Friday , April 12 2024

Gaterist din Vama, prins cu cherestea fără acte în Bihor, reținut de Poliție. El era deja sub control judiciar pentru afaceri ilegale cu lemne  cu un angajat al Gărzii Forestiere

Un bărbat din Vama, Ioan Solcan, patron al unei firme de exploatare forestieră, a fost prins luna trecută pe DN 1, în Bihor, cu cherestea fără acte la volanul unui autotren, și a fost reținut de polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier, după ce s-a descoperit că acesta era sub control judiciar și e anchetat deja pentru afaceri ilegale cu lemne în cârdășie cu un consilier al Gărzii Forestiere, relatează Bihoreanul.

Bărbatul în vârstă de 31 ani din localitatea Vama,  Ioan Solcan, a fost oprit pe 31 ianuarie de un echipaj format din polițiști din Tileagd și un coleg de-ai lor de la Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din Oradea.

Solcan era la volanul unui autotren cu semiremorcă și transporta 51,98 de metri cubi de cherestea de rășinoase, însă documentele de transport fuseseră emise pentru 38,92 metri cubi de material lemnos, diferența de 13,06 metri cubi de cherestea de rășinoase, fiind, deci, fără proveniență legală.

Urmarea a fost că suceveanul s-a ales cu dosar penal pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport.

Totodată, polițiștii au dispus confiscarea materialului lemnos fără proveniență legală, în valoare de 15.000 de lei, precum și indisponibilizarea autotrenului cu semiremorcă cu care a fost efectuat transportul.

Solcan, plasat sub control judiciar din decembrie 2023

Cercetările care au urmat au scos la iveală că Solcan era sub control judiciar, fiind anchetat, alături de nevastă, pentru complicitate la fals informatic de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.Concret, cei doi soți, care se ocupă cu exploatare forestieră și au o firmă cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane lei pe 2022, au fost prinși că, în cârdășie cu un consilier al Gărzii Forestiere Suceava, au reușit să facă mai multe transporturi de material lemnos către clienți, fără ca acestea să fie înregistrate în aplicația SUMAL.

Legea prevede ca, la fiecare transport, expeditorul să emită în aplicația SUMAL un aviz de însoțire a materialului lemnos. Solcan emitea, dar în momentul în care mașina ajungea la destinație, avizul nu mai era predat destinatarului, fiind anulat ulterior de complicele afaceristului din Garda Forestieră. Urmarea era că vânzarea materialului lemnos nu mai era înregistrată în contabilitatea firmei, apărând ca și cum era, încă, în depozit.

Deși inculpat deja și plasat sub control judiciar, în perioada 14 decembrie 2023 – 11 februarie 2024, Solcan a fost prins cu o nouă afacere ilegală, în Bihor. Din acest motiv, marți, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bihor au dispus reținerea lui pentru 24 de ore, iar TIR-ul cu semiremorcă folosit la comiterea infracțiunii, în valoare de aproximativ 100.000 lei, a fost pus sub sechestru.

Conform Bihoreanul, cercetările în caz sunt continuate de polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleșd.

Ioan Solcan a fost implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri. În 2017, după ce au pierdut o licitație cu privire la o exploatare din comuna Frumosu, membrii familiei Solcan din Vama au început să se răzbune pe cei care au câștigat licitația, tăindu-le cauciucurile de la camioane și utilaje. In plus, Ioan Solcan  a blocat calea de acces spre pădurea din Frumosu, trăgând un TIR de-a curmezișul drumului sau punând în calea mașinilor de lemne dispozitive care le tăiau cauciucurile. Ioan Solcan a fost protagonistul unui incident și în anul 2020 (detalii AICI), atunci când a tamponat intenționat mașina în care se afla activistul de mediu Daniel Bodnar, pe DN 17, la Frasin, pentru că că activistul de mediul reclamase un transport suspect de bușteni.  (O.S.)

 

Vezi si

Rîmbu vrea să preia „ștafeta 5×4 ani” la Municipiul Suceava

Mobilizare masivă pentru lansarea candidaților PSD la alegerile locale. Discursul lui Vasile Rîmbu a fost …