Saturday , April 27 2024

Managerul Spitalului Judeţean Botoșani, reținut de DNA Suceava în dosarul angajărilor pe bani

Medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, a fost reţinut, marţi, de procurorii de DNA Suceava pentru infracţiuni de corupţie, în dosarul angajărilor pe bani.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Adăscăliţei este urmărită penal în dosarul fraudării examenelor de angajare în unitatea medicală din Botoşani, în care au mai fost reţinuţi pentru corupţie şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, fostul director de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru, dar şi doi medici şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei.

Reţinerea managerului Spitalului Judeţean a avut loc în urma unor percheziţii făcute în cursul dimineţii de marţi atât în biroul ei, cât şi la locuinţa sa.

Monica Adăscăliţei a preluat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” în luna august a anului trecut, în urma scandalului privind decesul în Maternitatea Botoşani a Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care ajunsese la spital în stare gravă, dar a fost ignorată de medicul de gardă.

Dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean a atras atenția publicului încă din luna decembrie a anului trecut, când poliţiştii au descins în multiple locații din județ. Printre acestea s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuința șefei Consiliului Județean Botoșani și sediul PSD Botoșani. În total, peste 75 de infracțiuni au fost reținute pentru 11 inculpați.

Referatul întocmit de DNA relevă o serie de practici corupte în procesul de angajare. Suma de bani sau obiectele din aur erau oferite în schimbul transferului unor asistente sau modificarea condițiilor de concurs în favoarea unor candidați plătitori. Procedurile de concurs erau subminate, iar candidații erau informați în avans despre subiectele examenelor. Chiar și în timpul probelor practice, unii candidați primeau răspunsurile direct în cască.

Angajările pe bani implicau o rețea complexă de intermediari, iar banii erau plătiți de cunoscuți ai candidaților, de părinți sau rude, și chiar de angajați ai spitalului. Aproape toți cei care plăteau erau asigurați de promovare, însă mulți s-au confruntat cu promisiuni neîndeplinite și au fost nevoiți să devină martori în fața DNA.

sursa foto: BotosaniNews

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …