Thursday , May 9 2024

Peste 60% dintre șomerii suceveni sunt absolvenți de liceu și școli profesionale

1.112 persoane fără loc de muncă dintre cei 3.475 de șomeri indemnizați sunt absolvenți de liceu, iar 1.020 sunt absolvenți ai învățământului profesional. Pe categorii de vârstă, cei mai mulți șomeri au vârste cuprinse între 40-49 de ani, fiind înregistrate în evidențele AJOFM Suceava 2.912 persoane fără loc de muncă, și cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, existând 2.054 de astfel de șomeri la nivelul județului. Dintre localitățile cu cei mai puțini șomeri înregistrați, se remarcă localitatea Botoșana, care are în evidențe doar 6 persoane fără loc de muncă, apoi Izvoarele Sucevei și Dorna Candrenilor, cu câte 10 șomeri fiecare 

La nivelul județului Suceava erau înregistrați la sfârșitul lunii ianuarie 10.937 de șomeri, dintre care 4.712 reprezintă femei, iar rata șomajului era de 4,72%. Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, 7.462 dintre șomerii suceveni erau neindemnizați și doar 3.475 dintre ei primeau o indemnizație de șomaj.

Situația pe localități arată că cei mai mulți șomeri sunt în municipiul Suceava, fiind înregistrate 613 persoane fără loc de muncă, dintre care 348 sunt femei. Urmează localitatea Valea Moldovei, cu 587 de șomeri, apoi orașul Dolhasca, unde figurează 535 de șomeri, iar în comuna Pătrăuți sunt înregistrate 531 de persoane fără loc de muncă. În evidențele AJOFM Suceava sunt trecute 365 de persoane din comuna Baia care nu au un loc de muncă, alte 312 din municipiul Câmpulung Moldovenesc, 287 din localitatea Verești și 249 de șomeri provin din municipiul Fălticeni.

La polul opus, dintre localitățile cu cei mai puțini șomeri înregistrați, se remarcă localitatea Botoșana, care are în evidențe doar 6 persoane fără loc de muncă, apoi Izvoarele Sucevei și Dorna Candrenilor, cu câte 10 șomeri fiecare, Horodnic de Jos, cu 13 șomeri, Ulma – 14 șomeri, Fântâna Mare și Crucea, cu câte 16 persoane fără loc de muncă, Breaza, unde figurează doar 17 șomeri și localitățile șerbăuți și Iaslovăț, cu câte 19 șomeri.

În ceea ce privește nivelul studiilor persoanelor aflate în evidențele AJOFM Suceava, beneficiari ai indemnizației de șomaj, cea mai mare pondere se înregistrează în categoria absolvenților de studii liceale și învățământ profesional. șomerii indemnizați sunt împărțiți în două categorii, și anume cei cu stagiu de cotizare mai mare, care primesc o indemnizație lunară de 75% din valoarea indicatorului social de referință, și cei care au mai puțină experiență, care primesc o indemnizație lunară de doar 50% din valoarea indicatorului social de referință. Astfel, din cei 3.475 de șomeri indemnizați, 3.007 se încadrează în prima categorie, cu indemnizație de 75%, iar restul în a doua categorie. În cazul amândurora, cei mai mulți șomeri provin din rândul persoanelor care au studii liceale și absolvenți ai învățământului profesional sau ai școlilor de arte și meserii. Așadar, 1.112 persoane fără loc de muncă din rândul șomerilor indemnizați sunt absolvenți de liceu, iar 1.020 sunt absolvenți ai învățământului profesional. Alți 809 șomeri au doar școală gimnazială absolvită, 160 sunt absolvenți de școli postliceale și 252 șomeri au studii universitare.

Pe categorii de vârstă, cei mai mulți șomeri au vârste curpinse între 40-49 de ani, fiind înregistrate în evidențele AJOFM Suceava 2.912 persoane fără loc de muncă, și cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, existând 2.054 de astfel de șomeri la nivelul județului.

Şomerii neindemnizați sunt acele persoane care se află în căutarea unui loc de muncă, dar nu îndeplinesc condițiile legale pentru a beneficia de indemnizație. Ei beneficiază astfel de serviciile pe care le oferă agenția locală, fiind contactați atunci când sunt disponibile locuri de muncă pentru calificarea sau experiența lor și se pot înscrie la cursurile de calificare destinate șomerilor. De asemenea, în cazul celor care se încadrează în câmpul muncii, din evidențele AJOFM, există o serie de beneficii, cum ar fi primele de instalare, activare sau încadrare.

Persoanele care ajung să fie șomeri înregistrați în evidențele AJOFM Suceava sunt cele aflate în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare, sunt apte pentru prestarea unei munci, nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare, sunt disponibile să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Nicolae Ciucă și Ligia Deca vor participa, mâine, la lansarea candidaților PNL Suceava 

Liderul național al Partidului Național Liberal și președinte al Senatului, Nicolae Ionel Ciucă, va fi …