Tuesday , October 4 2022

Ioan Nichitoi, fostul şef al Poliţiei Fălticeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Despre dosarul vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de Ioan Nichitoi, Obiectiv de Suceava a relatat în premieră [i in exclusivitate încă din luna ianuarie a acestui an. Nichitoi l-a favorizat pe un afacerist local – patronul Vasile Savu de la firma Parisienne a la Vys. Acesta a fost surprins beat la volan de un subofiţer de poliţie care a luat un perdaf straşnic de la Nichitoi pentru că a avut curajul să îl agaţe în trafic pe Savu. Un geam termopan – cadou primit de la firma Trionec SRL de poliţia fălticeneană, fără acte, îl incriminează o dată în plus pe fostul şef Ioan Nichitoi . De ieri, comisarul şef a căzut din fruntea unei poliţii municipale, în cea de ofiţer fără atribuţii la Poliţia de ordine publică Suceava

Nichitoiioan [800x600]


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus ieri trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Fălticeni, comisarul şef Ioan Nichitoi, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că în perioada 14.10.2013-16.10.2013, în calitate de şef al Poliţiei mun. Fălticeni, jud. Suceava, inculpatul Nichitoi Ioan s-a implicat activ în activitatea judiciară desfăşurată de un subordonat – agentul principal Liuţă astfel încât acesta din urmă să nu iniţieze procedurile judiciar penale faţă de patronul Vasile Savu de la firma Parisienne a la Vys, om de afaceri local, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Potrivit DNA, în mod concret, omul de afaceri a fost implicat într-un accident de circulaţie pe raza localităţii Fălticeni, iar lucrătorul de poliţie din subordinea lui Ioan Nichitoi a întocmit toate actele de constatare. Omul de afaceri a fost condus în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea. A doua zi, agentul de poliţie Liuţă a prezentat actele întocmite comandantului unităţii Nichitoi Ioan în vederea punerii rezoluţiei şi înregistrării dosarului. Acesta din urmă i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri Vasile Savu ar fi un prieten de-al său şi trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare. Mai mult, Ioan Nichitoi ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele necesare lui Savu pentru a obţine despăgubirile de la firma de asigurare.
Un procuror fălticenean a “mirosit” încălcarea legii de către comisarul şef Ioan Nichitoi
Conform DNA, forma tentativei este reţinută având în vedere că folosul injust urmărit a fi obţinut de omul de afaceri nu a fost efectiv realizat, ca urmare a intervenţiei procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Din dispoziţia procurorului, dosarul a fost înregistrat la penal, iar cercetările penale s-au efectuat tot din iniţiativa procurorului care a preluat cauza la urmărire proprie. Ulterior, existând indicii în sensul comiterii de fapte prevăzute de legea penală de către agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei mun. Fălticeni, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
În urma cercetării penale efectuate s-a stabilit că omul de afaceri Vasile Savu este autor al infracţiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind dispusă sancţionarea administrativă.
politie falticeni [800x600]
Un termopan montat nelegal la Poliţia Fălticeni, încă o codiţă în dosarul lui Ioan Nichitoi
Dosarul în care fostul şef al Poliţiei Fălticeni, Ioan Nichitoi a fost trimis în judecată, dosarul urmând a fi preluat de Tribunalul Suceava vizează şi o altă prezumptivă infracţiune a acestuia: “Într-un alt context, la data de 20.12.2013, inculpatul Nichitoi Ioan a întocmit înscrisul intitulat „Raport de necesitate privind oportunitatea sponsorizării” , înregistrat la IPJ Suceava la 23.12.2013. Înscris avea un caracter fals şi a fost întocmit în condiţiile în care obiectul presupusei propuneri de sponsorizare fusese deja predat către Poliţia mun. Fălticeni la data de 10.12.2013”, se arată în comunicatul de presă al DNA. Este vorba despre un raport de necesitate prinvind oportunitatea unei sponsorizări oferite de SC Trionec SRL din Fălticeni care a instalat o fereastră termopan la sediul poliţiei municipale Fălticeni la începutul lunii decembrie a anului trecut iar în mod fals, mica afacere a fost comunicată IPJ Suceava tardiv.
Incercând să protejeze un afacerist local, Ioan Nichitoi, ofiţer de poliţie cu prea multă personalitate, şi-a săpat singur groapa
Prin luna februarie a acestui an arătam că suspiciunile legate de faptul că şeful Poliţiei Fălticeni, comisarul şef Ioan Nichitoi nu ar fi străin de unele fapte de corupţie, par să se confirme. Asta după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au decis atunci disjungerea dosarul în care era cercetat modul în care patronul fălticenean Vasile Savu de la firma Parisienne a la Vys a încercat să scape de consecinţe penale, după ce a lovit cu automobilul propriu alte maşini şi s-a făcut nevăzut, existând suspiciunea că era în stare de ebrietate, o parte din informaţiile rezultate din investigaiile efectuate fiind transmise către Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Procurorii DNA suceveni au confirmat primirea acestei sesizări de la parchetul Tribunalului, precizând că cercetările se află abia la început.
Obiectiv de Suceava a arătat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis o acţiune penală împotriva şefului Poliţiei municipiului Fălticeni, comisar şef Ioan Nichitoi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Cazul, cercetat acum şi de căte procurorii DNA care vor verifica comiterea unor infracţiuni de corupţie în această speţă a avut ca punct de plecare o plângere penală, însoţită de o înregistrare audio, formulată de un agent de circulaţie de la poliţia fălticeneană.
Totul a început în luna noiembrie a anului trecut. Intr-una din zile, agentul Liuţă de la biroul rutier al Poliţiei Fălticeni a fost chemat să constate un eveniment rutier al cărui promotor ar fi fost Vasile Savu, patronul firmei Parisienne a la Vys din Fântâna Mare. Maşina acestuia a avariat alte două autovehicule după care a intrat în curtea firmei. Când agentul de poliţie a ajuns la faţa locului pentru a face constatarea evenimentului, a ieşit afară soţia lui Savu, care a declarat că ea se afla la volanul automobilului care a produs incidental rutier. Asta deşi toţi martorii au susţinut că Vasile Savu conducea maşina. Agentul rutier a insistat, cerând ca acesta din urmă să vină la spital, să i se preleveze probe de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. Savu nu numai că a refuzat dar l-a şi admonestat pe poliţistul Liuţă. In scurtă vreme, agentul a fost chemat la ordin de către şeful poliţiei fălticenene, comisarul şef Ioan Nichitoi, care i-a tras un perdaf straşnic, ameninţându-l şi cerându-i să distrugă actele de constatare ale evenimentului rutier, explicând că patronul Savu este prietenul său. Agentul Liuţă a avut însă prezenţa de spirit să înregistreze discuţia cu superiorul său, derulată pe parcursul a circa 20 de minute. Cu înregistrarea făcută s-a prezentat la un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a decis că acest caz este de resortul unei structuri de parchet superioare şi în consecinţă l-a transmis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Chemat la audieri, Vasile Savu a recunoscut că este în relaţii bune cu şeful poliţiei fălticenene, căruia i-ar fi oferit în timp, diverse atenţii. Pe acest fond, s-a luat decizia de disjugere a cazului, procurorii Serviciului Teritorial Suceava a DNA urmând să verifice dacă pot fi dovedite eventuale fapte de corupţie în această speţă. Am mai arătat că verificările se fac din acest punct de vedere şi în condiţiile în care ar exista suspiciuni legate de faptul că Vasile Savu nu ar fi singurul patron din Fălticeni care a oferit atenţii conducerii poliţiei din localitate.
Din fruntea unei poliţii municipale, ofiţer fără atribuţii la Ordine Publică
Obiectiv de Suceava a mai informat cititorii despre faptul că Ioan Nichitoi, nu a avut viaţă bună cu poliţiştii fălticeneni încă din primele zile în care le-a fost desemnat ca şef, acum doi ani.
Ajuns la conducerea Poliţei fălticenene după ce aspirase la cea a Inspectoratului de Poliţie Judeţean dar a fost în cele din urmă tras pe line moartă la Poliţia rurală, comisarul şef Ioan Nichitoi a fost reclamat chiar din primele zile de la preluarea noii slujbe, pentru modul în care înţelegea să se comporte cu subordonaţii. In numele “absenţei rezultatelor”, aceştia erau jigniţi, înjuraţi şi, desigur, ameninţaţi că vor fi daţi afară ori, în cel mai bun caz, vor fi trimişi să profeseze unde a dus mutul iapa. De aceea, în primăvara anului 2012, la conducerea IPJ Suceava a ajuns un raport întocmit de un poliţist fălticenean susţinut de alţi zece colegi ai săi, care semnala comportamentul comisarului şef Nichitoi. In urma anchetei demarate la ordinul şefului de atunci al IPJ, Ioan Nicuşor Todiruţ, aspectele semnalate au fost în parte confirmate iar Ioan Nichitoi s-a ales cu un avertisment. Această sancţiune minimă nu a avut darul de a-i potoli efuziunile vocale ofiţerului de poliţie, astfel încât, în scurtă vreme, la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a ajuns un nou raport în care erau semnalate aceleaşi deraieri de la limbajul urban ale comisarului şef Nichitoi. Pentru că nu a fost semnată, scrisoarea adresată conducerii Poliţiei Române a rămas atunci fără răspuns.
Comisarul şef Viorel Onea, cel care asigură în această perioadă comanda IPJ Suceava a declarat ieri după amiază că, după ce a fost comunicată de către DNA decizia de trimitere în judecată a comisarului şef Ioan Nichitoi, acesta a rămas fără funcţia de şef al Poliţiei Fălticeni, fiind pus la dispoziţia IPJ iar conform ordinului semnat ieri, vineri, începând din aceeaşi zi, Ioan Nichitoi va ocupa o funcţie de execuţie în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un TIR încărcat cu plite și cuptoare electrice a luat foc la Spătărești (FOTO, VIDEO)

Luni seara, în jurul orei 21.30, a fost anunțat un incendiu la semiremorca unui autocamion …

3 comments

  1. felicitarri domnilor procurori DNA, ati facut o treaba buna,. acu sper sa mergeti pana la capat, sa-i verificati si averea acestui mafiot si sa il bagati unde ii e locul. confiscati-i averea. inca o data felicitari DNA.

  2. După cum se vede se practică datu la geoale în ipj sv.

  3. Fereste-ma Doamne, de prieteni caci de dumani ma feresc singur.