Friday , May 10 2024

Până la sfârșitul anului, la Spitalul Județean va fi funcțional “Centrul Est Carpatic de Epilepsie”

In prezent, conducerea Spitalului Suceava, împreună cu un medic din Republica Moldova, încearcă să alcătuiască un registru al bolnavilor de epilepsie din zonă. Medici din cadrul secției de Neurochirurgie vor pleca în luna septembrie la specializare, la o clinică de profil din Germania. Acest centru, care ar fi singurul de acest fel din țară, în afara Bucureștiului, se va adresa atât pacienților din zonă, cât și celor din Republica Moldova și Estul Ucrainei și are în vedere cazurile de epilepsie, în special la copii, care nu pot fi tratate medicamentos ci doar chirurgical 

Spitalul_Judetean_de_Urgenta_Sfantul_Ioan_cel_Nou_din_Suceava

Până la sfârșitul acestui an, în cadrul Spitalului Județean Suceava va fi func­­țional “Centrul Est Carpatic de Epi­lep­sie”, după cum reiese din declarațiile mana­gerului unității spitalicești suce­vene, Vasile Rîmbu. In prezent, conducerea Spitalului Suceava, împreună cu un medic din Republica Moldova care se pare că va conduce acest centru, încearcă să alcătuiască un registru al bolnavilor de epilepsie din zonă pentru a ști exact căror pacienți se vor adresa. “Colaborăm în acest sens cu cu clinică din Germania, care s-a oferit să ne ajute. Astfel, medici de la noi, de la secția de Neurochirurgie, vor pleca în Germania pentru specializare. Aceștia vor asista la o serie de intervenții chirurgicale, în special la copii. Centrul va avea pentru început zece paturi, dar ceea ce e important este cum vom rula intervențiile. Centrul Est Carpatic de Epilepsie se va adresa atât pacienților din zonă, cât și celor din Republica Moldova și Estul Ucrainei. Unele cazuri pot fi tratate medicamentos, dar cele mai multe necesită intervenție chirurgicală, iar o astfel de intervenție ajunge la aproximativ 30.000 de euro. Dacă totul va decurge așa cum ne-am propus, vom încerca să intrăm într-un program național pentru a putea lua de la Casa de Asigurări măcar o parte din costurile pe care le implică o intervenție de acest gen”, ne-a explicat managerul Vasile Rîmbu.vasile rimbu - SJU
Se pare că echi­pamentele necesare aces­tui centru cu zece paturi nu sunt foarte scum­pe, acestea urmând să fie procurate din fondurile proprii ale spitalului sucevean și cu sprijinul Consi­liului Județean. Centrul de epilepsie va fi un compartiment al secției de Neuro­chirurgie din cadrul Spita­lului Județean Suceava și se va adresa în primul rând copiilor diagnosticați cu epilepsie la care tratamentul medicamentos nu dă rezultate și se impune intervenția chirurgicală. Această metodă este utilizată cu re­zul­tate remarcabile în centrele de chirurgie a epilepsiei din Europa, dând șansa la o viață fără crize pacienților cu epilepsii rezistente la tratamentul me­di­ca­mentos. Costul în străinătate al unei astfel de explorări și operații este între 50.000 și 100.000 de euro, în vreme ce în România se poate ajunge la maximum 30.000 de euro, suportați în acest moment de Programul Național pentru Tratamentul Epilepsiei Farmacore­zisten­­te. In România, acest tip de explorare a fost inițiată în cadrul unui proiect de cercetare multidisciplinar, desfășurat prin Universitatea București, Facultatea de Fizică, în colaborare cu echipele de medici din Centrul de Explorare a Epilepsiei din Secția de Neurochirurgie a Spitalului Universitar și secția de Neurochirurgie Funcțională din Spitalul “Bagdasar Arseni”, Spita­lul Suceava devenind astfel primul din “provincie” care are un astfel de centru.
Succesul metodei este datorat unei munci de planificare neurochirurgicală foarte minuțioasă, după cum a declarat managerul Vasile Rîmbu. Se vor folosi software și algoritmi moderni de neuronavigație, care vor permite pozițio­na­rea corectă a unor electrozi și evita­rea vaselor de sânge. În acest fel, electrozii vor explora focarul epileptic într-o manieră tridimensională, oferind date extrem de precise. Pacienții implantați vor fi supuși unei sesiuni prelungite de monitorizare, folosind atât datele de la electrozii din creier, cât și o cameră de luat vederi, în așteptarea unei crize care să indice locația precisă a zonei din cre­­ier care este responsabilă pentru ata­cul epileptic. În timpul înre­gistrărilor, pacienții vor fi în permanență supra­vegheați de personal competent și vor fi testați pentru a pune în evidență toate modificările de comportament și res­pon­sivitate care pot surveni pe parcursul crizelor epileptice. Electrozii vor fi menținuți intracerebral până la 15 zile, după care aceștia vor fi îndepărtați prin­tr-o procedură simplă, iar operația propriu-zisă este efectuată mai târziu.
La nivel mondial, epilepsia, caracterizată prin convulsii repetate, afec­tează peste 50 de milioane de persoane, un om din 100 suferind de această boa­lă. De epilepsie au suferit, printre alții, Vincent van Gogh, Ceaikovski, Iulius Ce­­zar, Napoleon Bonaparte și Dosto­ievski, însă, deși este o boală cunoscută de multă vreme, cauzele sale nu sunt nici acum știute pe deplin. În România sunt aproximativ 200.000 de pacienți cu epilepsie, conform statisticilor Organizației Mon­diale a Sănătății, dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000 de persoane. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Fiecare elev de la Liceul cu Program Sportiv are propriul dulăpior pentru rechizite și lucruri personale. Telefoanele vor fi ”încuiate” în timpul orelor

În urmă cu un an de zile, conducerea Liceului cu Program Sportiv Suceava implementa, în …

3 comments

  1. Ar fi ceva deosebit de incurajator pentru cei care sufera de epilepsie si pentru famiilile lor . Este o veste foarte importanta si rog pe cei responsabili sa dea tot concursul pentru realizarea acestui deziderat . Am baiatul care sufera de epilepsie , de la varsta de 5 ani in urma meningo-encefalitei , dupa o febra foarte mare . Baiatul are acum 43 ani si este sub tratament foarte strict si totusi mai face crize . El spune ca ar merge la operatie oricand numai sa aiba unde si sa aiba cu ce plati . Pana acum am fost cu el la multe spitale inclusiv la spitalul Bagdazar Arseni , Centrul National de Epilepsie condus de marele epileptolog Radu Rogozea . Ma rog si va rog sa faceti ca aceasta veste sa devina realitate .

  2. 1. Nici la AKH lucrurile nu stau chiar atat de bine pe cat se lauda ei. Raportul Cost/Beneficii nu este intotdeauna unul pozitiv!
    2. Poate ar fi trebuit precizat in articol ca epilepsia este o boala neurologica degenerativa a carei cauza nu este cunoscuta si pentru care nu exista tratament, ci doar ameliorarea simptomelor. Boala evolueaza lent, dar sigur
    3. Una peste alta, ne bucuram pentru orice lucru bun care se face, nu putem sta cu mainile in san.
    4. Felicitari!

  3. dati-va demisia

    Poate vom ajunge si noi, in scurt timp, la nivelul spitalelor din Austria. Spre exemlu la AKH, Spitalul Universitar din Viena, vin românii care vor un alt fel de tratament, trimişi de medici ori sătui de spitalele româneşti.
    AKH este al treilea spital ca mărime din lume şi unul dintre cele mai renumite – are o suprafaţă de 240 mii de metri pătraţi, dintre care 10 mii doar laboratoare de cercetare, are 9.000 de angajaţi (1.400 de medici şi de două ori mai multe asistente), 2.200 de paturi şi 51 de săli de operaţie.
    Recent, s-au făcut investiţii de peste 80 milioane de euro.
    Peste un milion de oameni, austrieci sau străini, vin aici anual. Printre ei, din ce în ce mai mulţi români.