Tuesday , May 7 2024

Neinformat sau mare gafeur? Directorul medical Brădățan face țăndări imaginea Spitalului Județean

Puneți-vă în situația acestei femei: se internează să nască la Spitalul Județean, iar după 27 de ore pruncul moare. Pe certificatul de deces scrie, la cauza morții, infecție cu bacteria Pseudomonas. Directorul medical al Spitalului, medicul Tiberius Brădățan, nu recunoaște în fața presei infecția intraspitalicească, deși murise și al doilea bebeluș din aceeași cauză. In schimb, spune public că “poate” mama ar fi purtătoare a bacteriei și ea și-ar fi infectat copilul. Urmarea declarației medicului Brădățan: mama, Elena Haidamac, trăiește o triplă tragedie –  dărâmată de durere că și-a pierdut pruncul, cu un sentiment cumplit de vinovăție că tragedia s-ar fi produs din cauza ei și, peste toate, în situația de a-și salva căsnicia. Soțul a acuzat-o că i-a omorât poate ultima șansă de a deveni tată. Rezultatele emise de Institutul “Cantacuzino” au confirmat că este de fapt o infecție intraspitalicească, iar rezultatele testelor efectuate de DSP Suceava au demonstrat că mama, Elena Haidamac, nu este purtătoare a bacteriei Pseudomonas. Acesta nu este singurul caz în care Tiberius Brădățan pune spitalul în situații delicate. Anul trecut, directorul medical a mințit că spitalul ar fi plătit 10.000 de euro din fondurile proprii pentru a procura serul antibotulinic necesar salvării vieții unui bătrân din Mălini, afirmație demontată la acea vreme de furnizorul UNIFARM 

 
tiberius bradatan


Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, doctorul Tiberius Brădățan, a reușit să umbrească, prin declarațiile sale, imaginea Spitalului Județean și  activitatea cadrelor medicale din cea mai mare unitate spitalicească din județ.
Nu e o noutate că în orice spital din România și nu numai pot exista sincope în aprovizionarea cu medicamente sau că există infecții intraspitalicești. In acest ultim caz, s-au dat cărțile pe față chiar în cazul răniților din tragedia Colectiv. Sigur că rolul celui care devine o voce publică a spitalului este și acela de a apăra imaginea instituției, dar prezentând realități, nu lansând ipoteze mincinoase pentru a ascunde sub preș probleme reale ale instituției.
Anul trecut, directorul medical Tiberius Brădățan a mințit că s-au plătit aproximativ 10.000 de euro din fondurile proprii ale spitalului pentru a procura serul antibotulinic necesar salvării vieții unui bătrân de 71 de ani din Mălini. După cum v-am relatat în edițiile din luna mai 2015 ale cotidianului “Obiectiv”, un bărbat din comuna Mălini, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat cu botulism, o boală provocată de o toxină care se poate găsi în conservele insuficient sterilizate, iar serul antibotulinic lipsea cu desăvârșire. La acea dată, mai exact pe 30 aprilie 2015, doctorul Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean, a declarat că s-a făcut procedura de achiziție a serului antibotulinic în regim de urgență, prin Unifarm, singurul autorizat din România să facă o asemenea achiziție. “E făcută comanda. În cel mai scurt timp sperăm să avem un tratament”, a declarat directorul medical, Tiberius Brădățan, care a precizat că un tratament complet costă aproximativ 10.850 de euro, iar livrarea urma să fie făcută în câteva ore, în noaptea de joi spre vineri sau vineri dimineață (1 mai 2015). “Costurile acestui tratament vor fi acoperite din fondurile proprii ale spitalului sucevean”, au declarat șefii Spitalului. Totul bine și frumos până aici. Serul a ajuns la Suceava, pacientul a scăpat cu viață, fiind transferat de la secția de Terapie Intensivă la cea de Boli Infecțioase, iar medicii au răsuflat ușurați că bărbatul este în afara oricărui pericol. Conducerea spitalului sucevean și-a asumat laurii victoriei, și anume că a făcut toate demersurile pentru a obține acest tratament pentru care a plătit din fondurile proprii aproximativ 10.850 de euro.
Poate nu s-ar fi aflat niciodată adevărul, dar la doar câteva zile distanță s-a mai confirmat un caz de botulism, în Bacău, iar povestea se repetă parcă scrisă la indigo. După ce reprezentanții Spitalului Județean Bacău au declarat că au plătit peste 10.000 de euro pentru serul antibotulinic, reprezentanții Unifarm au dezmințit aceste informații susținând că niciun spital nu a plătit pentru acest ser, tratamentul fiind trimis în țară cu titlu gratuit. “Este inadmisibil ce am auzit. Că Spitalul Județean de Urgență Bacău a plătit 10.000 de euro pentru serul pe care noi (Unifarm, n.r.) l-am trimis gratuit. Exact ca și la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Nu înțeleg. Vă rog să cereți o singură hârtie conducerii spitalului care să ateste că au plătit această sumă. Nu pot să cred ce se întâmplă. Noi am dat gratuit, la fel și la Suceava, ca la Baia Mare și la Oradea. Nu înțeleg de ce aceste dezinformări. Cui ajută?”, se întreba retoric Adrian Ionel, directorul Companiei Naționale UNIFARM SA, principalul furnizor al Ministerului Sănătății în vederea asigurării cu medicamente pentru programele naționale de sănătate.
“Doctorul Brădățan m-a acuzat că mi-am omorât copilul, dar ei l-au omorât, pentru că pe certificatul de deces scrie negru pe alb – Pseudomonas”
In cazul deceselor celor doi nou-născuți internați la Spitalul Județean Suceava, ambele petrecute în luna martie, doctorul Brădățan, în încercarea de a ascunde față de suceveni și de Minister existența unei infecții intraspitalicești, a lansat public o ipoteză, acuzând o mamă dărâmată de durere că și-ar fi infectat chiar ea bebelușul cu o bacterie periculoasă, făcând-o în acest fel direct răspunzătoare de moartea fiului ei. Nu doar că acea pacientă a spitalului, care a născut acolo și căreia copilul i-a murit după 27 de ore, trăiește o dublă tragedie: moartea acestuia și sentimentul de vinovăție inoculat, dar declarațiile dr. Brădățan au reușit să-i distrugă și căsnicia, pentru că soțul a acuzat-o pe biata femeie că i-a omorât poate ultima șansă de a avea un copil. “Asta poate a fost ultima mea șansă de a deveni tată. Era primul meu copil și l-am așteptat cu multă dragoste. Am cumpărat pătuț, hăinute, jucării. Si acum mi-au spus că soția e bolnavă și din cauza ei a murit copilul. M-am rugat de doctorul Brădățan să-i facă analize soției, că ea nu este moartă, să mă lămuresc și eu, că îmi vine s-o strâng de gât la gândul că din cauza ei a murit băiețelul. Nu a vrut nici să audă de așa ceva, mi-a tot repetat că protocolul nu prevede așa ceva”, ne-a povestit cu lacrimi în ochi Vasile Haidamac. Degeaba rezultatele Institutului “Cantacuzino” au lămurit că a fost vorba despre o infecție intraspitalicească, iar femeia a demonstrat cu analize că nu este purtătoare a bacteriei Pseudomonas, între cei doi s-a produs deja ruptura.
“Am bătut drumul pe la o grămadă de laboratoare de analize. Am vrut să-i arăt soțului că băiețelul nu a murit din cauza mea. Peste tot era scumpă această analiză și pentru că în spital au refuzat să mă testeze, am încercat și la DSP. Mi-au făcut analiza, iar rezultatul a confirmat ceea ce bănuiam, că nu am această bacterie, ceea ce înseamnă că băiețelul meu a luat-o din spital. Doctorul Brădățan m-a acuzat că mi-am omorât copilul, dar ei l-au omorât, pentru că pe certificatul de deces scrie negru pe alb – Pseudomonas”, plânge acum  Elena Haidamac.
Doi nou-născuți morți, o familie distrusă pentru a se ascude o realitate pe care toată lumea o știe, și anume că în Spitalul Județean Suceava sunt infecții nosocomiale. Aceste infecții sunt, într-o măsură mai mică sau mai mare, în toate spitalele din Europa, dar managerii unităților spitalicești își asumă această realitate, nu acuză pacienții. Si, mai ales, nu pe cei deja îndurerați de o tragedie de care se face vinovat chiar spitalul. (Cristina RUSTI)

Vezi si

60.000 de lei amendă pentru o balastieră din Frătăuții Vechi

Garda de Mediu Suceava a efectuat un control împreunã cu reprezentanți ai Secției nr. 4 …

4 comments

  1. Degeaba arată spitalul extraordinar, degeaba s-au investit o gramada de bani in refacerea lui, dacă calitatea actului medical lasa de dorit.

  2. Cum le știți voi pe toate!!! De ce nu va tratați singuri…daca tot aveți așa o părere de “buna” despre cadrele medicale!?!

  3. Dupa cum multi o zic: personalul medical lasa mult de dorit. De cele mai multe ori ei sunt cei care te ajuta sa pararesti aceasta lume mai repede decat iti este scris.

  4. Tibi mama,
    Si zi asa, unde vrei sa candidezi tu? La primarie? Or sa te manipuleze angajatii (cum se pare ca o fac si cei din spital) si iar te vei trezi spunand prostii reporterilor.
    Eu nu te consider bun nici de director la spital, dupa gafele astea…