Friday , April 26 2024

Ieri a avut loc prima probă de concurs din cadrul OIAA

In prima etapă, concurenţii au avut de recunoscut stele, de calculat distanţe între anumiţi aştri sau corpuri cereşti, iar imediat după aceea au intrat la cea de-a doua etapă a probei, în care au avut de rezolvat cerinţe pe baza unei hărţi stelare 

OAA [800x600]


Cele 44 de loturi de concurenţi, din cele 37 de ţări ale lumii, care participă la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, în judeţul Suceava, au susţinut, ieri, prima probă de concurs. Pentru proba observaţională sau proba de planetariu, concurenţii au intrat pe grupe de câte 33 de elevi, aceste grupe formându-se prin tragere la sorţi, cu o seară înainte. Proba s-a desfăşurat în două etape. In prima etapă care a durat 25 de minute, concurenţii au avut de recunoscut stele, de calculat distanţe între anumiţi aştri sau corpuri cereşti, iar imediat după aceea au intrat la cea de-a doua etapă a probei, în care, timp de 30 de minute, au avut de rezolvat cerinţe pe baza unei hărţi stelare. In ceea ce priveşte subiectele pe care le-au avut de rezolvat, concurenţii au susţinut că, deşi au fost multe cerinţe în raport cu timpul acordat rezolvării acestora, subiectele au fost accesibile şi cu un nivel de dificultate mediu. Probele din cadrul acestui concurs internaţional continuă şi astăzi, cu proba teoretică, care se va desfăşura pe parcursul a cinci ore, la Conacul Domnesc.
Ziua de mâine, 6 august, este o zi dedicată relaxării şi excursiilor, urmând ca pe data de 7 august, să se desfăşoare proba de analiză de date, între orele 10:00 şi 14:00, la Conacul Domnesc. Proba observaţională în teren, se va desfăşura în noaptea de 8 spre 9 august, la Mănăstirea Dragomirna iar pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei probe, s-au achiziţionat special 38 de telescoape performante. Probele de concurs din cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică se vor încheia pe 9 august, când va avea loc proba pe echipe, timp de două ore la Sala de Sport a Complexului “Ariniş“ din Gura Humorului.
Un elev din Slovacia a fost mutat într-o altă echipă, pentru că i se făcuse rău
Din punct de vedere al organizării activităţilor, nu s-au înregistrat evenimente fără rezolvare. “Evident că mai există întârzieri, până se adună echipele, până se mai fac eventuale verificări sau până se răspunde la anumite întrebări, însă nu s-a decalat programul cu mai mult de 10 minute. Un concurent din Slovacia s-a simţit rău, de la oboseală, înaintea primei probe şi a fost înlocuit în grupa din care făcea parte cu un coleg de al său, astfel încât concurentul slovac căruia i s-a făcut rău a intrat în concurs cu una din ultimele echipe, iar între timp şi-a revenit” a declarat prof. univ. dr. ing Mihai Dimian, organizator în cadrul OIAA.
Liviu Trache şi Călin Alexa, invitaţi special pentru conferinţa de ieri, de la USV, dedicată participanţilor OIAA
Ieri, în sala Auditorium a Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava a avut loc o conferinţă în cadrul căreia Liviu Trache, director ştiinţific al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară a prezentat, în faţa celor peste 300 de concurenţi din cele 37 de ţări participante la concurs, originea cosmică a elementelor chimice. In cadrul acestei conferinţe a avut loc o trasmisiune în direct, mai exact un tur virtual al Acceleratorului de particule Large Hadron Collider, de lângă Geneva, iar Călin Alexa, cel care a participat la experimentele de la cel mai mare accelerator de particule construit până acum, a răspuns la întrebări şi a vorbit despre toată munca ce s-a depus acolo. (Ida MOISII)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …