Încep înscrierile pentru Evaluarea Națională și pentru probele de aptitudini organizate de liceele vocaționale

02 iunie 2020, 9:25

Candidații se pot înscrie până vineri, 5 iunie, folosindu-se de mijloacele electronice de comunicare sau prezentându-se fizic la secretariatul unității de învățământ

Azi se dă startul Evaluării Naționale 2020, prin începerea înscrierii candidaților, care au timp până vineri, 5 iunie, să depună documentele necesare. Candidații pot face acest lucru folosindu-se de mijloacele electronice de comunicare sau prezentându-se fizic, la secretariatul școlii de care aparțin.

Evaluarea începe pe data de 15 iunie, când absolvenții clasei a VIII-a vor susține, în condițiile speciale cauzate de pandemia de COVID-19, proba scrisă la limba și literatura română. În data de 17 iunie se va desfășura proa scrisă la matematică, iar următoarea zi, 18 iunie, este alocată probei scrise la limba și literatura maternă. Rezultatele trebuie să fie afișate pe 22 iunie, până la ora 14:00, iar candidații care se vor considera nedreptățiți vor putea depune contestații începând din acea zi și pe 23 iunie, până la ora 12:00. După soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie va avea loc afișarea rezultatelor finale.

Tot azi începe înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, direct la unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare. Elevii care au ales să se orienteze către una dintre specializările din învățământul vocațional existente în oferta liceelor din județul Suceava au timp până pe 5 iunie să își depună dosarul de înscriere pentru susținerea probei de aptitudini. Desfășurarea probelor sau, unde este cazul, echivalarea acestora, sunt programate în perioada 9-12 iunie, rezultatele urmând a fi afișate pe 12 iunie. Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pentru admiterea în clasa a IX-a cu program bilingv pot fi depuse sau transmise la unitatea de învățământ până pe data de 10 iunie.

Începând de mâine și până pe 10 iunie, elevii din anii terminali de liceu care vor să susțină examenul de Bacalaureat trebuie să se înscrie la unitățile de învățământ de care aparțin. În perioada 11-17 iunie va avea loc echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale, examene care anii trecuți se susțineau oral, însă în acest an au fost anulate, din cauza riscului de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. Prima probă a examenului național de Bacalaureat are loc pe 22 iunie, când absolvenții de liceu vor susține proba scrisă la limba și literatura română, urmând ca pe 23 iunie să fie evaluați candidații care fac parte din minoritățile naționale, la proba scrisă de limbă și literatură maternă. În data de 24 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului și a specializării. Pe 30 iunie candidații vor afla rezultatele Bacalaureatului, iar în aceeași zi se pot depune și eventualele contestații, dar și pe 1 iulie, până la ora 12:00. În data de 5 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale tuturor candidaților, etapă ce va încheia examenul național de Bacalaureat. (Oana NUȚU)

reportersite