Wednesday , September 28 2022

Noul Spital Municipal Fălticeni se va deschide luna viitoare

In cursul zilei de luni se va solicita autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. Vvineri s-a încheiat recepția finală. Lucrările la această unitate spitalicească au început în urmă cu 30 de ani

Conducerea Spitalului Municipal Fălticeni a anunțat că se pregătește să se mute în ”casă nouă”, urmând ca de luna viitoare să fie dată în folosință noua clădire a unității spitalicești. La sfârșitul săptămânii trecute s-a finalizat recepția finală a lucrărilor iar în cursul zilei de luni se va depune documenația necesară obținerii autorizațiilor de funcționare. ”Vineri am încheiat cu succes procedura de recepție finală la noul Spital Municipal Fălticeni. Luni,vom depune documentația completă  necesară în vederea obținerii autorizației de funcționare de la instituțiile abilitate, respectiv ISU, Ministerul Mediului și Direcția de Sănătate Publică. În speranța că aceste instituții vor analiza documentația noastră completă în regim de urgență, vom începe procedura de relocare a secțiilor medicale în noul spital, astfel încât în luna iunie activitatea medicală să se desfășoare în noul Spital Municipal Fălticeni”, a precizat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Menționăm că lucrările la această unitate spitalicească au fost începute în urmă cu 30 de ani, mai exact în anul 1991 dar bolnavii sunt tratați în continuare într-un spital vechi de peste 150 de ani.

Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de aco­perire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI).

 

Vezi si

Cele mai mari note la proba de interviu de luni au fost acordate candidatelor la funcțiile de conducere vacante de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava

Este vorba despre profesoarele Silvia Nuțu, candidata la postul de director, și Gabriela Cazac, care …

One comment

  1. 30 ani ?