Wednesday , February 8 2023

Până la venirea banilor pentru calamități, liber la exploatări în balastiere

Fiiecare din cele 12 localități afectate de precipitațiile abundente de la începutul lunii vor putea extrage gratuit câte 2000 de metri cubi de prundiș pentru refacerea drumurilor distruse. Este vorba despre municipiile Vatra Dornei și Fălticeni, orașul Gura Humorului, comunele Slatina, Bălăceana, Pârteștii de Jos, Dărmănești, Verești, Moldovița, Berchișești, Stulpicani, Izvoarele Sucevei u decizia a fost luată de prefectul Mirela Adomnicăi, cu acceptul SGA

balast


Prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat ieri că în urma acțiunii de centralizare a rezultatelor verificărilor făcute de echipele mixte formate din inspectori ai Prefecturii, Consiliului Județean, ai Secției Județene a Companiei Națio­nale Apele Române (SGA Sucea­va), precum și a reprezentanților unităților administrativ-teritoriale, s-a constatat că în urma ploilor abundente din intervalul 6-9 iunie a.c, într-un număr de 12 comune și orașe, la care se adaugă și afectarea barajului mobil de la Mihoveni, au fost constatate pagube importante, care nu pot fi remediate în acest moment decât dacă se intervine la nivel local. “12 unități administrativ- teritoriale, precum și barajul mobil de la Mihoveni au fost afectate în urma precipitațiilor din perioada 6-9 iunie 2017.

Este vorba despre distrugerea unui număr mare de poduri și podețe care au fost totodată colmatate. Suprafețe mari de drumuri din prundiș au fost distruse, având terasamentul efectiv spălat, multe punți pietonale au fost acoperite de aluviuni. La Prefectura județului Suceava nu a fost deocamdată stabilit cuantumul total al pagubelor, existând și un orizont de așteptare pentru că un inventar de acest gen, ce ar putea fi trimis către Guvern, nu se știe acum către cine va fi direcționat, în actuala criză guvernamentală. Până atunci, s-a decis de către Prefectura Suceava, cu acceptul Socieții Na­țio­nale a Apelor Române – SGA Suceava, ca pentru fiecare dintre cele 12 unități ad­ministrativ-teritoriale din județul nostru, afectate de precipitațiile abundente de la începutul acestei luni, să se ofere posibilitatea de exploatare a câte 2000 de metri pătrați de prundiș din albiile râurilor de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale, cu aprobarea SGA. Această cantitate va putea fi exploatată și de pe raza altor unități administrativ-teritoriale, cu acceptul primarilor acestora”, a declarat prefectul județului Suceava, Mirela Adom­nicăi.

Prefectul a prezentat și lista locali­tăți­lor – municipii, orașe și comune – ce au fost afectate și care vor putea beneficia rapid de această opor­tunitate. Este vorba despre municipiile Vatra Dornei și Fălticeni, orașul Gura Humorului, comunele Slatina, Bălăceana, Pârteștii de Jos, Dăr­mănești, Verești, Moldovița, Berchișești, Stulpi­cani, Izvoarele Sucevei. Prefectul Mirela Adomnicăi a mai precizat că în municipiul Fălticeni situația ar putea fi mai gravă fiindcă o porțiune de conductă de canalizare a orașului a fost afectată de alunecările de teren. Pentru rezolvarea acestei probleme s-a întrunit, de altfel, o ședință a comandamentului local pentru situații de urgență în vederea identificării măsurilor pentru remedierea situației create. Mirela Adomnicăi a mai spus că în termen de 30 de zile, conform prevederilor legale, va fi centralizat un raport final în vederea alocărilor financiare pentru fundamentarea acordării de despăgubiri pentru pa­gubele cauzate de precipitațiile abundente de la începutul acestei luni. In acest interval se presupune că criza guvernamentală va fi de domeniul trecutului. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Ion Lungu: Lucrăm contracronometru pentru a putea finaliza creșa mare din Burdujeni la începutul lunii septembrie

Din cauza diferenței mari de nivel, deocamdată se impune ridicarea unui zid de sprijin de …