34 de percheziții la contrabandiști care aduceau țigări din Ucraina. 22 de persoane duse la audieri

reportersite
10 iulie 2020, 6:35

Trei grupuri infracționale au introdus în mod constant pe raza județului Suceava țigări din Ucraina, peste linia de frontieră, pe raza localității Costileva, comuna Ulma. La cele trei grupuri, formate pe structuri familiale, au aderat mai mulți cetățeni ucraineni, coordonați de o singură persoană. Aceasta din urmă avea rolul de a procura țigaretele și de a coordona și desfășura activitatea de introducere a acestora în țară. După introducerea țigaretelor în țară, o parte din membrii celor trei grupuri le preluau din zona de frontieră și le transportau la depozite aflate pe raza localității Costileva, în timp ce alți membri supravegheau zona de frontieră și căile de comunicații din zonă. Gruparea a fost urmărită de polițiști încă din septembrie 2019

Polițiștii și procurorii DIICOT din Suceava au făcut, joi, 34 de percheziții, într-un dosar penal de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă agravantă. Suspecții aduceau țigări din Ucraina și le vindeau pe piața din România,iar din grupare ar face parte 22 de persoane.

Potrivit Poliției Române, acțiunea a vizat trei grupuri infracționale organizate specializate în contrabandă cu țigări, de proveniență ucraineană.

În cauză, sunt vizate 22 de persoane, organizate pe două paliere infracționale: introducerea în țară a țigărilor, respectiv distribuirea acestora pe raza județului Suceava.

„În urma perchezițiilor, au fost ridicate importante cantități de țigări, monedă falsă, droguri și arme deținute ilegal”, menționează Poliția Română.

Mai exact, începând din septembrie 2019, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a ­Crimi­nalității Organizate Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor și procurorii DIICOT Suceava, au demarat investigațiile privind activitatea infracțională a doi bărbați, de 42 și 24 de ani.

Cei doi, împreună cu alte persoane de cetățenie română și ucraineană, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, cu scopul de a colecta, deține, transporta, prelua, depozita, preda și vinde țigări de contrabandă.

„Aceștia ar fi introdus țigaretele de proveniență extracomunitară peste frontiera <<verde>> dintre România și Ucraina, de pe raza localității Ulma, județul Suceava, după care le-ar fi comercializat către clienți din România. Unul dintre cei doi ar fi achiziționat țigările la perioade regulate de timp (în cantități de circa 30-40 de baxuri de țigarete, aproximativ 20.000 de pachete de țigarete). Ulterior, celălalt le-ar fi vândut către clienți de pe teritoriul țării”, potrivit sursei citate.

Modul de operare

Conform Poliției de Frontieră, în urma unor activități informativ-operative desfășurate în perioada septembrie 2019 – iulie 2020, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Suceava, în cooperare cu Biroul de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IPJ Suceava și Iași, au derulat acțiuni specifice pentru documentarea activității infracționale a unor grupuri infracționale ce desfășurau activități ilicite în sfera contrabandei cu țigări din spațiul extracomunitar.

În fapt, din actele administrate în cauză, au rezultat indicii privind existența și funcționarea a trei grupuri infracționale care acționau în mod constant pe raza județului Suceava, în scopul introducerii ilegale de țigarete în România, peste linia de frontieră, pe raza localității Costileva, comuna Ulma.

La cele trei grupuri, formate pe structuri familiale, au aderat mai mulți cetățeni ucraineni, coordonați de o singură persoană. Aceasta din urmă avea rolul de a procura țigaretele și de a coordona și desfășura activitatea de introducere a acestora în țară. După introducerea țigaretelor în țară, o parte din membrii celor trei grupuri le preluau din zona de frontieră și le transportau la depozite aflate pe raza localității Costileva, în timp ce alți membri supravegheau zona de frontieră și căile de comunicații din zonă.

În urma desfășurării de activități specifice de monitorizare judiciară și realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de ­apro­ximativ 40.000 de pachete cu țigări, diferite mărci.

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 9 iulie a.c., când au fost  desfășurate 34 de percheziții domiciliare la membrii grupurilor, în mai multe locații de pe raza județului Suceava, fiind aduse la audieri un număr de 22 de persoane.

Până în prezent, în urma perchezițiilor desfășurate au fost descoperite și ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor  peste 60 de baxuri cu țigarete de diferite mărci, importante sume de bani în lei și valută, precum și mai multe autoturisme.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul BCCO Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Suceava și Botoșani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Suceava.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. t