Thursday , December 8 2022

Peste 10.000 de suceveni s-ar putea testa gratuit pentru depistarea hepatitelor virale B și C

Aceste testări se vor realiza în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene

Peste 10.000 de suceveni se vor putea testa în următoarea perioadă, gratuit, pentru depistarea hepatitelor virale B și C, după ce medicii de familie se vor înscrie în programul LIVE(RO)2 – EST, program derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași și care este finanțat cu fonduri europene.

Pentru o perioadă de trei ani, LIVE(RO)2 – EST își propune să asigure condițiile pentru mobilizarea și testarea rapidă a minimum 120.000 de pacienți din estul țării, dintre care 70% aflați în situații de vulnerabilitate. Activitățile de testare se desfășoară pe o perioadă de 6 luni în fiecare județ. Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care îndeplinesc următoarele condiții: au domiciliul/reședința în județul Suceava, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria gravidelor. Minimum 70% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contactând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, însoțirea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității. (C.R.)

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …