Friday , April 19 2024

”Paștele în Bucovina” – programul principalelor evenimente din acest an

Miercuri, 3 aprilie, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a prezentat programul principalelor evenimente care vor fi organizate anul acesta în cadrul manifestărilor reunite sub titlul ”Paștele în Bucovina”, un proiect al CJ Suceava care a debutat acum 15 ani, în 2009.

”Acest proiect a făcut ca Bucovina să fie mai cunoscută, în special în zona turismului religios. În 2009 reușeam, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, să aducem la Suceava Sfânta Lumină de la Ierusalim. De atunci am organizat evenimente frumoase, nu numai de Paști, am organizat ”Crăciun în Bucovina”, ”Pelerin în Bucovina” și alte sărbători au fost așa cum se cuvine pregătite, omagiate, sărbătorite de noi”, a spus președintele CJ Suceava.

Despre ”Paștele în Bucovina” în acest an,  Gheorghe Flutur a anunțat că vor avea loc mai multe ecenimente, printre acestea fiind cel de pe 21 aprilie, când Primăria de la Ciocănești va organiza de acum tradiționalul ”Festival al ouălor încondeiate”. Apoi, de Florii va avea loc un festival al ouălor încondeiate și la Moldovița.

”Vom avea evenimente în Săptămâna Mare în mai multe localități. Facem o broșură despre ”Paștele în Bucovina”, cu un calendar de evenimente, iar în centrul Sucevei vom organiza evenimente specifice de Florii, un concert de pricesne și cântece religioase în centrul Sucevei. De asemenea, Târgul de Paști  va fi organizat împreună cu Primăria Municipiului Suceava pe platoul Casei de Cultură. Vom avea un mesh uriaș pe Casa de Cultură, vom avea o scenă, un clopot, ecrane și în ziua de Paști, la ora 13:00, va fi evenimentul tradițional de acum din ziua de Paști, Clopotele Bucovinei și Festivalul cântecelor de toacă. Este un concurs al tinerilor consacrați în acest eveniment de bătut toaca și avem mulți concurenți. Va fi și un concurs de ciocnit ouă și vizionarea pe ecrane a unor imagini legate de clopotele Bucovinei de la 15 mănăstiri, de aici, de la noi, de acasă”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a ținut să mulțumească Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru că este partenerul Consiliului Județean și a anunțat că, și în acest an, va fi adusă Lumina Sfântă la Suceava în seara de Înviere. ”O delegație va pleca de la Suceava la București, cum se întâmplă în fiecare an, pentru a fi adusă Sfânta Lumină în bisericile de aici, din județul Suceava”, a precizat președintele CJ.

”Îi așteptăm pe suceveni la aceste evenimente și sunt convins că așteaptă și dumnealor ”Paștele în Bucovina”, un eveniment la care vin mulți turiști, dar vin și mulți localnici să-și aducă aminte cum era Paștele de altădată”, a  încheiat Gheorghe Flutur. (O.S.)

Vezi si

Numărul cazurilor de rujeolă din județul Suceava a crescut semnificativ și în aprilie. 54% din totalul de pacienți au necesitat internare

În primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre …