Friday , April 26 2024

Matei Vişniec a primit, aseară, titlul de cetăţean de onoare al Sucevei (GALERIE FOTO)

visniec 1A

 „Sunt foarte onorat. Pot să vă promit că nu voi fi un obişnuit cetăţean de onoare al Sucevei. Voi continua să cred că această regiune – Bucovina – este una din cele mai frumoase şi mai fascinante de pe planetă”, a spus dramaturgul după primirea diplomei din partea primarului Ion Lungu

Dramaturgului Matei Vişniec i-a fost acordat, aseară, pe scena Casei de Cultură, titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava”. Diploma i-a fost înmânată de primarul Ion Lungu la finalul unui spectacol în care a fost pusă în scenă una din piesele lui Matei Vişniec – “Occident Express”.
Piesa care, de altfel, a avut priză la public a fost interpretată de actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova – Geni Macsim, Adela Minae, Raluca Păun, Stefan Mirea, Dragoş Măceşanu, Marian Politic şi Alexandru Boureanu, acesta din urmă fiind şi regizorul, scenografia aparţinând lui Adrian Damian.
Primarul Ion Lungu a urcat pe scenă după ce aplauzele pentru cei de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi pentru Matei Vişniec păreau să contenească. Edilul a spus că se simte onorat de prezenţa lui Matei Vişniec, a menţionat printre altele că şi-ar fi dorit ca să cupleze „Zilele Matei Vişniec” de „Zilele Sucevei” şi nu a uitat să reamintească intenţia sa de a duce la capăt proiectele pentru o infrastructură culturală proprie a Sucevei care să premeargă înfiinţării unui teatru.
De asemenea, Ion Lungu a spus că are în vedere, pe viitor, ca să poată demara la Suceava un proiect cultural ambiţios la care se referise dramaturgul Matei Vişniec şi anume un festival de teatru după modelul de la Sibiu. De asemenea, primarul i-a mulţumit maestrului Matei Vişniec pentru faptul că pune mult suflet în Bucovina şi că ne reprezintă cu cinste în Occident, înmnânându-i diploma de cetăţean de onoare în ropote de aplauze.
„Sunt foarte onorat. Pot să vă promit că nu voi fi un obişnuit cetăţean de onoare al Sucevei. Voi continua să cred că această regiune – Bucovina – este una din cele mai frumoase şi mai fascinante de pe planetă, voi continua să spun că este comparabilă cu Provence şi cu Toscana pentru că are un potenţial enorm, voi continua să spun peste tot că străinii care vin aici se simt primiţi în mod special şi că se întorc, voi continua să spun că această regiune are identitatea ei care trebuie păstrată indiferent cum va fi împărţită România, Europa sau planeta. Rămâne Bucovina pentru că are o istorie aparte, iar oamenii au o unitate de spirit care poate fi identificată aici”, a spus Matei Vişniec, adăugând că s-au îmbunătăţit multe lucruri în ultimele două decenii, în zona Bucovinei şi că în continuare este „un pământ care produce talente şi care trebuie recompensat visând”. Asta pentru că, spune dramaturgul, visul unui om poate deveni visul unor oameni iar Bucovina, cu toate progresele care s-au făcut şi despre care a spus că sunt vizibile, merită mai mult şi merită să îşi realizeze visele. „De ce nu poate chiar depunerea unei candidaturi ca Bucovina să devină capitală culturală europeană”, s-a întrebat, retoric, Matei Vişniec, aducând ca argumente legăturile din perioada habsburgică şi potenţialul renascentist enorm reprezentat de mănăstirile pe care le consideră având „un potenţial uluitor, unic”.
In ce priveşte aspectele pozitive realizate în ultimii ani pentru Suceava, Matei Vişniec a spus, la scenă deschisă, că fără doar şi poate esplanada Sucevei este un bun exemplu, calificativele fiind „extraordinară” şi „minunată” şi a argumentat spunând că poate fi oricând o imensă scenă de teatru. De asemenea, el a făcut trimitere şi la o posibilă accentuare a colaborării cu cei de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova pentru a fi date mai multe reprezentaţii la Rădăuţi şi la Suceava. In final, el a mărturist că deşi mediul din Franţa unde a activat peste două decenii i-a dat aripi, rădăcinile i-au rămas în Bucovina şi doreşte să dea ceva în schimb pământului unde s-a născut cu precizarea că proiectele culturale trebuie să fie „dincolo de orice sensibilitate politică”, iar tinerilor trebuie să le fie oferită „cultură de calitate”. La finalul discursului său, dramaturgul a lansat o invitaţie publicului de a participa la o discuţie deschisă cu actorii care au interpretat piesa Occident Express. Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, este stabilit la Paris şi lucrează ca jurnalist la Radio France Internaţionale. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …