Tuesday , April 30 2024

Jumătate dintre asistaţii Centrului de Recuperare de la Mitoc, duşi de urgenţă la spital

centru mitoc 2 [800x600]

 19 asistaţi ai acestui centru au ajuns la Spitalul Judeţean cu stare febrilă, vomă şi dureri abdominale. Printre cei internaţi se afla şi Gabriela Macoveiciuc, tânăra de 19 ani din Moldoviţa care cântărea doar 16 kg la începutul anului, adusă spre recuperare în centrul din Mitocul Dragomirnei. Apa din fântâna recent curăţată de o firmă din Havârna – Botoşani, ciorba de legume, mâncarea de fasole verde cu carne de pui de la prânz, ori salata orientală de la cină sunt suspecţii principali în ancheta internă a DGASPC şi a investigaţiilor făcute de DSP, pentru identificarea cauzei îmbolnăvirilor

In seara de joi, 8 mai 2014, 19 din cei 39 de asistaţi ai Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava cu stări febrile, vomă, dureri abdominale, greţuri şi scaune diareice. “Incă nu ne putem pronunţa în privinţa diagnosticului. Poate fi o enterocolită sau o enteroviroză, dar aşteptăm până luni rezultatele de laborator. In prezent pacienţii sunt izolaţi în secţia de Boli infecţioase a spitalului”, ne-a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava.
Totul a început în după-amiaza zilei de joi, când o persoană internată în acest centru a acuzat frisoane şi scaun diareic. “A fost izolată şi i s-a acordat primul ajutor şi a început verificarea stării de sănătate şi a celorlalţi beneficiari ai centrului. Au fost identificaţi, din cei 39 de asistaţi ai Centrului de Recuperare, 13 beneficiari, care acuzau stări de ameţeală, febră, frisoane şi scaune diareice. Aceştia au ajuns la Spitalul Judeţean în jurul orelor 19,00”, ne-a declarat Nicoleta Daneliuc, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. In cursul nopţii au mai ajuns la Spitalul Judeţean Suceava încă cinci persoane instituţionalizate la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, ultimele două internări având loc în jurul orei 3,00 în dimineaţa de vineri, 9 mai, ajungându-se astfel la un total de 19 persoane internate la secţia de Boli Infecţioase a spitalului sucevean cu vârste cuprinse între 19 şi 63 de ani. In cursul zilei de ieri, opt pacienţi au fost externaţi, întorcându-se la Centrul de Recuperare din Mitocu Dragomirnei. “Persoanele externate sunt izolate de restul asistaţilor, iar starea lor de sănătate va fi verificată la intervalul stabilit de către medic”, a completat Nicoleta Daneliuc.
Printre pacienţii internaţi cu posibil diagnostic de enterocolită, se află şi Gabriela Alina Macoveiciuc, tânăra de 19 ani din comuna Moldoviţa care la începutul anului cântărea doar 16 kg, după ce a fost hrănită numai cu apă şi zahăr de către mama sa. Tânăra avea o înălţime de 118 centimetri, cât măsoară un copil de şase ani, medicii afirmând că avea grave carenţe alimentare şi retard psihic.
Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au declanşat o anchetă epidemiologică în acest caz. “S-au recoltat probe atât de pe suprafeţe cât şi probe de alimente şi apă. Vom avea rezultatele de laborator în 72 de ore”, am aflat de la Ludovic Abiţei, director DSP Suceava.
Până se va şti cu certitudine ce a condus la îmbolnăvirea a aproape jumătate din beneficiarii acestui centru, s-a luat măsura interzicerii consumului de apă de la sursa curentă şi înlocuirea, pe perioada anchetei cu apă plată atât pentru consum cât şi pentru gătit, iar în privinţa alimentaţiei, asistaţii vor primi hrană dietetică şi se vor folosi produse neperisabile, fiind mai sigure pentru sănătate. centru mitoc 1 [800x600]
Unul dintre locuitorii comunei Mitocu Dragomirnei, care locuieşte aproape de Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică a arătat că acum două săptămâni, au fost adusă de unitate o echipă de fântânari de la Havârna, Botoşani, care cu utilajele proprii au curăţat fântânile din incinta Centrului, pentru că apa nu era bună, era plină cu nisip. In incintă sunt amenajate trei fântâni, cea mai mare, cu o adâncime de 15 metri, fiind cea vizată de meşterii de la Havârna. Cât priveşte faptul că doar asistaţii cărora li se pregăteşte mâncarea de către angajaţii Centrului au avut de suferit, acest vecin nu a ştiut să ofere o explicaţie, mai ales că, chiar nepotul lui, în vârstă de şase ani, a ajuns la rândul său în cursul zilei de joi la medic, cu simptome asemănătoare. Singura legătură fiind faptul că a băut apă de la fântâna din curte, apropiată de fântânile Centrului, De aceea, el apreciază că apa din fântânile din zonă nu este de cea mai bună calitate.
Directorul DGASPC Suceava, Ionuţ Adomniţei, a arătat că persoanele ajunse joi seară la spital, au mâncat la masa de dimineaţă salam cu pâine şi ceai, la prânz au primit ciorbă de legume, mâncărică de fasole verde cu carne de pasăre şi napolitane la desert iar la cină au servit salată orientală – formată din cartofi, ouă, ceapă, măsline, produse achiziţionate cu certificat de conformitate, achiziţionate legal, pâine şi gem. In ceea ce priveşte apa din fântânile unităţii, directorul Adomniţei a declarat că într-adevăr au fost efectuate lucări de curăţire a acestora dar că ulterior au fost luate probe, iar analizele au arătat că apa este potabilă. “Noi am demarat o anchetă internă care la începutul săptămânii viitoare va fi coroborată cu rezultatele analizelor făcute de Direcţia de Sănătate Publică şi până marţi, cel târziu, vom vedea ce decizii se impun. Dacă se va constata că este vorba despre neglijenţă în serviciu, vom lua măsurile legale, cele mai aspre permise de lege pentru că nu putem să ne jucăm cu sănătatea oamenilor”, a declarat directorul DGASPC Suceava, Ionuţ Adomniţei.
Lucrurile s-au complicat în cursul după-amiezii de ieri, când doi angajaţi ai Centrului inclusiv directoarea, Cristina Doroftei, au acuzat simptome asemănătoare celor pentru care au ajuns la spital jumătate din asistaţii internaţi în Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Mitoc. (Cristina RUSTI, Neculai ROSCA)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …

One comment

  1. E NASOL SORO, RAMANE PSD FARA VOTANTI SI PONTA FARA COLEDZI..MAI ALES ACUM CAND S-A ALES PRAFUL DE VARINATA OCOLITOARE SUCEAVA SI DN 29 SUCEAVA – BOTOSANII,CICA NU SUNT BANI,,PAI DACA-I CHELTUIESTE PONTA CU NEVASTA LA EUROVISION!!!