Monday , February 26 2024

O vicoveancă miloasă i-a trimis 22.760 de euro unui “general” plângăcios. Femeia primise banii de la copiii ei, plecați la muncă în străinătate

O femeie din Vicovu de Sus a făcut plângere la Poliție după ce a fost înșelată de o persoană necunoscută prin intermediul unei rețele de socializare. Pretinzând că este general în război pe front în Orientul Mijlociu, persoana care a intrat în legătură cu femeia i-a spus că are nevoie de o sumă importantă de bani pentru a ajunge în România, urmând ulterior să-i restituie banii. Din iunie și până acum, vicoveanca i-a trimis nu mai puțin de 22.760 de euro, bani pe care-i primise de la copiii ei. Acum câteva zile, ea a povestit familiei ce a făcut, dându-și seama că a fost păcălită

Din verificările efectuate de polițiștii din Vicovu de Sus a rezultat faptul că, din luna iunie a anului 2022 până în prezent, femeia a luat legătura prin intermediul rețelei de socializare cu o persoană necunoscută care i-ar fi povestit că este general, fiind în misiune de război și are nevoie urgentă de bani întrucât nu vrea să moară acolo, dorind să vină în România. Vicoveanca a acceptat să-l ajute pe ”general”, ea spune că doar din  milă, efectuând de bunăvoie mai multe tranzacții de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuți, județul Suceava către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a indicat.

În total, femeia din Vicovu de Sus i-a transferat persoanei necunoscute suma de 22.760 de euro.

În urmă cu câteva zile, persoana vătămată a relatat cele întâmplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta și-a dat seama că a fost indusă în eroare. Banii pe care femeia i-a virat în diferite conturi erau bani primiți de la copiii săi, aflați, probabil, la muncă în străinătate.

În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „înșelăciune.

Polițiștii atrag atenția cu privire la acest mod de înșelăciune și recomandă să nu dați curs unor astfel de relaționări păguboase și să nu virați sume de bani în conturile solicitate de persoane necunoscute.

Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă.

Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final. (O.S.)

Vezi si

Două autoutilitare imobilizate, amenzi și lemn fără acte în valoare de 14.000 de lei, confiscat de polițiști în urma unor controale în trafic

 Polițiștii continuă activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, …

2 comments

  1. si eu am patit asa , numai la ea nu a mers figura asta – nu am virat nici un banut , pe motivul ca am zis ca sint boschetar . Stiam de la inceput ca este totul o minciuna , am zis hai sa mintesc si eu . A fost o joaca buna . Eu mam amuzat mult pe naivitatea persoanei incognito

  2. Asa când ești prost! Bănuiesc ca generalul ala fi Orientul Mijlocoi știa limba romana!