Friday , April 26 2024

Peste 20 de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer și de boli cardiovasculare au dispărut din farmaciile sucevene

Lipsesc și insulina și medicamentele post-transplant u cu greu se descurcă și medicii din spitale, care de multe ori se văd nevoiți să schimbe schema de tratament a pacienților. Se așteaptă ca, odată cu ieftinirea produselor farmaceutice anunțată pentru 1 iulie, și mai multe medicamente să lipsească din farmacii 

 medicamente farmacii


Peste 20 de medicamente esențiale lipsesc din spitalele și farmaciile sucevene la această oră. Vorbim despre medicamente ieftine, dar vitale pentru cei care suferă de cancer, boli de inimă sau afecțiuni pulmonare. Se pare că aceste medicamente nu mai sunt produse sau vândute pe piața din România pentru că producătorii sau importatorii susțin că nu fac profit. La mijloc sunt pacienții, disperați că trebuie să își procure singuri, din străinătate, pastilele care îi țin în viață. Bolnavii, în special cei care suferă de cancer, care nu pot să-și procure din străinătate medicamentele de care au nevoie, apelează la asociațiile umanitare. O explicație ar fi că, după ieftinirea forțată a medicamentelor, unele nu mai aduc profit pe piața românească. Așa că aprovizionarea nu se mai face constant, iar cei care suferă sunt pacienții.
Printre medicamentele care lipsesc se numără și metotrexat, bretuximab, vincristin, alcheran, lomustine, folosite în tratamentul bolnavilor de cancer. Lipsește de asemenea și tamoxifen, medicament cu rol vital în tratamentul hormonal al cancerului mamar. Lista medicamentelor vitale ce lipsesc este lungă și cel mai trist este faptul că lipsesc medicamente care fac diferența între viață și moarte. Peste jumătate dintre ele costă mai puțin de 50 de lei. “Din farmaciile sucevene lipsesc în prezent medicamente vitale. Nu știm cât va tolera și Casa de Asigurări de Sănătate această situație, pentru că avem contract să aducem medicamentele în cel mult 24 de ore de când lipsesc și din moment ce nu ne respectăm obligațiile pe care le avem față de pacienți, CAS ne poate rezilia contractul. Lipsesc și medicamente necesare tratamentului post-transplant. Un pacient așteaptă de cele mai multe ori o perioadă destul de lungă pentru o intervenție chirurgicală de acest tip și după ce intervenția are succes, pacientul nu are medicamentele care să-i ajute organismul să accepte organul transplantat. Este crunt ce se întâmplă și ne cerem scuze de la pacienți pe această cale. Stim că nu este în farmaciile din Suceava nici toată gama de insulină. Până acum am încercat să înlocuim aceste medicamente cu altceva, dar nu putem continua așa. Punem astfel presiune și pe farmacii, să aducă medicamente de care nu au nevoie, pe care bolnavii le pot refuza. Intenționăm să facem o interpelare pe lângă parlamentarii noștri și o scrisoare deschisă către Guvernul României. S-a anunțat că de la 1 iulie va mai fi o ieftinire a medicamentelor, ceea ce probabil va duce la dispariția de pe piața românească a unui număr și mai mare de medicamente”, ne-a explicat Doinița Cocriș, președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava.
Ieftinirea medicamentelor nu aduce numai lipsa unora dintre produsele farmaceutice de pe rafturile farmaciilor, ci și goluri uriașe în bugetul farmaciștilor, datorate prețului de achiziție. O altă problemă ar fi lanțurile de farmacii care fac parte din același trust cu depozitele farmaceutice care aprovizionează. Este firesc ca aceștia să-și aprovizioneze farmaciile care fac parte din trustul lor, iar restul, ce rămâne după onorarea comenzilor inițiale, se împarte la celelalte farmacii. “Probabil că farmaciile individuale vor fi preluate de către marile lanțuri farmaceutice, dacă nu vor mai putea rezista pe piață din cauza lipsei medicamentelor”, a completat Doinița Cocriș.
Cu greu se descurcă și medicii din spitale, care de multe ori se văd nevoiți să schimbe grila de tratament a pacienților. “Sunt medicamente care lipsesc, dar problema trebuie rezolvată la nivel central, noi nu putem face nimic. Incercăm doar să apelăm la variante de substituire și până acum am reușit”, ne-a declarat doctorul Tiberius Brădățan, director medical în cadrul Spitalului Județean Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Am cautat la toate farmaciile din Falticeni si sunt destule, medicamentul ISOPTIN 24o mg. si nu l-am gasit. Ce sa facem ?Grija fata de bolnavi lasa de dorit.Vom muri cu zile.