Wednesday , October 5 2022

Manevre de familie cu fostul han din Sucevița. Scamatoriile financiare făcute de Primărie pentru ca fratele primarului și fiica unui patron să scape de datoriile reale către bugetul comunei

Cei doi au cumpărat în 2014 Hanul din Sucevița. Valeriu Pînzar, fratele primarului Dorin Pînzar, este căpitan pe o navă fluvială în Germania, iar Maricica Adriana Zaremba e fiica patronului unei firme de construcții din Marginea care a câștigat în ultimii ani multe contracte ale Primăriei din Sucevița. Pe lângă conflictul de interese evident al primarului, este foarte ușor de observat și un artificiu grosolan prin care Primăria este păgubită de impozitele reale pe care le datorează firma celor doi, valoarea impozabilă a clădirii așa cum apare în acte fiind ridicol de mică. Practic, în loc de impozite de aproximativ 10.500 de euro pe an, firma fratelui primarului are de plătit doar câteva mii de lei, și, culmea tupeului, nici această sumă derizorie nu e achitată la termen. Hanul e închiriat acum unui alt apropiat al primarului, care a deschis acolo un centru pentru vârstnici  

OBIECTIV a prezentat în ultimele luni mai multe cazuri în care, prin diverse manevre, condu­cerea Primăriei Sucevița a permis unor pensiuni cunoscute din zonă să nu mai plătească bugetului local datorii de sute de mii de euro.

Din păcate pentru locuitorii frumoasei comune sucevene, acele manevre pot fi considerate doar mica parte vizibilă a învârtelilor care găuresc bugetul Suceviței.

Verificând lista cu datornici la Primăria Sucevița, bine dosită de conducerea instituției, în martie 2019 apare cu o datorie relativ mică, de câteva mii de lei, firma „Resort Han Sucevița” SRL. Datoria respectivă provine din impozite locale neachitate, de ceva vreme, de firma aparținând asociaților Pînzar Valeriu și Zaremba Maricica Adriana.

Ați putea spune că este vorba de două persoane obișnuite, care din diverse motive nu au putut plăti la timp dările către Primărie. Nu știm motivele, dar putem spune doar că unul dintre asociați, Pînzar Valeriu, este fratele actualului primar, iar celălalt, Zaremba Maricica Adriana, este fiica patronului unei firme de construcții din Marginea.

Cât de implicat este Pînzar Valeriu în administrarea firmei care a cumpărat fostul Han din comuna unde acum este primar fratele său, Pînzar Dorin, nu știm exact, dar vă putem spune că omul este de ani de zile căpitan pe o navă fluvială în Germania, pe Dunăre. Se pare chiar că face o treabă bună acolo, acum câțiva ani presa locală dedicându-i și un articol în care vorbește despre dăruirea cu care-și face meseria.

Activitatea destoinicului căpitan Valeriu Pînzar, lăudată acum câțiva ani de un ziar local din Germania

Despre Maricica Adriana Zaremba, care, în 2014, la înființarea firmei „Resort Han Sucevița” SRL era o domnișoară de 19 ani, de asemenea nu ne putem pronunța în privința capacităților manageriale. Ceea ce știm însă sigur este că tatăl ei, Gheorghe Zaremba, patronul firmei SC CONECT GROUP Marginea, a câștigat în ultimii ani o mulțime de contracte de la Primăria Sucevița.

Să trecem în revistă doar o parte din contractele din ultimii doi ani:

  • Contract de proiectare și execuție drumuri comunale 3569/22.07.2019  în valoare de 4.599.207 lei;
  • Contract 4373/23.08.2018  în valoare de 688.727 lei – Grădiniță cu program normal Sucevița;
  • Lucrări suplimentare la Grădinița Sucevița, în valoare de 132.,879 lei,  din 2019 –cumpărare directă
  • Construire clădire regim de înălțime P -141.078 lei, cumpărare directă în data de  10.04.2019
  • Construire prag de fund din gabioane așezat pe o saltea care vor fi acoperite cu mască din beton și calibrare albie – 30.043 lei, cumpărare directă, 17.10.2018.

Trecând peste rubedeniile asociaților de la firma care stăpânește fostul Han de la Sucevița și peste e­videntul conflict de interese al primarului, care plasează mai toate lucrările de construcții practic propriului asociat (evident, prin interpuși), se observă și un artificiu grosolan prin care Primăria este păgubită de impozitele reale pe care le datorează firma respectivă.

Din verificările din Cartea Funciară, rezultă că SC Resort Han SRL a cumpărat clădirea pe respectivă pe 29.08.2016 (han, două nivele, în suprafață totală de 1.618 mp), la o valoare necunoscută nouă. Pornind însă de la datele bilanțiere publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe se poate deduce foarte ușor (din diferența de active imobilizate dintre anii 2016 și 2015) că valoarea imobilului din notariat era de apro­ximativ 112.870 lei  (616.718 lei – 503.848 lei, active imobilizate în 2016 – active imobilizate în 2015).

La această valoare se calculează impozitele locale. Evident că asistăm la o scamatorie bugetară, valoarea impozabilă fiind ridicol de mică și neres­pectând cerințele Codului Fiscal, art 460:

  • ”(6) ­Va­loarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință”.

Primăria avea posibilitatea să constate că respectiva valoare este derizorie și să impună reevaluarea clădirii, dar, bineînțeles, nu a făcut acest lucru.

De încălcarea articolelor 8 și 9 din Legea 241/2005, a evaziunii fiscale, nu vorbim încă, cu toate că se observă unele asemănări flagrante cu alte situații de la Sucevița.

Deocamdată, putem estima ușor prejudiciul adus comunei de acești „ingineri ai finanțelor publice locale”.

Pornind de la  anunțurile  pentru bunuri similare, se poate determina valoarea de piață în cazul acestui activ la aproximativ 500 euro /mp. Rezultă că ­va­loarea impozabilă a Hanului Sucevița era de 1.618 x 500 # 809.000 euro, la care se aplică cel mai favo­rabil  coeficient de impozitare pentru Primărie, 1,3%, și se obțin 10.517 euro impozite pe an, și nu suma ridicolă cu care este impozitată firma fratelui primarului acum. Ceea ce putem spune cu siguranță este că funcționarii Primăriei au fost puși să facă niște eforturi colosale pentru ca suma reală datorată de firma respectivă să nu fie plătită către bugetul comunei.

Situația e cu atât mai revoltătoare cu cât nici sumele derizorii care au fost declarate și acceptate de Primărie ca impozite datorare de către „Resort Han Sucevița” SRL pentru clădirile fostului han nu au fost achitate la termen.

Trebuie să spunem că SRL-ul fratelui primarului și al fiicei patronului Conect Group a închiriat fostul han unei firme care a deschis acolo un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice. Chiriașul are rezultate financiare excelente spre excepționale, așa că nu putem bănui că nu-și plătește la timp chiria, mai ales că relația acestuia cu primarul din Sucevița este mai mult decât apropiată. (O.S.)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Un bărbat și o femeie, beți cui, găsiți de polițiști în centrul Sucevei lângă un Mercedes cu o roată ruptă

 Nu e clar cine a condus mașina, dar bărbatul a  fost încătușat pentru că a …