Wednesday , October 4 2023

Inspectorii DSP nu au găsit motive de toxiinfecție alimentară la pensiunea care a organizat banchetul elevilor de la Liceul Tehnologic „Ion Luca” din Vatra Dornei

Cel mai probabil, cei zece elevi care au ajuns la spital, la trei zile după banchet, au făcut o gastroenterită acută

DSP, Suceava Obiectiv

Conducerea Direcției de Sănătate Publică a anunțat că s-a finalizat ancheta epidemiologică deschisă la o pensiune din Vatra Dornei, unde a avut loc banchetul claselor a XII-a de la Liceul Tehnologic „Ion Luca” din localitate și zece elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Rezultatele au infirmat însă această presupunere, cel mai probabil cauza îmbolnăvirii acestor elevi fiind o gastroenterită acută, a cărei cauză nu a putut fi stabilită.

„Inspecția Sanitară de Stat din cadrul DSP s-a deplasat la unitatea incriminată de unde au prelevat: probă de apă , teste de sanitație (suprafețe și mâini personal) precum și coproculturi de la trei angajați. Nu au fost recoltate probe alimentare având în vedere intervalul de timp scurs între desfășurarea evenimentului, 26 mai, și controlul efectuat pe data de 29 mai. Toate probele recoltate de către SCSP și investigate în cadrul DSP Suceava s-au încadrat în limitele normale, mai puțin proba de apă care prezenta o încărcătură de germeni peste limitele legale dar fără prezența de germeni patogeni. Cauza îmbolnăvirilor nu a putut fi identificată și nici nu s-a stabilit o legatură epidemiologică între factorii de mediu și apariția episodului care a determinat prezentarea acestor pacienți la spital. În urma administrării tratamentului la pacienți, simptomatologia s-a ameliorat rapid, astfel nu a mai fost posibilă recoltarea probelor biologice decât la o singură persoană, care și aceasta are rezultat  negativ la analiza coprobacteriologică. Având în vedere cele de mai sus, apreciem că a fost vorba, probabil, de un episod de gastroenterită acută, a cărei cauză nu poate fi stabilită”, a declarat Gabriela Budeanu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Reamintim că inspectorii sanitari au fost reticenți încă de la început că ar fi vorba despre o infecție toxiinfecție alimentară, deoarece la respectiva petrecere au participat 108 persoane iar la spital au ajuns doar zece și un alt aspect sesizat de către medici este acelă că elevii s-au prezentat la Centrul de Primire Urgențe după trei zile, iar simptomele unei toxiinfecții alimentare apar în primele 12 ore după ce a fost consumat un produs alterat. (Cristina RUȘTI)

 

Vezi si

Lungu: Reabilitarea clădirii principale a Colegiului ”Mihai Eminescu” se va finaliza în martie 2025. Lucrările sunt în grafic

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că lucrările de investiții la proiectul  de reabilitare …