fost nevoie şi de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat. Costurile pe care le presupune tratamentul acestor persoane sunt consistente. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depăşeşte 450 lei, iar terapia este de lungă durată. Acesta constă în vaccinarea antitetanică şi antirabică, ultima incluzând cinci injecţii, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică. “O singură fiolă de vaccin antirabic costă 63,26 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică 232,01 lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, costă 43,16 lei. În cadrul unei terapii obişnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic şi una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de 359,46 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc şi imunoglobina specifică antirabică costurile se ridică la 548,31 de lei”, am aflat de la doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul spitalului sucevean. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. Unde este cuvantul dvs., domnule primar Lungu? In anul 2012 ,dupa ce ati dobandit al 3-lea mandat, v-ati dat cuvantul de onoare ca, daca pana in anul 2013 ,nu rezolvati problema cainilor comunitari, va dati demisia.Acum suntem in anul 2015 si nu stim cum sa consideram cuvantul dat de onoare sau de dezonoare.