Saturday , April 27 2024

PDL a câştigat euroalegerile doar în colegiile de deputat unde organizaţiile sunt conduse de Ioan Bălan şi Vasile Ilie

balan [800x600]


In două din cele zece colegii uninominale de deputat din judeţul Suceava, PDL a obţinut voturi mai multe în faţa PSD. Este vorba despre colegiile uninominale 2 şi 3, coordonate de deputatul Ioan Bălan şi de Vasile Ilie. Reamintim că Ioan Balan a fost singurul candidat al ARD care, în 2012, a reuşit să obţină în colegiul unde a candidat mai multe voturi decât candidatul USL, iar Vasile Ilie a fost învins pe data de 9 decembrie 2012, însă la un scor onorabil, mult peste media naţională a ARD. La un moment dat, Vasile Ilie era creditat cu şanse să obţină mandatul de deputat, însă câştigarea cu puţin peste 50% a colegiului de către candidatul USL şi unele calcule de la redistribuire au făcut ca Vasile Ilie să nu obţină mandatul. Totuşi, după desfiinţarea efemerului ARD în decembrie 2012, PDL şi-a continuat parcursul său politic iar Ioan Balan şi Vasile Ilie au preluat mai apoi coordonarea organizaţiilor PDL din localităţile arondate în colegiile 2 şi 3.
In ce îl priveşte pe Ioan Bălan, care între timp a ajuns şi preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PDL care include şi colegiul 1 de deputat, el a reuşit ca să coordoneze organizaţiile din comunele Adâncata, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei şi Ipoteşti, unde s-a ocupat îndeaproape şi fratele său Cătălin, de aşa manieră încât PDL să obţină mai multe voturi decât PSD la alegerile din 25 mai. Procentual, cel mai bun scor electoral l-a obţinut în comuna Adâncata – condusă de primarul PDL Viorel Cucu – unde 52% din voturile valabil exprimate au fost date pentru PDL. Diferenţa de voturi între PDL şi PSD în cele patru comune ar fi de peste 800 de voturi. In oraşul Salcea – condus de primarul PDL Ilie Lungu – PDL a câştigat cu circa trei procente mai mult în faţa PSD, dar ca număr global de voturi, diferenţa între cele două partide a fost sub o sută. Tot o diferenţă mică, mai puţin de o sută de voturi, dar în favoarea PDL a fost şi în comuna Pătrăuţi. In cartierul Burdujeni, de asemenea, arondat colegiului 2, PDL a pierdut alegerile în faţa PSD, dar la o diferenţă puţin peste o sută de voturi, lupta fiind însă foarte strânsă, iar PDL a reuşit şi în Burdujeni să obţină mai multe voturi decât PSD în patru secţii.
Referitor la Vasile Ilie, el a continuat să fie şef pe organziaţia PDL din colegiul 3, iar rezultatul obţinut de PDL la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 a fost peste cel pe care l-a obţinut Vasile Ilie când a candidat, în decembrie 2012, din partea ARD. Atunci, cu tot efortul, el nu a reuşit să întrunească peste 30% din voturile valabil exprimate. Pe 25 mai a.c., în colegiul 3 PDL a reuşit să obţină 38,5% din voturile valabil exprimate, la aproape cinci procente în faţa PSD, următoarea formaţiune politică. In decembrie 2012, PSD şi PNL – la acea dată USL – au obţinut peste 50% din sufragii, iar în mai 2014 PSD şi PNL la un loc au obţinut în jur de 41%. Localităţile incluse în colegiul 3 sunt: oraşul Cajvana şi comunele Bălăceana, Bosanci, Botoşana, Cacica, Ciprian Porumbescu, Comăneşti, Dărmăneşti, Drăgoieşti, Horodniceni, Ilişeşti, Moara, Pârteştii de Jos, Stroieşti, Scheia şi Todireşti. In nicio localitate cu primar PDL, PSD nu a reuşit să obţină mai multe voturi, însă lupta a fost strânsă în multe comune unde diferenţa fiind de ordinul a câteva zeci de voturi. In câteva localităţi au fost diferenţe mari fie în favoarea PDL – Dărmăneşti, Botoşana, Moara şi Bosanci, iar în altele au fost diferenţe mari în favoarea PSD: Drăgoieşti, Cajvana şi Todireşti. In final, din 14.682 de voturi valabil exprimate, 5.655 s-au dus la PDL, iar 5.058 la PSD, PNL luând 1.020 voturi, iar 405 Partidul Mişcarea Populară.
La nivel de judeţ sunt câteva colegii care, pentru orice alt partid în afară de PSD sunt ca un fel de „batalion disciplinar” în care şansele ca un partid să obţină peste 20% sunt mici, PSD obţinând de la 50% în sus fără mari eforturi. Este vorba de colegiile 4 şi 5 care sunt în zona de sud est a judeţului şi de colegiul 8 care este în zona de nord-est a judeţului, în zona bazinului superior al Siretului. Deşi în unele localităţi din colegiile 6 şi 7 – zonele Vicov şi Rădăuţi – PDL a câştigat mai multe voturi decât PSD, social democraţii au câştigat, per ansamblu, în cele mai multe localităţi de acolo, inclusiv în unele cu primari PDL, acelaşi lucru fiind şi în colegiile 4 şi 5.
Zona de munte – altădată un fief al PDL – a fost pierdută de acest partid în 2012, iar de atunci situaţia nu s-a schimbat. In colegiile de deputat 9 şi 10 – zona Dornei, respectiv zonele şi Câmpulung Moldovenesc şi Humor – PSD a obţinut mai multe voturi decât PDL, deşi au fost multe localităţi unde PDL a obţinut rezultate mai bune la alegerile din 25 mai a.c. Diferenţa dintre PDL şi PSD în colegiul care cuprinde zonele Câmpulung şi Humor este de 520 de voturi, iar Partidul Mişcarea Populară a obţinut 1.200 de voturi din care 532 în comuna Vatra Moldoviţei, condusă de un primar PDL. In colegiul 9 care cuprinde zona de la Cârlibaba la Dorna şi de la Broşteni la Panaci, diferenţa în favoarea PSD a fost de aproape 2.200 de voturi, aproape cât a obţinut PNL, pe când PMP a obţinut 678 de voturi, neamaiavând primari sau organizaţii PDL care să pactizeze cu PMP. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

10.000 de lei amendă de la Garda de Mediu, pentru un operator care gestionează anvelope uzate

Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava împreună cu lucrători din …