Thursday , May 16 2024

"In doi ani, consumatorii de etnobotanice risca sa-si piarda viata, cu creierul ars in intregime"

Avertizeaz\ directorul Institutului Na]ional de Boli Infec]ioase “Matei Bal[” din Bucure[ti, dr. Adrian Streinu Cercel u acesta a mai spus c\ m\surile legislative care pot fi luate `n aceast\ problem\ sunt complicate de directivele interna]ionale t
“Etnobotanicele sunt o nenorocire total\” – aceasta a fost afirma]ia directorului Institutului Na]ional de Boli Infec]ioase “Matei Bal[” din Bucure[ti, dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat `n Ministerul S\n\t\]ii. Medicul bucure[tean sosit `n vizit\ la Suceava a explicat ieri c\ acest tip de sustan]e reprezint\ un risc mult mai mare dec=t moartea prin substan]e albe. “Dup\ trei luni, consumatorii de substan]e etnobotanice au 10% din creier ars, dup\ primele trei luni `ncepe s\ fac\ crize comi]iale, care sunt crize de epilepsie, iar `n doi ani individul moare cu `ntreg creierul ars, pr\jit, a[a se cheam\ `n limbaj uzual”, a declarat acesta.
Dr. Streinu Cercel a mai atras aten]ia asupra faptului c\ persoanele care consum\ etnobotanice [i alte genuri de droguri sunt mai expuse riscului de contaminare cu virusul HIV, dar [i cu celelalte tipuri de boli care pot fi transmise prin s=nge, cum ar fi hepatita B sau C, la fel ca [i cei care apeleaz\ la tatuaje [i la piercing-uri. “Orice utilizator de droguri, indiferent c\ se cheam\ botanice sau droguri clasice, este expus riscului major de a transmitere a virusurilor prin s=nge, cum ar fi HIV, hepatita B, C, fapt care este deosebit de grav [i cu poten]ial major de influen]\ `n starea de s\n\tate a popula]iei”, a explicat doctorul.
Abord=nd subiectul din perspectiva unei probleme de s\n\tate public\ na]ional\ [i cu impact puternic din punct de vedere social, acesta a subliniat c\ autorit\]ile rom=ne[ti analizeaz\ consumul de droguri la modul foarte serios, pentru a identifica tipul de m\suri care ar putea combate cel mai eficient acest fenomen. Dr. Streinu Cercel a afirmat c\ solu]ia cea mai bun\ ar fi interzicerea complet\ a acestora, dar situa]ia nu este at=t de simpl\, din cauza directivelor interna]ionale de care [i ]ara noastr\ trebuie s\ ]in\ cont. “La etnobotanice problema este complicat\, pentru c\ modificarea unui radical `n structura chimic\ a substan]ei respective o scoate de sub inciden]a m\surilor penale. Produc\torii acestor substan]e sunt mai inventivi dec=t suntem noi din punct de vedere legislativ. Pentru a scoate o hot\r=re de guvern exist\ mai mul]i pa[i de urmat care pot `nt=rzia foarte mult procedura, iar `n acest timp pot s\ apar\ alte substan]e asem\n\toare, dar la care hot\r=rea respectiv\ nu se refer\. Aici lucrurile trebuie s\ fie radicale, iar etnobotanicele trebuie interzise `n totalitate, cu jum\t\]i de m\sur\ nu se poate face treab\”, a spus medicul secretar de stat.
Motivul pentru care acest lucru nu poate fi pus `n practic\ at=t de u[or ]ine de directivele europene, `n contextul `n care mul]i produc\tori de astfel de substan]e spun c\ le este limitat dreptul la munc\, dar [i dreptul de a comercializa ni[te substan]e care sunt destinate clar pentru uz veterinar sau agricol, folosirea lor pentru consumul uman nemaifiind problema comerciantului [i, implicit, neput=nd fi imputat\ acestuia. Secretarul de stat a amintit c\ Rom=nia este, al\turi de Polonia, `nainta[\ la capitolul demersurilor `mpotriva consumului de etnobotanice la nivel european. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …