Wednesday , May 1 2024

Comisarul-şef Aurel Anea, unul dintre cei vizaţi în ancheta de la vama Siret

Comsarul-şef Aurel Anea, de la IJPF Suceava, este unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi în ancheta privind corupţia şi contrabanda cu ţigări de la Vama Siret, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Aurel Anea a fost şi el ridicat în urma percheziţiilor desfăşurate, joi dimineaţă, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, dar şi la domiciile celor vizaţi.
Până la jumătatea lunii decembrie 2010, Anea a fost şef la Vama Siret, când în locul lui a fost delegat pentru 60 de zile comisarul-şef Mădălin Ionescu, de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, măsura fiind luată “pentru eficientizarea activităţilor desfăşurate în PTF Siret”, potrivit presei locale.
Aurel Anea urma să activeze în cadrul biroului Supravegherea şi Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.
Zeci de persoane – poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti – sunt vizate într-o anchetă derulată de DNA şi DGA privind activitatea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Cercetările sunt făcute pentru fapte de luare de mită şi trafic de ţigări.
O acţiune de mare amploare a fost desfăşurată, joi dimineaţă, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Traficul rutier a fost blocat în zonă, în timpul acţiunii, ceea ce a făcut ca maşinile să formeze o coadă de doi kilometri. În prezent, traficul rutier se desfăşoară normal.
Acţiunea a inclus şi mai multe percheziţii domiciliare la locuinţele poliţiştilor de frontieră, vameşilor şi presupuşilor traficanţi de ţigări, vizaţi în anchetă.

Acţiunea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret face parte din planul MAI de securizare a frontierelor şi de combatere a corupţiei în rândul personalului, iar în zonă este asigurată continuitatea formalităţilor de control, informează, joi, Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Acţiunea de joi, desfăşurată de structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, face parte din planul de măsuri dispus la nivelul MAI pentru eficientizarea acţiunilor de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie în rândul personalului, precizează, MAI într-un comunicat.
Ancheta a fost demarată în urmă cu mai mult timp, la ea participând efective ale Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.
“La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsurile necesare pentru asigurarea continuităţii formalităţilor de control la trecerea frontierei în PTF Siret, iar activităţile specifice se desfăşoară normal în acest moment, nefiind afectată securizarea frontierelor”, precizează MAI. Acţiunile punctuale pentru securizarea frontierelor sunt derulate în cadrul Strategiei naţionale de combatere a faptelor de corupţie. Zeci de persoane – poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti – sunt vizate într-o anchetă derulată de DNA şi DGA privind activitatea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Cercetările sunt făcute pentru fapte de luare de mită şi trafic de ţigări. O acţiune de mare amploare a fost desfăşurată, joi dimineaţă, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Traficul rutier a fost blocat în zonă, în timpul acţiunii, ceea ce a dus ca maşinile să formeze o coadă de doi kilometri. În prezent, traficul rutier este deblocat. Acţiunea a inclus şi mai multe percheziţii domiciliare la locuinţele vameşilor şi presupuşilor traficanţi de ţigări, vizaţi în anchetă. Locuitorii din Siret spun că niciodată nu au văzut atât de multe autovehicule cu numere de MAI şi inscripţionate cu “Direcţia Naţională Anticorupţie” oprite pe străzi din oraş la diferite locaţii unde se fac descinderi şi percheziţii.
Sindicatul Politistilor: Trebuie făcut front comun cu instituţiile pentru eradicarea corupţiei,”capii” să fie pedepsiţi
Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual consideră, referindu-se la cazul de la Vama Siret, că trebuie făcut un front comun cu instituţiile statului pentru eradicarea corupţiei, dar că nu doar angajaţii de rând trebuie să plătească, ci mai ales “capii reţelei”.
Presedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că este foarte bine că instituţiile statului îşi fac datoria şi că, dacă există persoane corupte, ele trebuie îndepărtate.
“Trebuie analizat însă dacă există un cap mai sus al acestei reţele, pentru că acest trafic nu se poate face decât cu susţinere de sus, poate chiar din mediul politic şi de aceea trebuie făcute verificări, Nu trebuie lăsate persoane arestate să ia asupra lor şi vina altora”, a precizat Gruia.
“Pro Lex: În ultimii ani, cei care îşi fac datoria sunt destituiţi
Sindicatul “Pro Lex” susţine, referitor la situaţia de la Vama Siret unde zeci de poliţişti şi vameşi sunt acuzaţi de corupţie şi trafic de ţigări, că aceasta este o consecinţă a faptului că în ultimii ani “cei care îşi fac datoria sunt îndepărtaţi de la locul de muncă sau destituiţi”.
“Dacǎ în urmǎ cu câţiva ani, vameşii care constatau mǎrfuri de contrabandǎ sau fapte de evaziune fiscalǎ erau recompensaţi, în ultimii ani, cei care îşi fac datoria sunt îndepǎrtaţi din acele locuri de muncǎ sau chiar destituiţi”, potrivit unui comunicat transmis de “Sindicatul “Pro Lex”, joi.
Reprezentanţii sindicatului acuză mai multe “intervenţii” care ar fi fost făcute de autorităţile fiscale. Într-unul din cazuri, sindicaliştii spun că în 2010, liderul de sindicat Ioan Tudor a fost schimbat din funcţia de şef al Biroului Vamal Siret, în ziua în care a avut douǎ capturi de ţigǎri, iar dupǎ alte trei zile, a fost mutat la peste 60 kilometri de locul de muncǎ, fiind numitǎ o altǎ persoanǎ în funcţia pe care acesta o deţinea. Instanţa de judecatǎ i-a dat câştig de cauzǎ sindicalistului, dar persoanele reţinute pentru contrabandǎ au fost puse în libertate.
“Pro Lex” solicitǎ public ca acţiunile de cercetare penalǎ sǎ meargǎ “pânǎ la adevǎraţii beneficiari”, se arată în comunicat.

Vezi si

Gheorghe Flutur îi invită pe suceveni și pe oaspeții lor, în prima zi de Paști, la concertele din centrul Sucevei

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a transmis miercuri, 1 Mai, o invitație către suceveni …

No comments

  1. NU MAI COMENTAM PENTRU CA NE REPETAM………TOT INAINTE!!!!!!!!