Maricela Cobuz: “Această privatizare a programelor de sănătate publică înseamnă mai puțini pacienți care vor beneficia de serviciile medicale”

14 februarie 2020, 1:12

Ordonanța de Urgență a guvernării PNL privind programele naționale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 12 februarie 2020, fără a avea avizul Comisiei interministerială pentru suport tehnic, aviz care este obligatoriu. Rămâne ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență prin care a fost modificată Legea 95/2006 – privind reforma în sănătate, a declarat, ieri, deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz.

„Sănătatea românilor nu trebuie să fie o tablă de șah, pe care clasele politice să își joace obiectivele politice după bunul plac. Sistemul de sănătate trebuie să fie concentrat asupra pacientului, asupra modernizării infrastructurii, a dezvoltării medicilor și a personalului medical, dar în nici un caz asupra îmbogățirii agenților economici și accesul furnizorilor privați la sistemul de sănătate, după bunul plac”, susține parlamentarul social-democrat sucevean.

OUG-ul pe sănătate adoptat de către Guvernul PNL și publicat în Monitorul Oficial asigură accesul furnizorilor privați la serviciile medicale decontate de la bugetul de stat. Conform Maricelei Cobuz, această privatizare a programelor de sănătate publică însemnă mai puțini pacienți care vor beneficia de serviciile medicale și costuri mai mari la bugetul de stat.

„Partidul Social Democrat se opune în continuare privatizării sănătății. Această privatizare a programelor de sănătate publică însemnă mai puțini pacienți care vor beneficia de servicii de sănătate. Prin creșterea ponderii de finanțare a spitalelor private din România din bugetul public se va reduce drastic bugetul pentru spitalele de stat, iar pe viitor vor putea apărea probleme legate de plata salariilor medicilor și asigurării serviciilor medicale în spitalele publice. De asemenea, prin privatizarea programelor de sănătate se va oferi accesul furnizorilor privați din România la programele de sănătate foarte scumpe.  Programele de sănătate din România trebuie să asigure accesul tuturor pacienților la serviciile medicale din România. PNL nu trebuie să împartă societatea în săraci și bogați   când   este   vorba   de  sănătate.

Din păcate, timpul va demonstra că doar PSD a avut grijă deopotrivă de pacienți și personalul medical. Programul PSD pentru sănătate a situat pacientul în centrul sistemului de sănătate, beneficiind de programe de screening, aparatură medicală modernă și de servicii medicale de calitate”, a declarat deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz.  (O.S.)