Friday , December 1 2023

Părinții bebelușului mort în Spitalul Județean la 27 de ore de la naștere au depus plângere la Colegiul Medicilor

Rezultatele necropsiei copilului familiei Haidamac au scos la iveală un adevăr crunt: nou-născutul a murit din cauza unei bronhopneumonii, fiind infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, o puternică infecție intraspitalicească. Părinții vor să afle adevăratul motiv pentru care a murit fiul lor, mai ales că medicii încearcă să inducă ideea că fătul ar fi fost contaminat în viața intrauterină. Cu toate acestea, medicii suceveni se pare că refuză să testeze mama dacă este sau nu purtătoare a bacteriei Pseudomonas. Pe certificatul constatator al decesului emis de Medicina Legală s-a specificat că nou-născutul a murit din cauza unei bronhopneumonii cu Pseudomonas aeruginosa  

Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]

Drama părinților care și-au pierdut copilul în vârstă de doar 27 de ore este departe de a se fi încheiat. Oamenii vor niște răspunsuri și niște lămuriri. Era primul copil al cuplului. Elena Haidamac, în vârstă de 39 de ani, a mai fost căsătorită și are o fată în vârstă de 19 ani. Pentru soțul ei, Vasile Haidamac, din localitatea Liteni, acesta era primul copil și îl aștepta cu multă dragoste. Bebelușul lor a fost diagnosticat încă de la naștere cu o bronhopneumonie congenitală, iar la doar 27 de ore a survenit decesul. Rezultatele necropsiei au scos la iveală un adevăr crunt: copilul a murit din cauza unei bronhopneumonii, fiind infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, o puternică infecție specific intraspitalicească. Direcția de Sănătate Publică Suceava a demarat o anchetă, iar rezultatele probelor prelevate din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie au scos la iveală că în 60% dintre acestea se găsea bacteria Pseudomonas. Date fiind aceste rezultate, părinții nu înțeleg de ce medicii încearcă să dea vina pe ei și susțin că fătul ar fi fost infectat încă din viața intrauterină.
Tocmai din acest motiv, soții Haidamac au depus o plângere la Colegiul Medicilor. “Am depus o plângere la această instituție pe data de 16 martie. Plângerea a fost formulată împotriva conducerii Spitalului Județean, a medicului Marinela Cazachievici și a secțiilor de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie. Vreau să știu adevărul, de ce a murit copilul meu. Am 40 de ani și poate aceasta a fost ultima mea șansă să devin tată. Vor să spună că soția mea este vinovată, că ea a infectat micuțul, dar când i-am spus doctorului Brădățan să-mi testeze nevasta, că ea încă trăiește, a refuzat și mi-a răspuns că ei își desfășoară activitatea după alte valențe”, ne-a povestit cu lacrimi în ochi Vasile Haidamac. “Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, susține doctorul Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean.
Reprezentanții DSP au trimis noi probe, pentru confirmare, la Institutul Cantacuzino, prelevate de pe diferite suprafețe din cele două secții, și anume cea de Neonatologie și cea de Obstetrică-Ginecologie, pentru a se stabili exact ce bacterie a produs moartea acestui copil, în următoarele zile urmând să sosească și rezultatele. “Există o anchetă în desfășurare. S-au recoltat probe de pe suprafețe și s-au trimis la Institutul Cantacuzino pentru serotipare, să vedem exact despre ce fel de bacterie este vorba”, a declarat Andrei Ianovici, director în cadrul DSP Suceava.
Acesta nu a fost singurul deces înregistrat din cauza bacteriei Pseudomonas, după cum v-am relatat într-un număr anterior al cotidianului “Obiectiv”. Cel de-al doilea copil a murit la 11 zile de la naștere. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas”, a completat doctorul Tiberius Brădățan
Dobândită de cele mai multe ori în spital, bacteria Pseudomonas spp este foarte periculoasă pentru că este rezistentă la cele mai multe antibiotice. Analizele de laborator vor depista care este sursa infectării. Specialiștii spun că de regulă bacteria se găsește în cele mai comune locuri, în special în zone umede. Pseudomonas este o specie cu potențial periculos atunci când este găsită în mediul spitalicesc, iar personalul spitalului poate avea un rol în vehicularea bacteriei. Aceasta se dezvoltă foarte bine acolo unde găsește umezeală: în jurul chiuvetelor, la băi, în lavetele păstrate. Are o capacitate extraordinară de dezvoltare chiar și în medii considerate neprielnice, cum ar fi dezinfectanți, alcool sau apă distilată. Toată această anchetă se suprapune cu controlul efectuat de inspectorii sanitari de la DSP Satu Mare, care până pe data de 25 martie verifică dacă la spitalul sucevean există o corectă raportare a cazurilor de infecții intraspitalicești. Verificarea face parte din campania de controale încrucișate, demarată de Ministerul Sănătății și desfășurată în toate spitalele din țară. (Cristina RUSTI)

Vezi si

107 milioane de euro vor putea fi accesate de Primăria Suceava în anii următori pentru mai multe proiecte

Conform primarului Ion Lungu,  proiectele pe care Primăria Suceava vrea să le propună Agenției de …

One comment

  1. dezastru nu am cuvinte .am trcut prin asa ceva